https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vyzvali-ministry-aby-zastavili-dalsi-kaceni-ve-zdanickem-lese
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vyzvali ministry, aby zastavili další kácení ve Ždánickém lese Aktualizováno

28.2.2024 18:32 (ČTK)
Foto | Andrea Špak / Greenpeace
Ochránci přírody vyzvali ministra životního prostředí Petra Hladíka a ministra zemědělství Marka Výborného (oba KDU-ČSL), aby zastavili další destrukci Ždánického lesa na jihu Moravy. I přes sliby se v něm podle nich znovu intenzivně kácelo a těžká lesní technika tam rozryla rozsáhlé oblasti, uvedl mluvčí ekologické organizace Greenpeace ČR Lukáš Hrábek. Hladík sdělil ČTK, že ho situace překvapila a že počítá s dohodnutým přechodem těžby ve Ždánickém lese na šetrné hospodaření. V místě hospodaří státní podnik Lesy ČR, který tvrzení Greenpeace o intenzivním kácení odmítl. Stejně tak popřel informace Greenpeace Výborný. Ochráncům přírody ministr nabídl jednání.
 
"Já počítám s dohodnutým postupem, který jsme s Lesy ČR a ministrem Výborným dohodli vloni v prosinci. To znamená se změnou přístupu k těžbě v oblasti Ždánického lesa, který bude znamenat přechod na šetrné hospodaření, na přirozenou obnovu lesa, využívání výběrných principů i ponechávání biotopových stromů tak, aby byla posílena ochrana dochovaných přírodních hodnot, biodiverzity i dalších funkcí lesa," uvedl Hladík. "Lesy ČR mají navrhnout konkrétní změny. O výsledku bychom pak měli jednat s panem ministrem Výborným, a to i na základě výzvy vědců," doplnil.

Ministr zemědělství odmítl tvrzení, že Lesy ČR ve Ždánickém lese postupují nešetrně. Firma podle něj ani zdaleka nevyužívá celkové možnosti těžby dřeva dané schváleným lesním hospodářským plánem. "V lesích se záměrně ponechávají kvůli podpoře biodiverzity biotopové stromy i dřevo k zetlení. Bezodkladně se sanuje případné poškození půdního povrchu a nevznikají žádné holoseče, protože mateřský porost podrůstají mladé stromky," uvedl Výborný.

Foto | Andrea Špak / Greenpeace

"Postupujeme šetrně, na malých plochách vybíráme jednotlivé stromy, žádné holoseče nevznikají. Díky obnově a postupnému prosvětlování tohoto hospodářského lesa dostávají příležitost mladé stromky podrůstající mateřský porost, z jehož semen a plodů vzešly," řekla ČTK mluvčí LČR Eva Jouklová. V lese by se měly uchytit především buky, duby a modříny. Měl by tam podle podniku vzniknout různorodý les, který odolá změně klimatu i škůdcům.

Podle ochránců státní podnik ve Ždánickém lese několik týdnů nekácel a s intenzivním kácením začal znovu na přelomu ledna a února, kdy byla půda po deštích podmáčená. Těžká lesní technika tak podle nich rozryla rozsáhlé oblasti lesa. Ochránci tvrdí, že se ve Ždánickém lese kácelo i přesto, že loni v prosinci deklarovali oba ministři záměr zavést ve Ždánickém lese větší ochranu a ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík oznámil, že se dohodli na monitoringu cenných porostů, ve kterých Lesy ČR následně rozhodnou o nejlepším způsobu a režimu ochrany.

"Nedává smysl na jedné straně připravovat ochranu lesa a ve stejné chvíli ho masivně kácet. Věřili jsme, že ministerstva a Lesy ČR kácení Ždánického lesa zastaví alespoň do doby, než bude rozhodnuto o jeho ochraně. Pokud budou Lesy ČR kácet ve Ždánickém lese stále takovým tempem, nezůstane z něj brzy nic, co by se dalo ještě chránit," uvedla koordinátorka kampaně za záchranu starých lesů Nekácejte.cz Nikol Krejčová. Doplnila, že jejich průzkum potvrdil, že v lese stále místy zůstávají i klády stromů pokácených loni na jaře a na podzim, jejichž dřevo již nyní tleje. "Vyzýváme proto ministra Hladíka a Výborného, aby další destrukci Ždánického lesa zastavili a urychleně zavedli na tomto území účinnou ochranu, kterou si místní příroda zaslouží," uvedla Krejčová.

Foto | Andrea Špak / Greenpeace

"Ministerstvo zemědělství spolu s podnikem Lesy ČR nabídne iniciátorům předmětné výzvy jednání nad záměrem lesnického managementu Ždánického lesa," sdělil dnes Výborný.

Minulý týden poukazovali na necitlivý způsob lesního hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech na jihovýchodní Moravě odborníci na biodiverzitu a ekologii lesa z několika institucí. Navrhli diskusi.

Ochránci přírody v minulosti kritizovali způsob, jakým Lesy ČR v lokalitě hospodaří, když místo vzrostlých stromů zůstaly mnohde jen vykácené plochy. Vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR Ondřej Pecháček loni na podzim uvedl, že se muselo postupovat rychleji, protože obnova lesa byla v plánu dřív, ale nebyly kapacity kvůli kůrovcové kalamitě. K obnově tak Lesy ČR přikročily jen dvoufázově, tedy odstranily původní porost, aby narostl nový. Další proces obnovy už podle něj měl být šetrnější.

Ždánický les je na jihovýchod od Brna na pomezí Hodonínska a Vyškovska. Sousedí například s Litenčickou pahorkatinou či Kyjovskou pahorkatinou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.2.2024 21:10
Když se kácí les, padají stromy. Když je mokro, vznikají koleje. Požáry ekologové adorují, ale (dočasné) disturbance po těžké technice vadí? Nevím, no... Celkový dojem je mozaikovitá struktura, kde každý druh si najde svou niku. Navrhuji diskusi.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.2.2024 07:33 Reaguje na Karel Zvářal
Koleje mohou být v přírodě dost užitečné. Vytvoří mikrotůně zvyšující zasakování a například líhniště obojživelníků, či jiných. Pokud jsou po svážnici no je to horší ale nic neobvyklého. V lesích máme tisíce stop cest za posledních 10 tisíc let, že se to ani nesní. Podívejte se do knihy Jantarová stezka- Bolina, Martínek, Cílek.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.2.2024 07:36 Reaguje na Slavomil Vinkler
Na občasné tůně je vázáno několik velmi vzácných korýšů. Dříve byli v tůních na trasách tahu megafauny, později cestách člověka a nakonec přežívali na tankodromech.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.2.2024 07:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
Mně stačí vidět úvozy vystrouhané při stahovaní dřeva (údajně "šetrném") koňmi za posledních pár století. Některé jsou "jen" po pás, jiné mají hloubku okopu stojícího sřelce. Mozaika porostů Ždánického lesa prospívá různým druhům živočichů, chtít všude vzrostlý les je vlhká představa zachraňbrouků. Ne že bych vždy jásal, když vidím tu "spoušť" po těžbě. Ale uběhne pár let a na jejím místě je svěží třímetrový kryt pro všechno živé. O významu kolejí pro kuňky jsme se shodli mnohokrát.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.2.2024 08:02 Reaguje na Karel Zvářal
Navíc ani přestárlý les nesvědčí všem broukům. Ale je třeba vidět, že když les přerostl mýtní věk na 30% plochy, že vykácet těch 30% za rok je zhůvěřilost taky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.2.2024 08:23 Reaguje na Slavomil Vinkler
Proč mi to netrhá žíly?
1) Stromy jsou "pijáci", pro některé to znamená více vody v řekách.
2) Půda na poli se obrací/obnažuje každoročně - a protestuje kvůli tomu někdo?
3) V porovnání s tím, co se děje ve světě (vypalování pralesů), lze popsané hospodaření ještě popsat jako udržitelné.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.2.2024 08:28 Reaguje na Karel Zvářal
Jinými slovy ty vytěžené plochy budou mít pár let stepní (zaloučený) charakter. Strnad, ťuhýk, zajíc, bažant... se objeví v místech, kde je dlouho nikdo neviděl. Aneb Všechno zlé je k něčemu dobré.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.2.2024 08:26 Reaguje na Karel Zvářal
No ale na většině území je vyhubený tesařík alpský. Dříve ve Ždánském lese, Krušnohoří, Buchlovské kopce, Hostýnské vrchy... Ten nepotřebuje tlející dřevo. Ten potřebuje osluněné polomy starých buků, ale ty musí zůstat na místě aspoň 4-5 roků. K vyhubení velkou měrou přispělo pasečné kácení s odvozem kmenů až po kladení vajíček.
https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/tesarik-alpsky-a-jeho-vyskyt-v-cr.pdf
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.2.2024 08:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak ať se o to někdo postará, asi je to spíše o domluvě, než nějakých protestech.
Odpovědět
MR

Milan R

29.2.2024 17:07
A kdopak tam tezi? Neni to nahodou Lesni zavod Zidlochovice?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist