https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-nova-hraz-by-mela-zachranit-aralske-jezero
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Nová hráz by měla zachránit Aralské jezero

7.8.2003 14:46 | PRAHA/OKARAL (EcoMonitor)
Po téměř půl století studií a naříkání nad vysychajícím Aralským jezerem, jednou z největších přírodních katastrof, se mezinárodní instituce rozhodly vybudovat hráz, která by měla alespoň z části vrátit život do této oblasti Kazachstánu. Velkorysá dohoda však uznala jako nemožné vrátit hladinu jezera před rok 1960, kdy byla o 22 metrů výš než dnes. Světová banka se rozhodla vložit do projektu 85 milionů dolarů.
 

Kvůli zavlažovacím kanálům, které měly zvýšit produkci bavlny a rýže, přišlo Aralské jezero začátkem šedesátých let o přítoky vody z dvou mohutných řek Sirdarja a Amudarja. Tím začalo vysychání jezera, které se postupně rozdělilo na dvě plochy Velké jezero na jihu a Malé jezero na severu. Jakmile voda začala ustupovat, zvýšila se slanost vody což výrazně ovlivnilo podmínky pro život vodních živočichů. S tím, jak začaly vymírat ryby, zejména tradiční kapr, místní rybáři přestali být schopni se uživit a oblast se začala vylidňovat. Vodní plocha ustoupila o desítky kilometrů a město Aralsk, které bylo s 35 000 obyvateli hlavním přístavem severní části, je dnes vzdálené 80 kilometrů od zbytků jezera.

Plán záchrany Světové banky spočívá v revitalizaci oblasti Malého jezera, zatímco jezero na jihu se ponechá svému osudu. Práce na projektu téměř 13 kilometrů dlouhé hráze začaly minulý měsíc. Podle stavbyvedoucího Jurije Ponomareva, zástupce hlavního dodavatele z Moskvy, bude 4,8 kilometrů hráze hotovo do konce prosince a zbytek se dostaví během příštího roku. V Kokaralau, neobydleném místě, kde se Sirdarja vlévá do jezera, stojí zbytky hráze, kterou začali stavět dobrovolníci před deseti lety. Ta je ale postavena z písku, bez propustí, které by zabránily přelití vody přes stěnu hráze a bez kamenné pokrývky na straně jezera, která by zabránila erozi materiálu, a v minulosti se již několikrát prolomila. Naposledy k tomu došlo v roce 1999 a dva lidé přitom utonuli.

Stavební firma tvrdí, že nová hráz bude provedena důkladně. Sklon stěny na jezerní straně bude muset být pozvolnější a pískové jádro bude kryté lasturami a kameny, aby odolalo vlnobití. Podle odborníků by vrchol hráze měl zůstat tři metry nad budoucí hladinou Malého jezera. Voda z řeky se tak nebude moci dále vlévat do Velkého jezera, kde by prohrála svůj boj s odpařováním. Když bude přitékat jen do menšího severního jezera, konstruktéři předpokládají zvýšení hladiny téměř o čtyři metry a voda opětovně zalije až 600 kilometrů čtverečních bývalého dna. Teprve potom se otevřou jezy a přebytečná voda se nechá proudit do velkého Aralského jezera. Projekt Světové banky, včetně přestavby vodních děl na řece Sirdarja, podstatně zvýší množství vody přitékající do jezera. Odborníci se domnívají, že díky tomu se sníží koncentrace soli o 50-90 % a do vody by se mohlo vrátit 24 druhů ryb, kterých se dříve vylovilo každoročně 50 000 tun.

Podle článku Christopera Pala The New York Times 05. 08. 2003. Pro prohlížení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist