https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranu-ohrozeneho-orlosupa-ve-spanelsku-blokuji-plany-na-vetrnou-elektrarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranu ohroženého orlosupa ve Španělsku blokují plány na větrnou elektrárnu

7.6.2023 09:50 | MADRID (ČTK)
Orlosup bradatý
Ochránci přírody ve Španělsku chtějí znát podrobnosti o plánech na vznik nové obří větrné elektrárny na východě země, která podle nich stojí v cestě programu na záchranu kriticky ohroženého orlosupa bradatého. Podle nich je potřeba vést debatu, jak sloučit ochranu ohrožených druhů s požadavky na zvýšení podílu obnovitelné energie, napsal list The Guardian.<
 

Spolek na ochranu orlosupů bradatých (FCQ) pozastavil svou činnost v regionu Maestrazgo na pomezí provincií Valencie a Aragonie, kde má vzniknout větrná farma s více než stovkou turbín vysokých přes 150 metrů. Po čtyřech desítkách let se podařilo ve Španělsku, Francii a Andoře ve volné přírodě zvýšit počet těchto dravců na 200 párů, ekologové ale nyní tvrdí, že pokračovat v programu v Maestrazgu by bylo plýtváním silami, protože turbíny mohou dravce zahubit.

Podle dat získaných od očipovaných ptáků orlosupi a supi bělohlaví v oblasti plánované elektrárny hojně létají, větrné turbíny přitom každoročně zahubí tisíce ptáků. Oficiální statistiky uvádějí, že za posledních pět let turbíny v celém Španělsku zabily 8000 zvířat, odborníci ale upozorňují, že jde o výrazně podhodnocené číslo. Statistiky totiž počítají pouze zvířata, jejichž mrtvoly u větrných elektráren někdo najde a nahlásí.

"Vzhledem k tomu, že spoustu mršin během několika hodin odnesou predátoři a že hledání mrtvých zvířat není běžné, odhaduje odborná komunita, že čísla tvoří jen asi deset až 20 procent skutečně uhynulých zvířat," uvedl spolek FCQ. "To znamená, že za pět let zahynulo něco mezi 44 115 a 88 230 zvířaty - a často šlo i o zranitelné nebo kriticky ohrožené druhy," dodal.

Podrobná data z provincie Aragonie a Navarra ukázala, že v těchto regionech mezi lety 2020 a 2022 zahynulo kvůli větrným turbínám 1387 supů bělohlavých, šest supů mrchožravých, 30 orlů skalních, 58 orlíků krátkoprstých a 76 luňáků červených. Španělský spolek na ochranu netopýrů uvádí, že větrníky každý rok zabijí 84 000 až 253 000 netopýrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.6.2023 11:00
Gdyš jsme u nás aklimatizovali mývala, psíka, minka, bernešku, karolínku aj. exotické druhy, nevím, proč to nezkusit s (téměř) domácím bradáčem. Tolik vrtulí u nás není, skalní útvary by se nějaké našly, co týden kýblík kostí určitě taky. A když ne u nás, tak třeba ve Francii, Bulharsku či Řecku, prostě tam, kde má vhodné podmínky, bez nebezpečí kolize s hustou sítí vrtulí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.6.2023 13:08 Reaguje na Karel Zvářal
Vyčkej času, vrtule budou.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

7.6.2023 14:59 Reaguje na Karel Zvářal
Traviči by to jako zpestření uvítali.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.6.2023 15:57 Reaguje na Josef Mozek
S nimi je to stejné jako s touto mrškou.

https://teplicky.denik.cz/veda/ameba-mozkozrout-lecba-biocev.html
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

8.6.2023 17:17 Reaguje na Karel Zvářal
Ještě na začátku 20. století u nás supi žili, jsou o tom záznamy ve starých poučkách pro hajné apod.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.6.2023 18:16 Reaguje na Petr Pekařík
z Alp tu byl při dobrém větru za hodinu dvě
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 09:03 Reaguje na Karel Zvářal
A proč teda u nás nehnízdí? Bo zima?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.6.2023 18:42
Těch mrtvtejch dravců, netopýrů a ostatních je opravdu hodně, tisícovky supů....
Odpovědět

Radek Čuda

8.6.2023 11:59
" ... kde má vzniknout větrná farma s více než stovkou turbín vysokých přes 150 metrů."

A to je jedna jediná farma. Ať se na mě nikdo nezlobí, nic proti OZE a nízkoemisní energetice, ale to je fakt brutál, tohle. Ne že bych takový Temelín považoval za ozdobu jihočeské krajiny, ale když si představím kolik vrtulí by se muselo místo něj postavit (a rovnou se k tomu naučit poroučet aspoň tomu větru, když ne i dešti:-) ... tak je ta JETE rázem MNOHEM hezčí:-).

Odpovědět
PP

Petr Pekařík

8.6.2023 17:18 Reaguje na Radek Čuda
Není nad to postavit farmu v moři - nehrozí nálezy na perkelt nasekaných ptáků. Moře vše odplaví, rybky se nakrmí...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 09:04 Reaguje na Petr Pekařík
Nad mořem těch ptáků moc nelétá, pokud tam není tažný koridor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 09:10
Otázka zní, jestli nejsou ptáci schopni si na vrtule časem zvyknout a dokázat se lim vyhýbat. Stále jede výzkum, jakým způsobem pomoci ptákům v orientaci, především barvou a odrazivostí vrtulí. Vzpomínám si, že v 60. - 70. letech byli na silnicích naprosto běžní přejetí zajíci, kočky, toulaví psi atd. nejsou vidět prakticky vůbec. I přes násobně hustší dopravu. I přemnožená srnčí zvěř se asi dokázala přizpůsobit, i když ty kolize stále jsou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist