https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucky-a-zlinsky-kraj-poslou-pripominky-k-novele-vodniho-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucký a Zlínský kraj pošlou po zkušenosti s havárií na Bečvě připomínky k novele vodního zákona

28.4.2021 18:20 | OLOMOUC (ČTK)
Ministerstvo v novele například navrhuje, aby vyšetřování havárií příslušelo vodoprávnímu úřadu podle místa jejího vzniku. Podle krajů má ale tato pravomoc připadnout České inspekci životního prostředí. Vodoprávní úřady v menších obcích totiž podle hejtmanství nemají personální obsazení ani vybavení například pro odběr vzorků.
Ministerstvo v novele například navrhuje, aby vyšetřování havárií příslušelo vodoprávnímu úřadu podle místa jejího vzniku. Podle krajů má ale tato pravomoc připadnout České inspekci životního prostředí. Vodoprávní úřady v menších obcích totiž podle hejtmanství nemají personální obsazení ani vybavení například pro odběr vzorků.
Foto | palickap / Wikimedia Commons
Olomoucký a Zlínský kraj budou společně připomínkovat chystanou novelu vodního zákona, na které se začalo pracovat po loňské ekologické havárii na řece Bečvě. Hejtmanství mají k novele několik výhrad, například k tomu, které úřady by případné havárie měly řešit. Na společném postupu připomínkování novely se v úterý dohodli zástupci obou krajských úřadů, sdělil ČTK radní Olomouckého kraje Martin Šmída (Piráti a STAN).
 

Ministerstvo podle zástupců Olomouckého a Zlínského kraje v novele například navrhuje, aby vyšetřování příčin a řízení prací při zneškodňování havárie na vodním toku příslušelo vodoprávnímu úřadu podle místa jejího vzniku. Podle krajů má ale tato pravomoc připadnout České inspekci životního prostředí, která by však měla mít povinnost, postupovat v součinnosti s vodoprávním úřadem a správcem vodního toku. Vodoprávní úřady v menších obcích totiž podle hejtmanství nemají personální obsazení ani vybavení například pro odběr vzorků. Naproti tomu ČIŽP má celostátní působnost a dostatečné personální, odborné i technické zázemí. Navíc má lepší přehled o rizikových provozech.

Zástupci krajských úřadů podle Šmídy společně identifikovali v novele několik sporných míst a navrhli řešení, které prostřednictvím připomínkového řízení zašlou ministerstvu životního prostředí. "Vzhledem k tomu, že impulsem pro novelu vodního zákona byla právě havárie na Bečvě, jež nejvíc postihla Olomoucký a Zlínský kraj, věříme, že i díky našemu koordinovanému postupu a výslednému jednotnému názoru obou krajů, bude na ministerstvu našim připomínkám nasloucháno. Naší jedinou motivací je, aby se při příští podobné havárii, která se snad nestane, postupovalo jasněji a správněji," uvedl Šmída.

Loňská ekologická havárie na řece Bečvě podle náměstkyně zlínského hejtmana Hany Ančincové (Piráti) ukázala slabá místa vodního zákona. "Novela zákona, která reaguje na tuto katastrofu však dle názoru zástupců Zlínského a Olomouckého kraje obsahuje několik slabých míst, která jsme identifikovali na společné schůzce. Od novely zákona si slibujeme zejména vyjasnění kompetencí zainteresovaných subjektů," podotkla Ančincová.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Policie otravu Bečvy nadále prověřuje, stále ale čeká na posudek znalce týkající se havárie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 20:37
To Bečvě velmi výrazně pomůže. Co kdyby radši zjistili, kdo tu řeku otrávil a postavili ho před soud? Nebylo by to daleko logičtější a funkčnější??
Odpovědět
JP

Jan Petru

29.4.2021 07:03
https://www.youtube.com/watch?v=ifCfc-oJGgU
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.4.2021 12:42 Reaguje na Jan Petru
sympatické kočky
Odpovědět
Vladimír Sobotka

Vladimír Sobotka

29.4.2021 15:53
DÉZA zamořuje Bečvu kyanidy již přes 60 let. Po těch zkušenostech jistě dobře ví, jak se vyhnout podezření záměrnou kontaminací úseku Bečvy několik km nad vyústěním svého odpadu. Stačí na to auto s nějakým kanystrem kyanidu a vhodné místo a čas. Nevěřím už, že bude prokázán viník.
Odpovědět
Vladimír Mana

Vladimír Mana

2.5.2021 13:59
Zlínský kraj měl svého zástupce v pracovní skupině, která návrh novely vodního zákona připravovala a velmi podrobně diskutovala. Je proto s podivem, že teď bude stejný Zlínský kraj posílat připomínky a že je neřešil v rámci pracovní skupiny. Pro mne je to ukázka politikaření, nikoli snahy připravit kvalitní zákon.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist