Lucie Orgoníková "> Obnova aleje v zahradě Úřadu vlády ČR - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obnova-aleje-v-zahrade-uradu-vlady-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Úřad vlády ČR: Obnova aleje v zahradě Úřadu vlády ČR

18. listopadu 2005 | Úřad vlády ČR
Autor: Lucie Orgoníková, tel: 602 581 141
Zahrada budovy Úřadu vlády ČR (Strakovy akademie) dozná v nejbližší budoucnosti výrazných změn. Bude doplněna chybějící část aleje a poškozené stromy aleje stávající budou nahrazeny novými.

S obnovou aleje v zahradě Strakovy akademie se započalo již v roce 1994 odkácením venkovní řady stromů původní aleje. Asanované stromy byly nahrazeny výsadbou javoru horského (Acer pseudoplatanus). Po roce 2001 byla odkácena vnitřní část aleje, která již nebyla pod vlivem záplav vysazena.

Stav javorů je v současné době neuspokojivý – pouze tři stromy jsou bez jakéhokoliv poškození. Na základě provedeného vyhodnocení dendrologického potenciálu bylo rozhodnuto nahradit většinu stromů novou výsadbou. Ze stávající aleje budou zachovány pouze stromy v levé části zahrady, u kterých je předpoklad dlouhodobé existence. Současně bude doplněna doposud chybějící část aleje, která byla vykácena již před několika lety.

Do nově založené aleje bude vysazena lípa Tilie x flavescens ‚Glenleven‘, která je vhodná do městského prostředí. Vysazeny budou již mírně odrostlé stromy o výšce cca 5 m, ve dvou řadách, systémem „zik zak“. Strom v mládí relativně rychle roste, což na rozdíl od javoru, umožní rychlejší vytvoření požadované pohledové bariéry.

Obnova aleje byla odsouhlasena všemi příslušnými institucemi.
Lucie Orgoníková, tel: 602 581 141
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist