https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oceneni-za-rozvoj-krkonos-dnes-ziskalo-osm-lidi-a-jedna-instituce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ocenění za rozvoj Krkonoš získalo osm lidí a jedna instituce Video

19.6.2020 12:00 | VRCHLABÍ (ČTK)
Laureáti Ceny ředitele KRNAP za rok 2019
Laureáti Ceny ředitele KRNAP za rok 2019
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kamila Antošová / Správa KRNAP
Cenu ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) za rok 2019 za přínos pro rozvoj Krkonoš získalo ve čtvrtek ve Vrchlabí osm lidí a jedna instituce. Správa KRNAP ocenění udělovala podesáté.
 

Oceněnými jsou bývalé pracovnice Správy KRNAP Růžena Štěpánková a Eva Kalášová, speleolog Radko Tásler, bývalý šéfredaktor časopisu Krkonoše Jiří Sehnal, hudebník Radek Hanuš, polský krkonošský národní park "Karkonoski Park Narodowy". In memoriam byli oceněny tři osobnosti, a to pedagožka Hana Jüptnerová, bývalý náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš a propagátor rohačkových jízd Josef Tylš.

Výbor Ceny ředitele Správy KRNAP letos vybíral ze tří desítek návrhů, nominace poslala veřejnost. "Letos se nám sešly velmi kvalitní nominace. Již loni jsme si řekli, že je škoda každý rok vybrat jen pět laureátů, když osobností, které by si toto ocenění zasloužily, je mnohem více," sdělil ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Laureáti nebo jejich zástupci převzali od ředitele Správy KRNAP ceny v podobě Krakonoše, které vyrobil jako drátěné plastiky technikou smyček Ladislav Šlechta z Harrachova. Předlohou mu bylo nejstarší vyobrazení Krakonoše z Hellwigovy mapy Slezska z roku 1561. K výrobě jedné sošky bylo zapotřebí přibližně 30 metrů železného taženého žíhaného drátu, který musí být pro potřeby pletení tvárný a měkký. Výroba jednoho Krakonoše zabrala více než 30 hodin.

Loni ocenění za rok 2018 získalo devět osobností, a to historik František Jirásko, strážce KRNAP Alfréd Pucher, sběratel a historik Antonín Tichý, dokumentátorka Irena Bělochová, člen Horské služby Krkonoše Přemysl Kovářík, historik Jan Luštinec, publicistka Eliška Pilařová a in memoriam hospodář Martin Maček a přírodovědec Petr Miles.

V předchozích letech to byli třeba historik Miloslav Bartoš, bývalí členové Horské služby Jan Messner a Štefan Spusta nebo také krajinný ekolog Pavel Klimeš, lavinový expert Valerián Spusta, či fotograf Jiří Havel.

Cena ředitele Správy KRNAP vyzdvihuje osobnosti, které svou prací, výkony či občanskými aktivitami představují či představovaly významný přínos pro Krkonošský národní park či Krkonoše jako region.


reklama

 
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist