https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-jednotlive-staty-usa-uspesneji-prosazuji-ekologicke-zakony-nez-federalni-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Jednotlivé státy USA úspěšněji prosazují ekologické zákony než federální vláda

24.2.2004 13:52 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Dopravní světelná signalizace ve státě Maryland musí snížit svoji spotřebu elektrické energie. Stejně jako chladírenské provozy nebo komerční prádelny, které musí šetřit energií i vodou. Podle nového nařízení musí všechny podniky splňovat nejvyšší standardy ekologického provozu. Maryland počítá s tím, že do roku 2010 sníží státní spotřebu elektřiny o 2 procenta. Změny v legislativě však nepřicházejí nařízením z Washingtonu, ale z rozhodnutí místní samosprávy.
 

"Ukažte mi dobré federální nařízení a já vám ukáži tři nebo čtyři státní, která byla přijata dříve," říká Rob Sargent, tiskový mluvčí Národní asociace organizací výzkumu veřejného zájmu (NASPIRG). Kalifornie začala s regulací energetické náročnosti zákonem z roku 1974, který předepisoval nové standardy pro celou řadu elektrických zařízení. Podepsal ho tehdejší guvernér Ronald Regan. V roce 1987, již jako prezident, podepsal Regan první federální zákon omezující chladící zařízení a další spotřebiče.

Důvodem, proč jsou jednotlivé státy úspěšnější v přijímání ekologických zákonů, zejména v otázkách energetiky a snižování znečištění, je těžkopádnost rozhodování federální vlády. Prezident Bush chce například prosadit energetický zákon, který obsahuje i nové nařízení o standardech elektrických spotřebičů. Jenže zákon obsahuje i jiná nařízení, a to v současnosti rozděluje Kongres v hledání kompromisu. Stejné problémy znemožnily v roce 1992 přijmout zákon Ministerstva Energetiky o přijetí nových omezení pro domácí pece, nebo pozdější nařízení o energetické efektivnosti centrálních klimatizací, které se znovu nebudou projednávat před rokem 2006.

Na rozdíl od federální úrovně, tlak ekologů na přijetí zákonů o spotřebě elektrické energie byl úspěšný v New Jersey, Pensylvánii, Georgii, Floridě, Illinois a ve státech v Nové Anglii. Dokonce tyto státy se spolu spojily při odmítnutí další podpory jaderným elektrárnám v Kongresu. Státům nakloněným regulaci spotřeby elektřiny také dost často nahrávají velké rozdíly v ceně energií v jednotlivých státech. Kde je elektřina drahá, snáze se prosadí zákony o efektivnosti spotřebičů. Například jedna kilowatthodina ve státě Massachusetts přijde na 10 centů, zatímco v Arizoně na pouhých pět centů.

Podle článku Matthewa L. WaldaThe New York TImes 01. 02. 2004. Pro čtení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist