https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-testuji-na-hane-robota-ktery-sam-zvladne-obdelavat-pole
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci testují na Hané robota, který sám zvládne obdělávat pole

5.6.2022 01:00 | LITOVEL (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Plečkování, přesné setí zemědělských plodin, kultivaci půdy, postřik rostlin i sečení travního a lučního porostu by měl dokázat zvládnout bez lidské pomoci víceúčelový zemědělský robot Cronos Quadro, který vyvinuli odborníci z českého startupu Cronos. Prototyp robotického zařízení postaveného na čtyřech kolech experti testují v polích u Litovle na Olomoucku.
 

"Zemědělcům by měl pomoct nejen zvýšit efektivitu práce a ušetřit náklady na pěstování plodin, ale také vyřešit problém s dlouhodobým nedostatkem pracovní síly na trhu," řekl ČTK Tomáš Pospíchal ze společnosti Cronos.

Zemědělský robot Cronos Quadro, který dostal jméno po řeckém bohu sklizně, je podle Pospíchala konstruovaný jako víceúčelový nosič nářadí, který farmáři budou moci využít pro různé specializované úkony. Po nastavení základních parametrů a přepravení robota na požadované místo už nebude autonomní zemědělský stroj vyžadovat žádnou manuální obsluhu. "To by v důsledku mělo přispět k podstatnému snížení nároků na manuální pracovní sílu, které je v tuzemsku i většině ostatních evropských zemí dlouhodobě výrazný nedostatek," uvedl Pospíchal.

Robotický stroj je podle něj navržený především pro práci související s pěstováním zeleniny, výměnou zavěšeného nářadí ho ale bude možné rychle přestavět například na žací stroj nebo tahač nákladu. "Jde o první funkční prototyp stroje podobné konstrukce s technologií plně autonomního provozu a elektrickým pohonem vyvinutým na území České republiky," podotkl.

Prototyp zemědělského robota, který vypadá jako velká černá krabice postavená na čtyřech kolech, lze v těchto dnech zahlédnout v polích u Litovle. "Po úspěšném úvodním testování funkčnosti elektrického pohonu s připojeným nářadím pracují momentálně naši vývojáři na implementaci prvků pro autonomní řízení. Během léta proběhne rozsáhlý sběr dat získaných ze senzorů a kamer přímo v terénu, na podzim se pak počítá s vyhodnocením a finálními úpravami konstrukce, pohonu a řídicího systému. V plnohodnotném zkušebním provozu včetně autonomního řízení by stroj měl být na jaře příštího roku," řekl technologický ředitel českého startupu Cronos Jakub Kejduš.

Konstruktéři počítají s tím, že konečná podoba zemědělského robota se po vyhodnocení výsledků testování prototypu ještě může změnit. Zachován by měl ale zůstat základní princip víceúčelového autonomně řízeného stroje s pohonem všech čtyř kol a univerzálním podvozkem, na nějž bude možné uchytit různé typy standardního zemědělského nářadí. "Výhodou jsou také kompaktní rozměry rámu a relativně nízká hmotnost, která ve srovnání s konvenční zemědělskou technikou znamená podstatně nižší zatížení půdy a tím pádem šetrnější způsob jejího obhospodařování," dodal Pospíchal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

5.6.2022 06:14
Raději kdyby přestali rozoravat půdu a napomáhat erozi i vysoušeni
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.6.2022 06:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Raději kdybyste už přestal provždy plácat v tomto ohledu hlouposti.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.6.2022 08:57 Reaguje na pavel peregrin
ty vhlouposti jak říkáte lze velice snadno empericky prokázat a to, že způsob, jak se zemědělství děje napomáhá vysoušení půdy a erozivnímu charakteru polí...TAK SI TO KONEČNĚ PŘIZNEJTE!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.6.2022 09:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nepooráte, nepovláčíte, nezasejete a nesklidíte!
Pardon vy nemusíte, vy si to koupíte v supermarketu
a tam vše roste v regálech zabalené v plastu. Orám,
vláčím, sadím, seji, sklízím a eroze se nekoná,
pokud se to umí a dělá ve správnou dobu. Bez orby
a zaorání plevelů musíte o to víc používat chemii,
ale to vám asi nedochází.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.6.2022 14:32 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

5.6.2022 18:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Upřímně řečeno tady je pes zakopaný někde úplně jinde, než ve Vámi zmiňovaných operacích
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.6.2022 09:27 Reaguje na Jakub Graňák
Nechám se tedy poučit, jak sadit brambory, či
osít pole pšenicí bez narušení půdy orbou
a její předseťovou přípravou. Jinak půda a
půda je rozdíl a půdu v mém okolí nepoorat,
tak do roka je z ní udusané jílovité mlato,
na kterém budou stát po deštích kaluže vody
a za sucha v ní budou praskliny hluboké
metr a více. Jak asi mohu reagovat na pana
Řezáče ? No jen tak, že laik nemá poučovat
praktiky a může si to sám vyzkoušet. Já to
zkouším celý život a musím se hluboce
sklonit nad zkušenostmi našich předků, kteří
jako první vzali do ruky klacky a půdu na
výsev narušili, aby zjistili, že je to ten
správný postup při pěstování plodin.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

5.6.2022 07:09
...přispět k podstatnému snížení nároků na manuální pracovní sílu, které je v tuzemsku i většině ostatních evropských zemí dlouhodobě výrazný nedostatek," uvedl Pospíchal.
Síly manuálů přišlo do evropy milion ale..
ve Švýcarsku před nekolika roky nabídli afričanům práci na farmách za nejakých 119 tis Kč měsíčně. A nic.
Ve Francii si na farmy přivedli arabské spoluobčany, jenže 20ti letý Tunisan je po třech hodinách práce unavený a odmítá pokračovat. (tam kde starší místní bouchají tech 10 hodin).
Tak tolik z novin.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.6.2022 08:59 Reaguje na Kamil Krabice
takový pokrok, který zapomněl na to, že každou chvíli kručí v břiše...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.6.2022 09:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bude vám kručet méně, když se zemědělství ruší (viz váš předchozí výkřik)?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.6.2022 09:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
to jste naivnější, než jsem doufal...Revoluce jednoho stébla slámy. Co můžeme přestat dělat ještě dnes? Kniha o zemědělství, která není jenom o zemědělství. Originální dílo japonského farmáře je manifestem nebojování proti přírodě a inspirací k jednání, které nenarušuje přirozený chod věcí. Dostává se až nad rámec zemědělství a přináší vlastní pohled na celou lidskou společnost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.6.2022 09:03 Reaguje na Kamil Krabice
pořád ještě fungujeme biologicky, ač se nám technologie cpou kamkoliv...ne nadarmo začala průmyslová revoluce tím, že zaměstnanci rozbili automatické stavy na výrobu látek
Odpovědět

Jirka Černý

10.6.2022 13:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To jo technologie se cpou všude, stroje jsou už i na věci které fungují jak říkáte biologicky, viděl jsem i stroj co obdělával jednu slečnu a podle všeho velmi kvalitně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.6.2022 07:50
Tak to není nic nového, podobné roboty zkoušejí dnes v každé vyspělejší zemi v nejméně jednom startupu nebo na nějaké zemědělské univerzitě nebo u nějakého výrobce zemědělských strojů. V USA už údajně fungují sklízecí roboti specializovaní na sklízení listové zeleniny - salátů.
Podstatné je spíš pro takové roboty vytvořit podmínky, to znamená podporovat pro aplikaci těch robotů velké zemědělské celky. Minimálně první jednu až dvě generace takových strojů se bude jednat o vývoj praktických aplikačních metod a velké zemědělské firmy k tomu mají nejlepší podmínky. Mají dostatek financí na investice do takových strojů, dostatek prostoru, polních kultur na dlouhodobé zkoušení i mohou snadno zaměstnávat vývojové odborné pracovníky, kteří sledují světový vývoj a aplikují poznatky z vývoje ve světě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist