https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odstrel-zvere-ktera-brani-obnove-lesu-se-loni-na-jihu-moravy-zvysil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odstřel zvěře, která brání obnově lesů, se loni na jihu Moravy zvýšil

15.10.2021 14:18 | BRNO (ČTK)
Nejvíce zastřelili myslivci srnčí zvěře, a to přes 13 500 kusů, přičemž přes 13 000 se počty dostaly teprve o rok dříve.
Nejvíce zastřelili myslivci srnčí zvěře, a to přes 13 500 kusů, přičemž přes 13 000 se počty dostaly teprve o rok dříve.
V loňském roce se na jižní Moravě zvýšil odstřel téměř všech druhů zvěře, která ohrožuje obnovu suchem a kůrovcem poškozených lesů. Myslivci odstřelili za posledních pět let nejvíce daňků, muflonů a srnčí zvěře, jen o málo nižší než předloni byl odstřel jelenů. Souvisí to však i s tím, že stavy těchto druhů zvířat byly loni na jaře nejvyšší za pět let. Aby nehrozilo, že okusem extrémně poničí mladé sazenice a stromky, je potřeba stavy důsledně regulovat. Po předchozích letech intenzivního odlovu divočáků naopak zastřelili myslivci těchto zvířat nejméně za pět let, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
 

Nejvíce zastřelili myslivci srnčí zvěře, a to přes 13 500 kusů, přičemž přes 13 000 se počty dostaly teprve o rok dříve. Jelenů, daňků a muflonů bylo dohromady uloveno zhruba 5300, o pět let dříve to bylo zhruba 3700. Kvůli těmto zvířatům musí lesníci často stavět oplocenky, což je jediná stoprocentní ochrana před okusem sazenic a mladých stromků.

Jak však upozorňují lesníci, sazenicím škodí i podrývání země divočáky, když hledají potravu. Kořeny ještě nejsou zdaleka tak hluboké a vyvinuté, aby podrývání přežily. Nicméně důsledným odlovem v předchozích letech se podařilo stavy na jižní Moravě snížit. Zatímco na jaře roku 2016 jich bylo 4156 kusů, loni na jaře 3761.

Statistický úřad eviduje i stavy zajíců, které byly loni na jaře za pět let nejvyšší a dosáhly hodnoty přes 47 000 kusů, zastřelených jich bylo loni přes 12 000. Stabilní jsou stavy bažantů, které se pohybují okolo 45 000. Jejich lov však loni výrazně poklesl na 69 000, zatímco v předchozích letech se pohyboval kolem 100 000 kusů.

Lesníci si také všimli změn v chování divoké zvěře v důsledku úhynu lesů. "Vykácením velkých ploch ztratila své přirozené úkryty a současně byla velmi často plašena a stresována masivní návštěvností lesů v období covidové pandemie. Zvěř tak ztratila během krátké doby své pastevní cykly a přirozené biorytmy," řekla ČTK mluvčí Lesů města Brna Monika Neshybová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

15.10.2021 15:42
už je to tady zas,člověk lesy zničil a odskáče to zvěř která prý brání obnově, dobrý člověk jen obnovuje co jiný dobrý člověk zničil,
bych rád věděl kde se ti zajíci a bažanti vyskytují a jak to spočítali,
Odpovědět
AM

Anežka M

15.10.2021 17:34 Reaguje na vaber
Normálně by tu zvěř hubili velcí predátoři, ti už tu nejsou a nebudou. Tak je musí zastoupit člověk. Nemá smysl nad tím brečet, tohle mlíko je rozlitý už dlouho. Čím dřív se s tím smíříte, tím dřív budete moct dělat něco konstruktivního ;)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.10.2021 02:00 Reaguje na Anežka M
Správně! Zabij bobra, zachráníš strom. Zabij ekologistu, zachráníš přírodu!
Odpovědět
va

vaber

16.10.2021 09:36 Reaguje na Anežka M
ano něco konstruktivního ,jako třeba začít střílet zajíce a bažanty ,jenže já žádného v přírodě nevidím
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist