https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odvolejte-martina-romana-a-pripravte-novu-energetickou-koncepci-chteji-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odvolejte Martina Romana a připravte novou energetickou koncepci, chtějí aktivisté

31.10.2011 13:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Martin Roman je podezřelý ze spojení s firmou Škoda Power, která ČEZu dodává některé technologie - například turbíny pro elektrárnu Prunéřov II
Martin Roman je podezřelý ze spojení s firmou Škoda Power, která ČEZu dodává některé technologie - například turbíny pro elektrárnu Prunéřov II
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Odvolejte bývalého ředitele firmy ČEZ Martina Romana z čela dozorčí rady stejné firmy, vyzvaly v pondělí premiéra a další politiky české nevládní organizace. Podle nich je zcela proti všem pravidlům, aby v čele dozorčí rady polostátní firmy stál člověk, který ji sedm let vedl. Ekologické organizace také chtějí novou energetickou koncepci.
 

Martin Roman, nově jako předseda dozorčí rady ČEZ, dohlíží na činnost firmy, kterou sám řídil. A odpovídá tak i za hodnocení doby, kdy byl sám ředitelem. Podle jedenácti nevládních organizací to znamená jediné. Jakákoli podezření vůči bývalému šéfovi energetického kolosu budou zameteny pod koberec.

Martin Roman je podezřelý ze spojení s firmou Škoda Power (dnes firma Doosan Power Systems), která ČEZu dodávala některé technologie. Podle informací MF DNES měl Roman na Kajmanských ostrovech založit společnost The California Trust, která vlastní společnostem Artwick Investments z britských Panenských ostrovů. Tyto firmy byly zřejmě podílníkem společnosti Appian a zprostředkovaně tak i Škoda Power. „Martin Roman vedl firmu sedm let bez bezpečností prověrky,“ připomíná Jiří Boudal z Ekologického právního servisu (EPS). Získání prověrky by mělo odhalit celkové majetkové poměry prověřovaného.

Škoda Power je přitom historicky dodavatelem zařízení od všech uhelných elektráren ČEZ a podílí se na i na revitalizaci provozů. Díky tomu získala zakázky ve výši několik miliard. Například na revitalizaci tepelné elektrárny Prunéřov II, kvůli které odstoupil tehdejší ministr životního prostředí Jan Dusík. Do Prunéřova má právě Škoda Power dodat 250 MW turbíny. Kolik to bude stát není zcela jasné, odhady hovoří zhruba o 25 miliardách korun na celou obnovu provozu. Firma ČEZ podepsala kontrakty na práce dříve, než měla platné kladné stanovisko k dopadu na životní prostředí (tzv. proces EIA).

Právě při přestavbě Prunéřova byl jedním za argumentů, že firma ČEZ chce použít zastaralou technologii. „Zda kvůli tomu, že plzeňská Škoda neumí lepší vyrobit, je samozřejmě pouze spekulací,“ říká Martin Fadrný z EPS.

Podle ekologických nevládních organizací je ale problém hlubší než případ jedné firmy a jednoho jejího bývalého šéfa. Stát podle nich rezignuje na snahu řídit podniky, které jsou částečně vlastněné státem. V České republice neexistuje definovaný veřejný zájem, které by firmy měly naplňovat. To se týká například energetické politiky, kdy by měla nejdříve být definována státní politika a na jejím základě by měly firmy pracovat. Tím by stát mohl zadat například snahu o rozvoj obnovitelných energií nebo budování moderních přenosových sítí.

Jenže to se neděje. Podle nevládních organizací naopak ČEZ diktuje státu. „Politická moc ČEZu brzdí chytré inovace, které by nás osvobodily od nechtěné závislosti na fosilních palivech, posílily českou ekonomiku a snížily rodinám účty za energii,“ říká Martin Sedlák z Hnutí Duha. Navíc firmy jsou kontrolovány dozorčími radami, které neplní svou funkci. „Jsou to politické trafiky. Lidé, kteří tam sedí, nejsou začasto kompetentní,“ říká Martin Fadrný z EPS. Navíc prý rozhodně nemají zadání, aby něco kritizovali.

Problém v případě energetiky je i v tom, že chování firem nemá žádnou souvislost se schválenou státní energetickou koncepcí. Ta by totiž měla například říct, jak bude probíhat výstavba nových rektorů v Temelíně. „Ve skutečnosti ale premiér země zadává parametry tendru na temelínské reaktory přes média,“ říká Fardný z EPS.

Podle nevládních organizací by vláda měla odvolat jak Martina Romana, tak celou dozorčí radu. Podle Hnutí Duha by vláda měla zadat i novou energetickou koncepci, která prolomí moc ČEZu i uhelných firem a bude cílevědomě snižovat naši závislost na fosilních palivech.

Jedenáct nevládních organizací, krom jiného Ekologický právní servis, Oživení nebo česká pobočka Transparency International, vydaly v pondělí společnou „Pankráckou výzvu“. Ta požaduje odvolat Martina Romana z dozorčí rady a prověřit zakázky pro Škodu Power zahraničním auditorem. Obměnit by se měla i dozorčí rada ČEZu s tím, že její členy by navrhl nominační výbor složený z odborníků z oboru. A nově by mělo být zakázané obchodování s anonymními společnostmi. V budoucnu by firmy vlastněné jen částečně státem měly také podléhat kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu, což dnes neplatí.


reklama

 
Další informace |
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist