https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odysea-zavodicich-filipinskych-holubu-je-nelitostna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odysea závodících filipínských holubů je nelítostná Video

29.6.2019 00:46 (ČTK)
Je to odysea dlouhá 600 kilometrů, při níž 90 procent účastníků zemře únavou, vedrem nebo je zahubeno predátory. Nejdelší závod holubů na Filipínách MacArtur je trnem v očích milovníků ptáků. / Ilustrační foto
Je to odysea dlouhá 600 kilometrů, při níž 90 procent účastníků zemře únavou, vedrem nebo je zahubeno predátory. Nejdelší závod holubů na Filipínách MacArtur je trnem v očích milovníků ptáků. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Je to odysea dlouhá 600 kilometrů, při níž 90 procent účastníků zemře únavou, vedrem nebo je zahubeno predátory. Nejdelší závod holubů na Filipínách MacArtur je trnem v očích milovníků ptáků, píše agentura AFP. Kritizují jej organizace na ochranu zvířat, a to kvůli vysoké úmrtnosti ptáků. Někteří jsou navíc chyceni a nelegálně prodáni.
 

"Ve srovnání s Evropou a Spojenými státy tu máme hodně predátorů a mnoho lidí na holuby střílí," konstatuje Jaime Lim, známý ochránce ptáků na Filipínách. "V horách jsou nataženy sítě, do nichž jsou ptáci chytáni," dodává osmašedesátiletý obchodník s nemovitostmi.

To je temná stránka velmi populární zábavy na Filipínách, kde je nejméně 300 klubů s tisíci členy.

Holubi používaní pro závody mohou stát tisíce dolarů. Někdy je však překupníci prodávají za směšnou částku 14 dolarů (asi 320 Kč), uvádí Lim. Nicméně letos v březnu zaplatil čínský investor rekordní částku 1,25 milionu eur (32 milionů Kč) za holuba Amanda, který po výcviku v Belgii vyhrál asijský závod.

Tradice holubích závodů, která má kořeny v Belgii, Nizozemsku a na severu Francie, pochází z 19. století a již upadala, než se o ni zvedl zájem Asijců. Ti jí dali nový život. Holubí závody jsou velmi oblíbené v Indii, na Tchaj-wanu a v Číně.

Mary Grace San Joséová z chudinské čtvrti Tondo v Manile vysvětluje popularitu této zábavy tím, že je přístupná všem. Eddie Noble, činitel klubu Metro v Manile, který má tisícovku členů, říká, že hlavním důvodem popularity holubích závodů je to, že jsou lidé fascinováni úžasnou schopností opeřenců najít cestu. Tento talent věda ještě nedokáže zcela vysvětlit, mohl by však souviset se schopností ptáků orientovat se podle magnetických polí země.

Při závodech MacArthur je talent holubů vystaven těžké zkoušce. "V nejlepším případě dorazí do cíle deset procent ptáků," uvedl Nelson Chua, ředitel těchto závodů, které se konají koncem března a které začínají ve městě MacArthur na ostrově Leyte v centrální části souostroví, a končí na předměstí Manily. "Odhaduje se, že 50 až 70 procent holubů skončí v sítích nebo je usmrtí predátoři," dodal Chua.

Datum začátku závodů je obvykle co nejdéle utajováno, aby pytláci neměli čas rozprostřít sítě. Letos závody začaly 30. března. Velká část holubů zahyne únavou kvůli horku či v bouřích.

Těm nejrychlejším trvá asi deset hodin, než se vrátí zpět. Jakmile se holub vrátí, majitel odejme kód připevněný na nožce ptáka a zavolá pořadatele, kteří tak mohou určit konečné zařazení.

Podle Ashley Frunové ze sdružení na ochranu zvířat Peta není nic sportovního na tom, že pták riskuje život a často o něj přijde, jen proto, aby někdo získal cenu, titul nebo peníze. Aby se pták vyhnul větru, letí těsně u hladiny a mnozí opeřenci tak končí ve vlnách, říká.

Milovníci holubů prohlašují, že nelze brát na lehkou váhu rizika, jimž jsou ptáci vystaveni, a tvrdí, že čekání na jejich návrat je často nesnesitelné. "Někdy to trvá několik dní, ale vrací se jich stále méně, protože končí v sítích," říká San Joséová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Dana Haspeklová

Dana Haspeklová

30.6.2019 00:50
Před lety, východně od Prahy, v horkém dni dceři do podkrovního otevřeného okna "zabloudil" unavený holub - poštovní. Dohledala jeho domov kdesi u Nitry a start jeho cesty kdesi u Baltu. Pak na netu sledovala osudy jeho "kolegů". Nejsou to jen Filipínské závody, kde hynou stovky těchto ptáků!!! Naše návštěvnice po několika dnech odpočinku a načerpání nových sil letěla domů. Majitel (protože zklamala) o ni nejevil zrovna zájem!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.6.2019 08:02
Holub je nesmírně plodný pták, proto je schopen ztráty vzniklé predací a nemocemi rychle doplnit. Jen díky člověku žije na Zemi v tak vysokých počtech. Takže ta odysea není nic jiného, než jinak nastavené přírodní zákony.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.6.2019 08:09
Problém je, že naprosto stejné predaci jsou vystaveni i volně žijící holubi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist