https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-v-plzenskem-kraji-citi-velky-tlak-investoru-kteri-chteji-vetrniky-a-solary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce v Plzeňském kraji cítí velký tlak investorů, kteří chtějí větrníky a soláry

12.12.2023 10:17 | PLANÁ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obce z Plzeňského kraje cítí v posledních měsících velký tlak firem, které u nich chtějí stavět solární nebo větrné elektrárny. Podle nové legislativy nepotřebují investoři změny územních plánů ani souhlasy obcí. Fotovoltaika nebo větrník s výkonem nad jeden megawatt je totiž podle zákona nově zdrojem ve veřejném zájmu a firmám stačí souhlas stavebního úřadu obce s rozšířenou působností. ČTK to zjistila od několika starostů.
 

"Když teď přijde firma, koupí pozemek od zemědělce, tak už obce nebudou mít šanci říct, jestli tam solární nebo větrný zdroj chtějí, nebo ne. Bude to na subjektivním rozhodování úředníka," řekla starostka Plané na Tachovsku Martina Němečková (Pro Planou STAN). Podle ní je to velký problém, za jeden měsíc už jí volali ze tří firem. Město dalo například velké peníze do parcelace na 100 rodinných domků. "Půda je soukromníka. Když mu za ni dá firma víc než město, tak jí to prodá. A někdo jiný pak rozhodne o tom, co se na katastru obce postaví," řekla Němečková.

Potvrdil to starosta Blovic z Plzeňska Robert Zelenka (Žijeme Blovice, SNK). "Volají dva zájemci týdně, že mají vytipované soukromé pozemky," uvedl. Ministerstva průmyslu a životního prostředí dokončují po celé ČR takzvané go-to zóny, kterými se stanoví, na kolika procentech ploch se mohou obnovitelné zdroje postavit bez schvalování změny územního plánu.

"Experti nám řekli: Zvykněte si na to, že budou malé soláry v každé obci, abychom vybudovali 45 gigawattů výkonu v celé zemi. Stát určí v územních plánech go-to zóny. Kvůli tomu, co se přeneslo z EU, tu teď budeme muset 30 let přežít se soláry," uvedl starosta Rabí na Klatovsku Miroslav Kraucher (SNK - Dobré místo pro život). Investor si podle něj před koupí pozemek prolustruje, zda není v nejlepší bonitě 1 nebo 2, v území ekologické stability, v biokoridorech, v památkové zóně a jestli je blízko elektrickému vedení. V Rabí teď chce firma postavit solární zdroj s výkonem tři megawatty. Tříhektarový soukromý pozemek je v místě, kde jí v tom nic nebrání, rozhodne sušický stavební úřad. "Z různých zdrojů máme ověřeno, že s tím nic neuděláme. Pokud bychom se s nimi dohodli, tak z toho můžeme maximálně něco vytěžit," řekl Kraucher.

Podle starosty Zbůchu z Plzeňska Dušana Duchka (SNK PRO ZBŮCH) u nich firma chce stavět fotovoltaickou elektrárnu také s výkonem tři megawatty. Obci podle starosty oznámila, že ji územní plán nezajímá. Důležité je, že ČEZ vybírá místo připojení, a když s ním obec nesouhlasí, tak ho může posunout, řekl.

Firmy se ozývají pořád, vybírají si i obecní pozemky a nabízejí participace, uvedla Němečková. "Je otázkou, jestli není pro obec lepší najít takový pozemek v místě, kde není bydlení, a kývnout na to, než čekat, až to někdo schválí někde úplně jinde: Zatím na to nemám názor," dodala.

V Chanovicích na Klatovsku chce investor postavit dva 150metrové větrníky dva kilometry za částí Černice. "Necháme si dělat právní rozbory smluv, které by s námi případně uzavřel," řekl starosta Petr Čotek (Sdružení pro budoucnost). Obec nejdříve nechá vyjádřit obyvatele v anketě, pokud dají souhlas, tak by dostávala do kasy milion korun ročně. Stejné stavby řeší Nečtiny s Bezvěrovem na Plzeňsku. "Teď se budeme domlouvat, jestli tomu raději jít dopředu a stanovit si limity, třeba šest větrníků - dva na obec, aby to úplně nezničilo krajinu. Nebo čekat, až to udělají bez nás," řekl starosta Jiří Křemenák (Muži pro Nečtiny). Starosta Soběšic u Sušice Josef Přibyl (SNK I) uvedl, že už před 11 lety tam chtěla firma vybudovat devět větrníků a dnes se projekt oprašuje. "Tehdy měla být jejich výška 150 metrů, teď 240, což by to vidět odevšad z vesnice," uvedl.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.12.2023 11:02
Nazdar přírodo a krajino.

Nezničil tě bolševik , ale demokratická eurohujerská vláda , která dala přednost cizím zájmům před zájmy svých občanů.
Teď už nám nepomůže ani svěcená voda.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.12.2023 12:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2023 08:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já pracovně jezdil někdy po hnědouhelných velkolomech a i jako turista podle Atlantickém pobřeží a zdevastovanost krajiny těžbou a větrníky se skutečně srovnat nedá.
Na rovinatém pobřeží Polska ty větrníky skutečně vytváří krajinou dominantu a nejsem si jist, jestli vyloženě ošklivou.
Odpovědět
pk

pepa knotek

12.12.2023 11:38
Jo,jo "nová legislativa", si teď nestěžujte - koho jste do parlamentu volili, jak váš poslanec hájí zájmy občanů a obce ? Běžte se ho zeptat.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

12.12.2023 16:33
No potěš koště. Tak tohle jsou pěkné vidle do zad starostům i občanům.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

12.12.2023 19:19
Z uskutečněných místních referend o větrnících nebo solárech v Plzeňském kraji většinou vzešlo: NE

Pročpak asi?
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

12.12.2023 23:23
jak lze odvolat vladu a parlament, ktery ma vetsinu v obou komorach? a nestrilet u toho? tot otazka s niz si hlavu lamu...
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.12.2023 08:49
To je hrůzný zákon a zvláštní, proč MŽP neprotestuje proti cizorodým stavbám a betonování v krajině, škodící ptákům, lidem, zemědělství a klimatu, produkující nezlikvidovatelný odpad a nestabilní elektřinu. Neodpodporuje to ústavě a legislativě EU k obnově evropské přírody? Copak neexistuje MŽP nebo ho ovládl zločin? Kde jsou normy o povolené vzdálenosti monster od lidských sídel? Lokalita na vhodné ekologické úložistě energie je zde: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-potvrdil-v-lomu-csa-vyskyt-stovek-chranenych-a-ohrozenych-druhu
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.12.2023 10:36
Proboha čemu se lidé divíte? Přáli jste si slabý stát a silné soukromé
vlastnictví a podnikání? Tak to máte a respektujte to. Možnost reparátu
je promeškána, neboť vládnou ti, co mantru slabého státu versus všemožné
moci kapitálu mají dlouhodobě v programu. Proč jsou starostové bojující
proti vládním zákonům členy vládních stran? Neprotiřečí si náhodou? Za
koho vlastně kopou? Být starostou vládní strany, která obecní samosprávu
zbaví rozhodování, tak ze strany manifestačně vystoupím a budu požadovat
nejenom nové obecní volby, ale i volby celostátní. Sliby se mají plnit
celoročně a ne pouze nějaké pitomosti o Vánocích, aby tím oblbli voliče.
Volený zastupitel se má zodpovídat voličům a dosazený ouřada poslouchá
zastupitele. Pokud zvolená vláda nařídí ouřadovi, že má větrníky povolit,
tak není vinen ouřada, ale zvolená vláda a voliči, kteří tu vládu volili.
Neházejte vinu na ouřadu a nesnímejte ji ze zvolených zastupitelů a sebe.
V country písni se zpívá: jó koho jsem si naložil, toho vezu a zde platí,
že koho jsem si zvolil, tak ten prodlouženou rukou dosazeného ouřady plní
zákony, které zvolení zástupci schválili. Takže, kde je občané chyba? Už
to víte? Já tedy ano!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2023 09:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste skutečný komik, co kdybyste se nechal zvolit starostou za nějakou stranu Zaprděných bolševiků, nebo něco podobného? Určitě byste dostal dost čecháčkovských hlasů, které chtějí zablokovat úplně vše a pak bečet, že se nic nehýbe.
Odpovědět
ji

13.12.2023 15:20
Přijde mi úsměvné, jak často se vytahuje estetická stránka věci. Přitom takové vedení elektřiny není architektonický skvost a máme ho všude kolem sebe. Protože ho potřebujeme. Taky dálnice nejsou uměním, které by lidi chodili obdivovat, ale protínají krajinu. Protože je potřebujeme. Přečerpávací elektrárny jsou zásadním zásahem do krajiny a přitom je lidi jezdí obdivovat. Je to jen úhel pohledu. Pochybuji, že takové větrné mlýny byly ve své době osočovány, že "kazí" tehdejší krajinu. Teď je lidé jezdí obdivovat :-) Přitom jde o to stejné - užitečnou stavbu, která přináší energii.
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.12.2023 12:37 Reaguje na
Všude kolem sebe nadzemní vedení elektřiny nemáme, s větrníky se potřeba vedení elektřiny nesníží ale naopak ještě zvýší. Jde o klasický argumentační faul "Úhybný manévr" známý též jako "A vy zase bijete černochy".
Srovnání s větrnými mlýny kulhá na obě nohy, protože větrníky jsou klidně desetinásobně vyšší, proto je i jejich zásah do krajiny podstatně větší. Lidé větrné mlýny jezdí obdivovat proto, že je to rarita, kterých jsou v ČR jednotky kusů, aby ale měly větrné elektrárny nějaký významný podíl na výrobě elektřiny v ČR, musely by jich být tisíce kusů. Kdyby jich bylo v ČR stejně jako těch větrných mlýnů, taky by je možná lidi jezdili obdivovat. Pokud bude obzor posetý větrníky, logicky je nikdo obdivovat nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2023 08:36 Reaguje na Emil Novák
Jestli máte pocit, že se větřáky staví jen proto, aby je lidé obdivovali nebo neobdivovali, tak jste zase zcela mimo.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.12.2023 16:00
Přijde mi úsměvné, jak se najednou zlehčuje estetická stránka věci. Přitom to bývá jedna z obvyklých námitek proti elektrárnám a průmyslu, ale také důvod ochrany přírody. Ale co. Nesmí se provozovat UE, což je chyba a zvlástní, protože SRN své UE jen tak nezastaví. Naštěstí je do 2038 čas a tak je třeba prostředky dát do staveb levných JE a neztrácet čas a přírodu (to bude zakázané zákonem EU) bodovými stavbami rozesetými po celé krajině a škodlivých všemu ve svém okolí. Naštěstí se pohrdání estetikou netýká přečerpávací elektrárny na místě dřívější těžby, tedy zásadního zásahu do krajiny, protože je estetickým zhodnocením krajiny, ekologická, užitečná, neškodná a nutná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2023 08:58 Reaguje na Jarka O.
S tou estetikou bych to nepřeháněl, naše krajina je nechutně prodrátovaná, což považuji za horší, než pár větřáků. A nikomu to dávno nevadí, i když se o tom taky vedly silné spory. Jádro je sice hezká věc, ale nebude dřív, než za 15 let a otázkou je, jestli to už nebude nejdražší zdroj.
Odpovědět

Radek Čuda

13.12.2023 16:24
No, tak ať si hlavně v těch obcích uvědomí, komu za to mohou poděkovat.

Za chvíli to bude jako budování lepších zítřků za bolšánů. Prostě se to seshora nařídí a sprostý lid může akorát tak držet hubu a krok. Pozemky vyvlastníme, na názory obcí a jejich územní plány sereme ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2023 08:45
Za první republiky se pořád řešilo, jestli je český národ vůbec schopen si sám vládnout. Tehdy byl. Dnes se to neřeší vůbec a je vidět, že není.
Čecháčkovská mentalita je silně destruktivní, zablokuje jakýkoliv rozvoj čehokoliv, kde by musel čecháček něco obětovat, nebo na něčem máknout. Což vede k zaostávání a chudobě, načež čecháček to háže na všechny ostatní a bečí, jak "nám nikdo nepomohl, všichni se na nás vymastili". Ale pomoci sám odmítá.
Naštěstí se tahle mentalita potlačí na krátkou dobu různých katastrof, jako byl covid, nebo válka na Ukrajině a taky tomu nepodléhají všichni.
V řešeních systémových jsme naprosto marní a proto vidím další vývoj dost černě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist