https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-z-vscht-analyzuji-uroven-kontaminace-v-armenii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci z VŠCHT analyzují úroveň kontaminace v Arménii

8.10.2018 11:56 | PRAHA (ČTK)
Univerzitní akademici chtějí místním obyvatelům, organizacím i arménské vládě předat spolehlivá vědecká data.
Univerzitní akademici chtějí místním obyvatelům, organizacím i arménské vládě předat spolehlivá vědecká data.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Holzknecht / Arnika
Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze prozkoumají úroveň kontaminace životního prostředí v severní Arménii spojené s těžbou. Společně s ekologickou organizací Arnika shromáždili vzorky půdy a sedimentů, jež analyzují v laboratořích na obsah toxických látek. Výsledky by měly být publikovány v listopadu, uvedla dnes v tiskové zprávě Arnika.
 

Sběr vzorků se uskutečnil v provincii Lori, v níž působí metalurgické závody včetně továrny na tavení mědi v Alaverdi a závodů na těžbu rudy neželezných kovů v Teghutu a Achtale. "Pozorovali jsme neobvyklé věci. Řeky s šedou, modrou nebo žlutou vodou, poškozené listy stromů nebo jemný popílek. Otázkou je, zda a jak jsou tyto jevy spojené se znečištěním životního prostředí způsobeným pravděpodobně alaverdskou továrnou a kouřem, který se šíří údolím včetně okolních vesnic," uvedla koordinátorka projektu Nikol Krejčová z Arniky.

V třináctitisícovém Alaverdi se totiž nachází v údolí položená továrna na zpracování mědi a v širokém okolí pak přidružené doly, kde se kromě načervenalého kovu těží také molybden.
V třináctitisícovém Alaverdi se totiž nachází v údolí položená továrna na zpracování mědi a v širokém okolí pak přidružené doly, kde se kromě načervenalého kovu těží také molybden.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Holzknecht / Arnika

Univerzitní akademici chtějí místním obyvatelům, organizacím i arménské vládě předat spolehlivá vědecká data. "Situaci by výrazně pomohly přijatelnější a bezpečnější právní předpisy v oblasti životního prostředí, v takovém případě nebude nutné zavírat dotyčné průmyslové podniky," doplnila Krejčová.

Arnika spolupracuje s arménskými partnerskými organizacemi, například s iniciativou Arménské ženy pro zdraví a zdravé životní prostředí. "Projekt má velký význam pro místní obyvatele a jejich budoucnost. Lidé žijící v znečištěných oblastech budou moci žádat příslušné státní orgány o řešení problému, případně se obrátit na mezinárodní soud, pokud výsledky analýz prokážou, že úroveň znečištění překračuje normy," uvedla ředitelka arménské organizace Elena Manvejlanová.

Výzkum je součástí projektu Zapojování občanské společnosti do rozhodování o těžbě surovin v Arménii, který je podpořen Programem transformační spolupráce českého ministerstva zahraničních věcí.

V září Arnika informovala o podobném výzkumu dopadů znečištěného ovzduší na životní prostředí na Ukrajině. Tým odborníků také z VŠCHT analyzoval téměř 90 vzorků půdy a říčních sedimentů v pěti hlavních průmyslových městech Dnipru, Krivém Rohu, Záporoží, Charkově a Mariupolu. Výsledky studie by také měly být zveřejněny v listopadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist