https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-roku-20121-bude-platit-zakaz-pridavani-palmoveho-oleje-do-paliv-problem-zustavaji-potraviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od roku 2021 bude v unii platit zákaz přidávání palmového oleje do paliv. Problém zůstávají potraviny

1.2.2018 01:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od roku 2021 se palmový olej přestane v EU přidávat do paliv. Na snímku plantáž palmy olejné.
Od roku 2021 se palmový olej přestane v EU přidávat do paliv. Na snímku plantáž palmy olejné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropský parlament schválil zákaz přidávání palmového oleje do pohonných hmot. Od roku 2021 se v EU přestane palmový olej přidávat do paliv. Informuje o tom Koalice proti palmovému oleji. Podle ní na území EU v souvislosti s používáním palmového oleje zbývá dořešit „jen“ potraviny, krmiva, drogerii a kosmetiku. Informují o tom při příležitosti Dne bez palmového oleje, který je vyhlášen na 1. únor.
 

„Výrobci se snaží zákazníky alibisticky přesvědčit, že hlavní problém z hlediska spotřeby palmového oleje představují pohonné hmoty. Jenže v celé EU připadá na spotřebu paliv zhruba polovina z celkového objemu spotřebovaného palmového oleje. A přímo v ČR je to ještě daleko méně," říká Kateřina Holubová, tisková mluvčí Koalice proti palmovému oleji.

Jak ale dodává, Evropský parlament nedávno odsouhlasil, že od roku 2021 budou pohonné hmoty bez přídavku palmového ojele. "Podíl na problému ponesou od teď hlavně potravináři, částečně i výrobci krmiv a drogerie,“ vysvětluje Kateřina Holubová.

„Množství palmového oleje v potravinách sleduji už řadu let a těší mě, kolik na tuzemském trhu přibylo produktů bez této kontroverzní suroviny," říká Stanisla Lhota, biolog, který se tématu palmového oleje dlouhodobě věnuje. "Spotřebitelský tlak či spíše bojkot zboží s obsahem palmového oleje působí mimořádně účinně. Nejpružněji zareagovaly menší české firmy. Problém ale zatím příliš neřeší nadnárodní korporace, které vlastní i řadu původně českých firem.“

To má za cíl změnit aplikace pro mobilní telefony – tzv. „Bič na palmový olej“ (Android / iOS). Její hlavní vývojář Tomáš Soták z nevládní organizace Laudato Si říká: „Díky aplikaci spotřebitel jednak zjistí, zda obsahuje palmový olej. A pokud ano, může hned automaticky poslat stížnost výrobci daného produktu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

2.2.2018 19:28
Nikoli výrobci ale zelení vylízanci se snaží veřejnost alibisticky přesvědčit, že hlavní problém z hlediska spotřeby palmového oleje nepředstavuje jejich zhovadilý nápad pálit rostlinné oleje v motorech místo nafty.
Tak to dopadá, když se do ekonomiky snaží zasahovat diletanti. Tihle zelení hysterici, zřejmě vůbec netuší, že ekonomie zná pojem substitut a že zakazování používání palmového oleje bude deštným pralesům platné jako mrtvému zimník, tedy alespoň do té doby, dokud nepřiznají barvu a pro změnu nezačnou prosazovat něco užitečného, jako třeba zrušení dotací a zvýhodnění na VEŠKERÁ tzv. biopaliva.
Každému kdo má alespoň elementární ekonomické znalosti snadno dojde, že pokud se díky používání řepkového oleje jako paliva bude jeho cena držet vysoko, tak se vysoko bude držet i cena jeho substitutů, tedy např. palmového oleje. A do té doby se bude vyplácet likvidovat prales a zřizovat palmové plantáže.
Odpovědět
co

3.2.2018 01:56 Reaguje na
S nápadem na energetické využití plodin nepřišli zelení vylízanci, ale státy Jižní Ameriky, které se díky tomu snažili vymanit ze závislosti na ropě. Odsud se tento nápad rozšířil do USA a odsud pak do EU. Vedlejším produktem této myšlenky (který se navíc zdál všem logický) bylo, že to bude zároveń i ekologičtější. Je pravda že některé ekologické organizace agropaliva zpočátku prosazovala, protože jim to opravdu přišlo jako celkem dobrý nápad. Jiné organizace však začaly naopak paliva z rostlin kritizovat už před mnoha lety, ale nikdo z politiků je neposlouchal, protože Džin už byl vypuštěn a kupa lidí na tom nápadu chtěla vydělat (a taky že vydělala). Tak že i když se nedá napsat, že by v tom ekologové byli zcela nevinně, není to zároveń tak černobílé, aby se dalo tvrdit že za vše mohou jenom oni. Svět prostě není černobílý. A po bitvě je každý generál ;). Podobně bych se mohl rozepsat o fotovoltaice na polích, za kterou také nemohli jednoznačně pouze "zelení", ale i např. ČSSD - viz zde: https://www.penize.cz/nakupy/275131-jak-to-bylo-a-je-s-fotovoltaikou-v-cesku
Odpovědět
sv

3.2.2018 15:37 Reaguje na
Kde píši, že tvz. biopaliva prosazovali pouze zelení vylízanci? Já zde píši, že zelení vylízanci se momentálně snaží šířit ten blábol o tom, že problém s šířením palmových plantáží souvisí hlavně s palmovým olejem v potravinách. Hlavní příčinou je samozřejmě pálení VČECH druhů rostlinných olejů v motorech. Jinak máte pravdu, tu zhovadilost s biopalivy a oze parodiemi na elektrárny vehementně prosazovali krom zelených i jiní.
Odpovědět

Jan Škrdla

3.2.2018 16:59 Reaguje na
Které "zelené vylízance" jste měl na mysli?
Pokud jste četl ten článek, tak víte, že v EU je to 50 na 50, a od roku 2021 se v EU palmový olej konečně přestane přidávat do pohonných hmot.
Jen se obávám, aby se palmová loby nesnažila procpat těch 50%, co se přestane přidávat do beznínu, do potravin a krmiv.
Odpovědět
sv

3.2.2018 19:05 Reaguje na Jan Škrdla
Zkuste si, než se příště znovu ztrapníte a prokážete svůj ekonomický analfabetismus, přečíst první komentář ve vláknu.
Odpovědět

Jan Škrdla

3.2.2018 20:16 Reaguje na
1. co mi chybí ve vašich komentářích je trocha slušnosti - naopak méně arogance by vám taky neuškodilo.
Nejsem ekonom - ale to neznamená, že musíte téměř v každém příspěvku zdůrazňovat vaši nadřazenost.
2. taky se mi nelíbí dotování biopaliv - zejména řepky na biodiesel nebo kukuřice, která skončí v bioplynových stanicíh, ani pšinice na biolíh. Akorát mi tady něco nesedí. Ti vaši "oblíbenci" zelení už nejsou 7 let ve vládě, tak kdo to teda furt prosazuje?
Odpovědět
sv

4.2.2018 15:27 Reaguje na Jan Škrdla
Za prvé, proč bych se měl vyjadřovat slušně o někom, jehož nápady v globálním měřítku působí ohromné škody jak ekonomické tak ekologické? Když se někdo takový nemá k nápravě ani k omluvě, tak co zbývá než mu vynadat.
Za druhé, kde nejsou zelení vylízanci u vlády? Dotace na tzv. biopaliva a oze parodie na elektrárny jsou globální problém.
Odpovědět

Jan Škrdla

4.2.2018 18:32 Reaguje na
Za prvé - existují pravidla diskuze:
https://ekolist.cz/cz/ekolist/pravidla-diskuse
Pokud s někým nesouhlasíte, můžete jej kritizovat v mezích slušnosti. Mnozí diskutéři se podle toho řídí.

Za druhé - dotace na biopaliva jsou globální problém, zvláště pak u nás.
Pak musíte mít na mysli zelené v jiných stranách (nebudu uvádět kterých).

Jinak z mého pohledu je to trochu o neshodě ohledně pojmu zelený. Dle mého je to někdo, kdo má zájem na ochraně přírody a krajiny a na udržitelném rozvoji. Z vaší pak někdo hájící svou ideologii bez promyšlení dopadů.
Odpovědět
sv

10.2.2018 15:46 Reaguje na Jan Škrdla
Za prvé mi sdělte, jakým způsobem jsem konkrétně porušil pravidla diskuze. Jinak žvaníte z cesty. Žádný vulgarismus jsem nepoužil, ani jsem neurazil žádného konkrétního jedince.
Za druhé, s chápáním psaného textu máte evidentně problém. Zkuste si doplnit vzdělání. Mezi tím se vám tom pokusím podat po lopatě. Za dotace jsou na tzv. biopaliva jsou zodpovědní zelení vylízanci jak v ČR, tak i v dalších zemích, kde se tato zhovadilost praktikuje, a to nejen díky své minulé nebo současné účasti na vládě ale i lobbystickým nátlakem.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

5.2.2018 12:51 Reaguje na
Totální nesmysl. Ten kdo ti nakukal takovou pitomost je totálně mimo nebo si st tebe vystřelil.
Odpovědět
sv

10.2.2018 15:58 Reaguje na Martin Jasan
Copak, fakta ti nejdou pod čumák.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.9.2018 12:34 Reaguje na
Chlapečku bež si hrát na drsňáka a všeználka na idnes. Tam najdeš sobě rové.....

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist