https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ocelari-rozhodnuti-eu-o-povolenkach-a-energiich-je-libive-realita-bude-kruta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oceláři: Rozhodnutí EU o povolenkách a energiích je líbivé, realita bude krutá

23.12.2022 01:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za líbivé, ale odtržené od reality označili oceláři rozhodnutí Evropské unie o revizi systému obchodování s emisními povolenkami i nouzové zastropování cen plynu na evropské úrovni. Dekarbonizace je sice prioritou firem vyrábějících ocel, ale její příliš rychlé zavádění bude znamenat ztrátu konkurenceschopnosti, uvedl předseda představenstva Ocelářské unie Daniel Urban.
 

Podle něho jsou uvedené dohody výsledkem politického handlování lidí, kteří "chtějí vypadat dobře, ale ví velmi málo o proveditelnosti překotné dekarbonizace průmyslu v EU a nechtějí slyšet o dopadu drahých povolenek a energií na jeho konkurenceschopnost."

Oceláři si podle Urbana uvědomují důležitost dekarbonizace. Analýzy totiž uvádějí, že za každou vyrobenou tunou oceli jsou asi dvě tuny emisí oxidu uhličitého. Firmy ale už teď mají velké problémy a bojí se, jak se situace dále vyvine. "Revize EU ETS (systému obchodování s emisemi) byla za českého předsednictví schválena, aniž by evropské instituce zohlednily reálné možnosti, časovou náročnost a náklady na dekarbonizaci firem. Je to spíše zbožné přání, které dobře vypadá na twitteru a v médiích, ale reálné dopady budou bohužel kruté," řekl Urban ČTK.

Zástupci evropských institucí se o víkendu dohodli na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami, čímž se přihlásili k ústřednímu bodu své Zelené dohody pro Evropu. Cílem je učinit unijní ekonomiku do poloviny století uhlíkově neutrální. Do roku 2030 má klesnout bezplatná alokace povolenek sektorům ohroženým únikem uhlíku o polovinu.

Ocelářské unie uvádí, že jedna z českých hutí za emisní povolenky již dnes zaplatí kolem jedné miliardy korun ročně. Nově schválená pravidla podle Urbana tyto náklady postupně násobně zvýší. Dodal, že "brutální" je i rychlost snižování objemu bezplatných povolenek, která vůbec neodráží reálné možnosti snižování emisí v ČR, kde chybí zelená elektřina i přenosová kapacita, která by do hutí dovedla dostatečný objem elektřiny. "Dnes ještě neexistuje zcela bezemisní výroba oceli, teprve se rozjíždí nějaké pilotní vodíkové projekty," řekl Urban. Dodal, že ani vodíku nebude v EU dlouho dostatek, zcela jistě ne do roku 2030. Cena povolenky bude podle něj stoupat, firmy jich budou muset kupovat víc, takže se zvednou jejich náklady.

Velkou neznámou je podle Urbana i zavádění uhlíkového cla na hranici EU (CBAM). Poplatek, který mají při dovozu do EU hradit dodavatelé neekologicky vyráběného železa, oceli, hnojiv a dalších produktů ze třetích zemí, se začne vybírat od roku 2026 v souladu s postupným rušením bezplatných povolenek v těchto odvětvích. "Nevíme, zda to bude skutečně fungovat, a zda to nebudou někteří exportéři do EU obcházet," uvedl.

Ocelářů se dotkne i pondělní dohoda EU ohledně parametrů nouzového omezení cen plynu v případě jejich výrazného růstu. Urban řekl, že podle jeho názoru by pomohlo jedině oddělení ceny plynu a elektřiny. "To nechtěli Němci ani Nizozemci, takže se pondělní dohoda vydává za úspěch, i když je to spíš cesta, jak zachránit tvář zúčastněných," řekl.

Evropa podle Urbana vyváží mimo EU ocel za 45 miliard eur (v přepočtu 1,09 bilionu Kč) , což je asi 20 procent produkce. Pokud se evropská ocel stane mimo EU nekonkurenceschopná, bude to znamenat ztrátu desítek tisíc přímých pracovních míst, obává se Urban. "Bylo by smutné, kdybychom se stali uhlíkově neutrální tak, že nastane postupný konec průmyslu v Evropě a my budeme všechno dovážet," řekl Urban.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

23.12.2022 07:01
A zdaleka to neplatí jen pro oceláře- realita je na hony vzdálená od teorie téměř ve všech výrobních oborech.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.12.2022 13:44 Reaguje na pavel peregrin
1*
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.12.2022 08:47
Také zapomínají plánovači zářných zítřků na to, že pokud uvalíme na nějaký dovoz doplňkové clo / uhlíkový poplatek či cokoli podobného, dočkáme se nějaké obdobné odplaty. A jak skončí beztak drahá a stěží konkurenceschopná evropská produkce, bude-li zdražena ještě o další clo?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.12.2022 10:52
Je zapotřebí co nejrychleji demontovat bruselské ekomagory, protože i slepý musí vidět , že nás tlačí do generační chudoby.
Politici mají svoji životnost 4 roky , někdy i více . A co bude po jejich odchodu z pódia, kde hrají komedii pro veřejnost je absolutně nezajímá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 09:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
".........i slepý musí vidět , že nás tlačí do generační chudoby."
To jistě. Ale 99% lidí vidí, tak jsou v pohodě a ví, že to jde správným směrem. Vás, slepoňů, je naštěstí v Evropě málo a koncentrují se na Ekolistu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 09:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, dnešní spotová cena plynu je 92 eur. Kde je ta vaše tragédie způsobená grýndýlem?
Já prorokoval, že až se spustí nové LNG terminály v Německu (tj. začátkem roku 23) cena plynu půjde pod 100 (v odvážnějším odhadu 80) eur.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 09:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://oenergetice.cz/plynarenstvi/nemecko-po-zhruba-mesici-opet-uklada-zemni-plyn-do-zasobniku
Co to proboha znamená? Na Vánoce ukládat ještě plyn? Asi jen to, že je ho dost. Kde máte ty vaše katastrofické scénáře? Já vím, nastane ještě leden a únor. Ale rezerv je dost. Co s tím?
Odpovědět
HH

Honza Honza

23.12.2022 13:19
moc bych prosil, příště něco lehčího k vánoční pohodě: třeba horor Psycho!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.12.2022 13:47
POLDI Kladno už dávno nefunguje, ostatní ocelárny za těchto podmínek skončí a vše potřebné, se bude vozit z Číny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.12.2022 16:04 Reaguje na smějící se bestie
Pokud se vyváží za 45 mld. eur, nemusíme dovážet asi moc nic.
Odpovědět
TJ

Tomáš Jelínek

23.12.2022 13:50
Už jste někdo viděl železo vyrobené pomocí vodíku? Já ano, bohužel bych Vám to pravdu nepřál. No ale jak třeba chtějí vyrábět hliník, hořčík, nebo takovou banalitu jako je vápno. Obejít přírodní zákony prostě nejde. I když už tady jedna garnitura byla a ta se o to pokusila. Pokud vím, měla heslo poroučíme větru dešti, Ta nová to trochu obměnila: poroučíme větru slunci, ale myslím, že to skončí velmi podobně, jedním velkým prů....em.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.12.2022 16:10 Reaguje na Tomáš Jelínek
1**
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 09:27 Reaguje na Tomáš Jelínek
Viděl jste někdy kočár, který jede a nemá zapřažené koně??
Já to viděl, a fakt bych vám to nepřál. Bylo to děsné, samý rachot a čoud. Přírodní zákony se odzigac prostě nedají, i když se o to nějaký Daimler, naprostý idiot, kdysi pokusil.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.12.2022 14:33
Oceláři se přesunou jinam. Nebo ještě lépe - zkrachují a my si koupíme rovnou hotové hutní polotovary. Levné jsou například z Číny nebo Ruska, kde mají levné suroviny a energie a proto jsou už teď největšími exportéry oceli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.12.2022 16:01
"....neodráží reálné možnosti snižování emisí v ČR, kde chybí zelená elektřina i přenosová kapacita, která by do hutí dovedla dostatečný objem elektřiny."
Tak mají kua drát pohnout p.delí!! Všichni ropáci bečí, že nebudou stavět OZE a teď bečí ještě víc, že žádné OZE nemáme!! Dlouhý bič a malý dvorek....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.12.2022 17:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Bohužel postavit byznys plán s hutí na OZE nevyjde ani tomu nejzelenějšímu mozku. Víte, kolik by bylo zmetků kvůli tomu, že nefouká nebo nesvítí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 09:21 Reaguje na Richard Vacek
Vy prostě předpokládáte, že inženýři energgetici vývojáři a konstruktéři jsou úplní idioti kteří neví, že v noci slunko nesvítí a někdy dokonce ani nefouká.
Proč jim to neporadíte? Evropa se kvůli tomu řítí do zkázy!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.12.2022 09:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Oni to ale naopak vědí celkem dobře. Vždyť o tom je i tento článek, kde varují, že v EU kvůli zeleným nesmyslům končí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.12.2022 10:03 Reaguje na Richard Vacek
To se demagog Hanzl střelil do vlastního kolene :-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 11:36 Reaguje na Richard Vacek
To mi teda logiku nedává. Ví, že s noci nesvítí a přitom tlačí Evropu do katastrofy. Proč by to dělali? To jsou všechno putinovci?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.12.2022 14:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Děláte, jako kdybyste to neznal. Prostě ideologie zvítězila nad rozumem. Proto budeme spolu s filmem "Bílá paní" volat "ať žije nový most", i když se budeme po krk brodit řekou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 15:38 Reaguje na Richard Vacek
Základem toho světa naopak je přesvědčení (čistě iracionální pocit), že normální, svobodní lidé, kteří vybudovali nejlepší civilizaci světa, jsou úplní debilové.
Že chtějí spáchat ekonomickou sebevraždu a podobné nesmysly.
PROČ BY TO DĚLALI???
Skutečnost je zcela opačná, chtějí zachránit Zeměkouli opřed katastrofou a to není ajnfach. Postupů se nabízí něurékom, ale funkčnost se musí testovat stypem pokus - omyl.
Je ale dost děsivé, kolik tutanů to není schopno pochopit. Ale víme, proč.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.12.2022 17:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale to nevybudovala současná generace ani bruselští politruci. To vybudovaly předchozí generace. Dnes se to staré bourá a budujeme nový, lepší svět, kde člověk přírodě nebude vlkem, ale soudruhem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2022 09:14 Reaguje na Richard Vacek
Člověk bourá starý a buduje lepší svět od té doby, co se stal člověkem. Každá generace má svoje výzvy a problémy, které musela překonat a dnešní čelí ovšem takové, která před člověkem ještě nebyla. Zastavit globální klimatickou katastrofu.
Já jen nechápu, proč tolik lidí to nechápe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.12.2022 16:03
Pokud vyvážíme ocel za 45 miliard eur a dovážíme z Číny, tak je přece rozumné vypálit na to brutální clo a prodávat to v EU, ne?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.12.2022 13:23
Výsledek bruselské impotence : Do roku 2025 se v EU prodá 800 000 čínských aut. Jedná se o důsledek Evropské komise za její věčný boj s automobilkami.
V roce 2025 se Evropa s největší pravděpodobností stane tzv. čistým dovozcem automobilů. Kontinent, který více než jedno století dokázal být nejen pohodlně soběstačný, co se automobilů týče, ale ještě zásoboval celý svět, začne víc dovážet než vyvážet.
Hanzlové , můžete jásat !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 14:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě, vy vždycky tvrdíte, že ochrana přírody musí jít po všech liniích a ne jen po sodovkáči. A omezení dost špinavé výroby automocilů jde přece krok správným směrem. Ještě, aby Evropané zchudli a byl by to fakt dobrý krok pro přírodu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.12.2022 14:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud Evropané zchudnou, tak to odnese i evropská příroda. Nebudete topit elektřinou, ale postačí PET flašky. Nekoupíte si elektromobil, ale postačí starý nafťák bez DPF.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 15:42 Reaguje na Richard Vacek
Nebudou mít na vagóny plastových krámů z Číny, které se prakticky okamžitě stávají odpadem.

Ale to nehrozí, EU bude po válce silnější a hlavně více integrovaná a my si tam vybudovali daleko lepší pozici. Jenom umět to využít.
Odpovědět

vladimír šmídl

25.12.2022 14:41 Reaguje na Richard Vacek
Pokud Evropané zchudnou, zmizí i PET lahve a přejde se zpátky na sklo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.12.2022 23:03 Reaguje na vladimír šmídl
Přejde se na dražší sklo?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.12.2022 13:21 Reaguje na vladimír šmídl
To těžko. Sklo je sražší a ekologicky horší, i když se vymývá a používá opakovaně. Čistící chemikálie jsou horší, než vyfouknout petku z pár gramů plastu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.12.2022 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Fajn. Evropane zchudnou, nebudou utrácet, nebudou daně na
dotace do OZE a konečně se vrátíme nohama na zem, kde by
měly platit fyzikální a přírodní zákony. Takže souhlas,
protože pouze chudí Evropané si uvědomí, že sebemrskačství
je pouze gesto, ale nikoliv řešení. Řešením je zmrskat
celé lidstvo tak, aby dostalo rozum, že už musí skončit
s množením a následným stále vyšším drancováním planety.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2022 09:22 Reaguje na Břetislav Machaček
O zmrskání celého lidstva (dnes Ukrajiny, zítra celé Evropy) se snaží šílený Putin, ovšem nejsem si jist, jestli to Zeměkouli nějak prudce pomůže. Zvláště, kdyby rozpoutal jadernou válku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2022 09:27
Je zajímavé, že se u nás usadil podivný zvyk, považovat všechny moderní, čisté hi- technologie za návrat do středověku. Přitom v historii vždy vedly ke zbohatnutí.
Je to prostě jen součástí budování světa naopak.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.12.2022 10:15 Reaguje na Pavel Hanzl
V minulosti to ovšem vyřešil samotný trh nikoliv regulace a dotace.
Plánované hospodářství rozhodně nevedlo ke zbohatnutí společnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2022 11:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
V minulosti se aplikovaly všemožné systémy a postupy, volný trh je jen jeden z mnohých a rozhodně neřeší dost podstatnou část současného světa. Bezpečnost, především státu, sociální systémy, ekologii atd.
Plánované hospodářství je záležitost Marxova socialialismu (v sovětské variantě), která se neosvědčila a na státní úrovni se neaplikuje snad nikde, na firemní úrovni je to ale základ rozvoje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist