https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opatreni-povodi-moravy-na-brnenske-prehrade-zabranuje-rozvoji-sinic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opatření Povodí Moravy na Brněnské přehradě zabraňuje rozvoji sinic

29.7.2023 22:09 | BRNO (ČTK)
Brněnská přehrada, též vodní nádrž Brno, byla dříve nazývána Kníničská přehrada podle zatopené obce Kníničky. Rozkládá na řece Svratce asi 8 km severozápadně od středu města Brna na území Bystrce a Kníniček.
Brněnská přehrada, též vodní nádrž Brno, byla dříve nazývána Kníničská přehrada podle zatopené obce Kníničky. Rozkládá na řece Svratce asi 8 km severozápadně od středu města Brna na území Bystrce a Kníniček.
Licence | Volné dílo (public domain)
Opatření Povodí Moravy na podporu kvality vody přispívají na Brněnské přehradě k tomu, že je tam voda navzdory horkému počasí a minimálním průtokům stále vhodná ke koupání. Do nádrže se dostává jen velmi nízké množství fosforu, který zapříčiňuje rozvoj sinic. Jejich rozmnožení také znesnadňuje promíchávání vodního sloupce, uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

Rozvoji sinic nahrávají vysoké teploty, nízký přítok do nádrže a po dlouhou dobu vysoká průhlednost. "Srážení fosforu dle výsledků monitoringu funguje velmi dobře a z podrobných dat je zřejmé, že většina rozpuštěného fosforu je zachycena koagulantem a do nádrže se nedostává," uvedl ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Monitoring vody ukazuje, že vodní sloupec na hlavním jezeru nádrže je díky provozu míchacích a vzduchovacích věží dobře promíchaný. Rozdíly teplot mezi hladinou a dnem jsou nízké. Systém opatření se však ještě v letošním roce dočká úprav, které ho mají ještě více zefektivnit. "Vzduchovací věže v průběhu letošního roku odpojíme a nahradíme zcela novými míchacími věžemi včetně přidání jedné věže směrem do Rakovecké zátoky. Monitoring efektivity opatření potvrdil, že míchací věže mají z hlediska zabránění rozvoje sinic větší účinnost než věže vzduchovací," dodal Gargulák

Kvalitu vody v přírodních koupalištích pravidelně monitorují hygienici. Její stav následně rozdělují do pěti kategorií od vhodné po nebezpečnou. Riziko zdravotních potíží dosud zaznamenali jen u nádrže Letovice u Křetína na Blanensku. Vodu v Brněnské přehradě po posledním měření zařadili místo první do druhé kategorie. Hygienici uvádějí, že voda je tam vhodná ke koupání, ale má zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti. Vznik zdravotních potíží považují za málo pravděpodobný, přesto doporučují následné osprchování.

Zhoršení kvality vody, nebo spíše její zakalení, je podle Povodí Moravy zřejmě důsledkem bouřek a rozvoji fytoplanktonu. "Vzhledem k mikroskopickému obrazu, kde sinice nijak výrazně nedominují či nejsou v převaze, si myslím, že by se situace neměla výrazně zhoršit a počátkem srpna bude stále vodou vhodnou ke koupání," řekl Gargulák. Před rokem 2009, než začalo Povodí Moravy s opatřením v Brněnské údolní nádrži, bylo koupání možné většinou jen do začátku července. Poté byl především z důvodu přemnožení sinic a masivního výskytu vodního květu vyhlašován zákaz koupání.

Letos začala čtvrtá etapa projektu, jehož cílem je dosáhnout rovnovážného stavu v Brněnské údolní nádrži. Na každý rok projektu je vyčleněno přibližně 15 milionů korun, které hradí rovným dílem Brno a Jihomoravský kraj. Peníze nejsou určené na jednorázové vyčištění, ale na kontinuální dlouhodobou úpravu poměrů v nádrži v letním období, kdy se nadměrně množí sinice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

30.7.2023 10:42
Funguje to zatím, ale drahé jak mrcha.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

31.7.2023 09:28 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jojo, laciné věci už došly...
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

31.7.2023 09:30
Hlavně jsem zvědav na tu v posledním odstavci avizovanou fázi nastolování rovnováhy, tedy něčeho, co v zásadě neexistuje, zejména nikoli v systému, který držím pod kontrolou nějakou technologií... Tak uvidíme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist