https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odmitnutim-konzumace-palmoveho-oleje-zachrani-evropan-5-m2-pralesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odmítnutím konzumace palmového oleje zachrání Evropan 5 m čtverečních pralesa

12.3.2015 02:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Palma olejná se pěstuje na půdě, kde dřív rostly tropické lesy
Palma olejná se pěstuje na půdě, kde dřív rostly tropické lesy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Palmový olej je součástí velkého množství potravin, kosmetiky, čisticích prostředků nebo biopaliv. V současnosti je to nejrozšířenější druh rostlinného oleje na světě a jeho produkce i konzumace dále stoupá. Rozrůstající se plantáže palmy olejné nejen v Indonésii a Malajsii však způsobují obrovský úbytek tropických lesů. O odvrácené straně mluvila Jana Klápová na Radiu Wave.
 

Palmový olej se podle slov Jany Klápové nachází v polovině balených potravin, byť je většinou v jejich složení uváděn skrytě jako olej rostlinný. "Většina z nás si ani neuvědomuje, co způsobuje na druhé straně planety," říká.

Palma olejná se pěstuje na půdě, kde dřív rostly tropické lesy. Odlesňování vytlačuje původní druhy živočichů a rostlin. A půda po pralesích má navíc úrodnou jen horní vrstvu půdy.

Produkce palmového oleje je obří zátěž i pro vodní zdroje, protože palmy potřebují velké množství pesticidů a hnojiv. "Vodní zdroje se tím hodně znečišťují, a pokud je v blízkosti třeba řeka, už není možné v ní rybařit,“ vysvětlila v pořadu Radia Wave Jana Klápová. Kromě ekologických způsobuje produkce oleje i sociální problémy.

Proti tomuto negativnímu trendu se snaží bojovat i evropské neziskové organizace, a to zejména osvětou. Podle nové legislativy by měly všechny výrobky do konce roku 2015 uvádět místo obecného označení konkrétní rostlinný olej. Člověk tedy bude mít větší přehled o tom, z čeho jsou nejen potraviny a může se palmovému oleji lépe vyhnout.

Jen v Evropě se spotřebuje palmového oleje takové množství, že pokud by jediný člověk přestal tento olej konzumovat, bylo by potřeba minimálně o 5 mě plantáže méně.


reklama

 
Další informace |
Záznam celého rozhovoru na webových stránkách Radia Wave.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

OH

Olda Havlíček

12.3.2015 08:53
Jestlipak také "evropské neziskové organizace" bojují zato, aby se z evropské řepky nemusela dělat nafta ale jedlé oleje, aby ten kokosový olej neměl kdo kupovat a z plantáží se následně opět stal prales ?
Odpovědět
EV

Eva Vavrova

18.11.2015 03:03 Reaguje na Olda Havlíček
Tak specielne kvuli Vam jsem se zaregistrovala, pisete tu uplny h*vna! uz jen to, ze si pletet palmovy a kokosovy olej mluvi za vse! a vas blbabol, proc se z plantazi opet pak nestane prales, mluvi za vse, tato puda je po palmach olejnicovych, ci guinejschych po 6ti letech naprosto neosaditelna! Bez te do prd*le a nesirte mezi lidi takovy nesmysl, kdyz sam absolutne nevite, o cem zvanite!
Odpovědět
LK

Lenka Klubalvá

8.6.2018 10:26 Reaguje na Eva Vavrova
A,co taková rekultivace půdy, nad tou nepřemýšlel nikdo? neříkejte že by to nešlo...
Odpovědět
KP

Karel Padevet

13.3.2015 09:27
Tak tak... napřed zelení to ničení pralesa svými chimérami způsobili, a teď proti němu hrdinně bojují - obé za peníze daňových poplatníků
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist