https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obnova-raselinist-na-sumave-pokracuje-do-krajiny-se-vraci-ptaci-i-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obnova rašelinišť na Šumavě pokračuje, do krajiny se vrací ptáci i rostliny

8.8.2023 00:56 (ČTK)
Chřástal vodní.
Chřástal vodní.
Ptáci i rostliny se vracejí do krajiny Národního parku Šumava (NPŠ) díky obnově rašelinišť. Navrácení vody do krajiny je cílem projektu Life for Mires (Život pro mokřady), letos se podle Lukáše Linharta ze Správy NPŠ zaměří i na největší odvodněné rašeliniště v Česku, Mrtvý luh. Kromě obnovy mokřadů na celkové ploše 2059 hektarů je cílem i zlepšení podmínek pro život vzácných druhů ptáků nebo šíření povědomí o mokřadech a hydrologii krajiny mezi vlastníky pozemků a zemědělci z přilehlých oblastí.
 

"U jednoho obnoveného potoku jsme na fotopasti zachytili chřástala vodního. Kromě toho se do znovu zamokřených míst velmi rychle navrací ptáci, například bekasina otavní, jeřáb popelavý nebo kulík říční. A samozřejmě kde je vody nejvíce, tam ihned nastupují populace na Šumavě běžných obojživelníků. Zajímavé je rovněž sledovat návrat mokřadních druhů rostlin, na obnovených prameništích jsme úplně nově objevili sítinu ostrokvětou nebo zdrojovku potoční, na jednom rašeliništi zase plavuňku zaplavovanou a plavuník alpský,” řekl Linhart.

Projekt na obnovu rašelinišť byl zahájen koncem roku 2018. Plánuje obnovit 47 rašelinišť a pramenišť, čtyři lokality jsou v Bavorském lese. Projekt za 150 milionů korun podporuje evropský program LIFE a ministerstvo životního prostředí.

V průběhu minulého století byla oblast NPŠ odvodňovaná kanály pro komerční těžbu dřeva i pro okolní zemědělskou výrobu. Jednou z hlavních aktivit projektu je tak mechanické přehrazování odvodňovacích kanálů. Loni takto vzniklo na kanálech v říční nivě Teplé Vltavy stovky hrází.

"Letos se budeme soustředit na několik odvodněných rašelinišť, včetně toho největšího, které v Česku máme. Jde o Mrtvý luh v údolní nivě, kde se potkávají Studená s Teplou Vltavou a vzniká naše nejdelší národní řeka. Dál se budeme věnovat zablokování odvodňovacích kanálů v nivních loukách podél Teplé Vltavy, řada přijde i na několik pramenišť,” řekl Linhart.

Projekt se věnuje i návratu vody do lesů, které byly odvodňovány kvůli zpřístupnění pro mechanizaci a rychlejšímu přirůstání stromů. Sucho v kombinaci se zvyšujícími se teplotami vede u dřevin k větší náchylnosti vůči škůdcům, jako je například kůrovec. Odvodňovací kanály se zasypávají a plní bažinatou půdou nebo dřevem z místního porostu, aby se v lesích obnovila optimální vlhkost a správné mikroklima.

Na obnově mokřadů se podílejí stavební firmy i dobrovolníci, kteří pomáhají přinášet materiál do hůře přístupných oblastí. Poprvé v projektu se letos obnovují i pramenné svahy. "Zrychlený odtok vody rovnými a hlubokými strouhami nyní nahrazujeme plošným odtokem po povrchu. Navracíme tak vodu do drobných mělkých potůčků, které ve svém okolí zanechávají mokřady," řekl Linhart.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

8.8.2023 08:27
jak konkrétně byl Mrtvý luh odvodněn? to by měl článek taky uvést, nechce ,neví, nebo se to nehodí do krámu,
koryta na odtok vody se v přírodě vždy vytvoří a utvoří se tak potok nebo řeka , tomu chtějí ochránci bránit
najednou jsou hrázičky na potocích ochráncům dobré
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.8.2023 09:14 Reaguje na vaber
1*
Odpovědět
Anyr

Anyr

8.8.2023 11:34 Reaguje na vaber
Mrtvý luh
Co je problém: Dokonce i tak kapitální ochranářský kus byl kdysi poškozený odvodněním. Téměř celý Mrtvý luh obkružuje kanál bránící komunikaci vrchoviště s okolím. V severní části jej zase napříč přetínají dva kanály – jižněji položený už zarostl a zmizel a jeho trasu pouze naznačuje pás bezkolence, který okupuje plochy s proměnlivou hladinou spodní vody, severnější je stále patrný a odvádí vodu do Vltavy. Díky minimálnímu spádu se kanály jen málo spontánně zařízly a jejich hloubka nepřesahuje metr. V jihovýchodní části je pro změnu kanál zdvojený – jde o odvodnění náspu cesty kdysi vedoucí okrajem Mrtvého luhu z Chlumu na Černý kříž; dnes cesta končí na chlumském vodočtu na levém břehu Teplé Vltavy.

https://life.npsumava.cz/lokality/

Za ty manipulativní žvásty, co jsi tu napsal, bys zasloužil před soud.
Ale co čekat od předlistopadových generací.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

8.8.2023 12:15 Reaguje na Anyr
tyhle žlučáky je nejlepší ignorovat a vůbec neřešit
Odpovědět

Radek Čuda

8.8.2023 16:55 Reaguje na Anyr
Za to info o M luhu díky, zcela upřímně.

Nicméně tím svým dodatkem jste na druhou stranu ze sebe udělal úplného troubu.

Tahat někoho před soud za názor bylo právě ve velké oblibě před tím listopadem. Je ok se vůči tomu názoru vymezit a to třeba i poměrně expresivně. Ale soud ... ideálně nějaký ten lidový, ne?
A co se týče těch předlistopadových generací ... no, i díky nim právě vůbec nějaký ten listopad byl. Já vím, že je to pro vás možná těžké na pochopení, ale když vezmeme tu obligátní Národní, tak předlistopadová generace byli jak ti s těmi pendreky v mundůrech, tak ti, kteří těmi pendreky dostali. To je jako kdybych z poválečných generací dělal šmahem horlivé bolšány ... a kdo teda skončil v těch lágrech a podobě je potom dost záhadou.
Generační vina je jen formou kolektivní viny, a ta je prasárnou non plus ultra ... ale zase o těch, kteří ji aplikují mnohé vypovídá.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.8.2023 22:12 Reaguje na Radek Čuda
Víte, to nemá cenu ho kárat.
Již staří Římané... za 30 let ho mladí šmahem obviní za vše, co se jim nebude líbit. A že toho bude...
Citace z jedné diplomky: V současné době se na seniora pohlíží jako na něco „nevhodného, nepřístojného“, co mladé, dravé a produktivní generaci ubírá místo a možnost v rozletu. Většina lidí si však neuvědomuje, že do této situace se také jednou dostanou a toto příkoří mohou také zakusit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.8.2023 22:17 Reaguje na Slavomil Vinkler
„Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele.“ — Sókratés klasický řecký filozof -470–-399 př. n. l.

Zdroj: https://citaty.net/citaty-o-stari/?o=popular
Odpovědět
va

vaber

9.8.2023 08:48 Reaguje na Anyr
kdy byl kanál udělán ,pokud je to kanál a ne odvodnovací strouha pro silnici
manipulativních žvástů je dnes všude plno , kdo všecho by musel být v base, jsme ve společnost kde někdo určí pravdu, mědia ji rozhlásí a tupci to jen opakují,
nevhodné otázky nesmí být,
kdo ji dá, půjde pod gilotinu, takovou chceš společnost,
Odpovědět
os

orb slavík

9.8.2023 14:13 Reaguje na vaber
To snad není možné co blábolíte, zamyslete se nad sebou. Kdo půjde za nevhodnou otázku pod gilotinu? Že chce někdo obnovit rašeliniště? Suchý psí trus v průjezdu má větší hodnotu nežli Vás myšlenkový výpotek.
Odpovědět
va

vaber

10.8.2023 08:55 Reaguje na orb slavík
co to meleš, přeči si proč jsem to napsal, kdo chce koho trestat ,
vždyť neumíš ani číst, natož rozumět psanému textu,
myšlenkový výpotku
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.8.2023 09:15
A bude z toho panenská příroda, nebo zase lunapark pro tůristy ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist