https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-1.dubna-budou-mit-obce-povinnost-vyvazet-bioodpad-celorocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce budou muset od 1. dubna vyvážet bioodpad celoročně

24.3.2019 08:37 (ČTK)
Celoroční sběr bioodpadu už teď zajišťuje například Hradec Králové, Ostrava nebo Rožnov pod Radhoštěm.
Celoroční sběr bioodpadu už teď zajišťuje například Hradec Králové, Ostrava nebo Rožnov pod Radhoštěm.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Od 1. dubna budou mít obce povinnost vyvážet bioodpad rostlinného původu celoročně. Nové opatření by mohlo přispět k naplnění kapacit kompostáren, kterých v posledních letech vzniklo 529, ale jejich kapacity se využívají jen z 53 procent. V tiskové zprávě o tom informovala Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH). Dosud se odpad z hnědých popelnic sváží od začátku dubna do konce října.

 

"Co největší třídění bioodpadu ze strany občanů a obcí je důležitým nástrojem na snížení množství směsných komunálních odpadů a omezení potřeby ukládat je na skládky či odvážet do spaloven," řekl výkonný ředitel ČAOH Petr Havelka.

Mezi biologicky rozložitelný odpad patří tráva, listí, větve a kuchyňský odpad rostlinného původu. Obec nemá povinnost zajišťovat sběr odpadu živočišného původu, jako je maso, kosti, mléčné výrobky nebo vajíčka. Kompost z bioodpadu je použitelný jako organické hnojivo, pro energii v bioplynových stanicích a podobně.

Ze statistik ministerstva životního prostředí vyplývá, že nejlépe bioodpad třídí Středočeský kraj. Na druhém a třetím místě je kraj Moravskoslezský a Jihočeský. Nejméně třídí kraj Zlínský, Karlovarský a Liberecký.

Podle Jaromíra Manharta z odboru odpadů ministerstva se množství bioodpadu zvyšuje. Za rok 2017 obce vyprodukovaly 770.000 tun bioodpadu. "Z průmyslu a živnostenské činnosti je to téměř dvojnásobek, kolem 1,5 milionu tun ročně," uvedl Manhart. V roce 2016 obce vyprodukovaly 739.000 tun a o rok dříve 530.000 tun.

Větší třídění bioodpadu by mohlo pomoci naplnit kapacity kompostáren. Podle MŽP by ho mohly ročně zpracovat 2,6 milionu tun, využito bylo jen 1,4 milionu tun. Nejvíce kompostáren je možné najít ve Středočeském, Olomouckém a Jihočeském kraji a na Vysočině.

Podle vyhlášky obce, které už mají zavedený systém komunitního kompostování, nemusí svážet bioodpad z popelnic. Lze ho sbírat například ve sběrných dvorech.

Celoroční sběr bioodpadu už teď zajišťuje například Hradec Králové, Ostrava nebo Rožnov pod Radhoštěm.

Česká republika má do roku 2035 recyklovat nejméně 65 procent všech komunálních odpadů. Během 15 let je tedy nutné navýšit recyklaci komunálních odpadů o 30 procent. Ke stejnému roku 2035 se má podle evropských cílů zároveň snížit skládkování komunálních odpadů na deset procent.

ČAOH sdružuje významné podnikatelské subjekty z oblasti využívání, odstraňování, svozu, sběru a recyklace odpadů. Na českém trhu působí 19 let a v současnosti pod ni spadá přes 85 společností, které podnikají v odpadovém hospodářství.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

24.3.2019 09:55
Tohle je v plošném pojetí naprostá pitomost, protože řada domácností kompostuje, nebo má žížalovníky apod. Na vesnici zcela běžně, ale i významná část městské populace. Ty odpady skončí v soukromých kompostech, takže "poškodí" ekologické kompostárny dvakrát, jednou nedostatkem surovin, podruhé nedostatkem odbytu pro kompost.
My taky kompostovatelný odpad shromažďujeme na balkóně a vozíme na chalupu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

24.3.2019 19:58
Podstata hlouposti spočívá v tom, že kompostárny nemají kšeft. A tak je to se vším, žádný rozum, žádná příroda, žádná ochrana vod, ovzduší pouze prolobovaný kšeft. K čemu je takový stát který slouží pouze jako nástroj buzerace občanů a dotačních kšeftů ????
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

25.3.2019 10:42
Tvrdíte - "Dosud se odpad z hnědých popelnic sváží od začátku dubna do konce října". Co Vás opravňuje takto paušálně mylně informovat veřejnost, když předpokládám, že víte, že každá obec si systém svozu odpadů vytváří sama. Nemyslím si, že Česká asociace odpadového hospodářství je konstruktivním prvkem při racionálním řešení nakládání s odpady v ČR. Podporujete sociálně inženýrské vize v tomto systému, které jsou všechno, jen ne racionální. Pokud chcete informovat veřejnost, tak si prosím zjistěte fakta a pak můžete informovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist