https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opravte-si-rybnicek-a-pomozte-se-zadrzovanim-vody-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opravte si rybníček a pomozte se zadržováním vody v krajině. Stát vám na to přispěje

26.4.2023 17:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rybníček Kuře.
Rybníček Kuře.
Foto | Josef Havelka / Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Na dílčí opravy malých vodních nádrží je vyčleněno více než 30 milionů korun. Jejich majitelé či nájemci tak mohou získat finance například na opravy hrází, odtěžení sedimentu či výsadby keřů a stromů na březích. Výzva byla pro žadatele právě otevřena. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Ministerstvo životního prostředí.
 
„Malých vodních nádrží jsou v naší krajině tisíce a některé často potřebují jen částečnou opravu, aby plnily svou funkci v krajině. Právě proto nyní otevíráme novou výzvu z Národního plánu obnovy, která jejich dílčí rekonstrukci umožní,“ popisuje Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„K obnově vodního režimu naší krajiny vede kombinace mnoha kroků. Čím více tůní, rašelinišť, rybníků, alejí, meandrujících potoků a řek či remízků, tím pomaleji voda z krajiny odteče. Různými dotačními programy se proto snažíme vlastníky či nájemce motivovat, aby k ozdravění naší krajiny přispěli. Chceme, aby možnosti podpory byly co nejširší,“ konstatuje Petr Hladík, ministr životního prostředí.

Podporu na dílčí opravy malých vodních nádrží lze získat na realizaci jedné nebo více z těchto činností: odtěžení, uložení, rozprostření materiálu (sedimentu), výstavba nebo rekonstrukce technických objektů (hráz, výpustné zařízení, bezpečnostní přeliv, atp.), výsadby doprovodných břehových porostů. Předpokladem k získání dotace je, že dílčí rekonstrukce malé vodní nádrže povede (postačí) k dlouhodobému udržení existence biotopu a k zachování schopnosti zadržet vodu v krajině.

Výzva se vyhlašuje pro podprogram 165 - Adaptace vodních, nelesních a lesních ekosystémů na změnu klimatu. Maximální výše podpory je 2,5 milionu Kč a pro 80 % uznatelných nákladů (tj. pro maximální výši podpory je nutné, aby uznatelné náklady byly minimálně ve výši 3,125 milionu Kč). Žadatelem ani majitelem malé vodní nádrže nesmí být subjekt, který má jako hlavní či vedlejší ekonomickou činnost sladkovodní akvakulturu. Malé vodní nádrže také nesmí být využívány k chovu ryb a drůbeže pro komerční účely.

Podrobné informace včetně příručky pro žadatele jsou na stránkách dotačního portálu Finance pro přírodu a krajinu. V případě dotazů je možné se obrátit na pracovníky příslušného regionálního pracoviště AOPK ČR.

V nejbližších dnech se také otevře další výzva, je určena na zpracování studií k posouzení potenciálu zadržování vody v krajině a návrhy konkrétních opatření, která mohou pomoci.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

26.4.2023 17:49
A pak že nejsou peníze. Je nepochopitelné, jak stát všechny zadlužuje a na druhou stranu mrhá prostředky, které poskytuje majitelům, aby si zvelebovali svá okolí. Nejsmutnější je, že to majitelům rybníků zaplatí ti, kteří žádný rybník nemají.
Odpovědět
Pe

Pepa

26.4.2023 17:58 Reaguje na Richard Vacek
Závist je svina a ty ses jí plnej.
Ten rybník zvelebi majitelovo okolí, ale i to naše. Ten rybník si mimo jiných omezeni nesmí oplotit, plní funkci která slouží nám všem atd.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.4.2023 18:16 Reaguje na Pepa
Já jsem zvyklý si svůj majetek zvelebovat za svoje. Ale chápu, že někdo to má jinak.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.4.2023 18:52 Reaguje na Richard Vacek
to se pak člověk diví té sekeře ve státním rozpočtu, když přispívá na kdeco
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.4.2023 01:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Víc mi vadí státní sponzoring lidí, kteří jsou zdraví, ale nechtějí pracovat. Takže jsou roky na sociálních dávkách.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.4.2023 19:05 Reaguje na Richard Vacek
No on každý kousek půdy někomu patří. Pokud stát zaplatí soukromníkovi, za zřízení mokřadu veřejně přístupného a nevyužívaného (=ne hospodářsky), je to pozitivní.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

26.4.2023 21:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Není to pozitivní. Dotace jsou zlo. Způsobují zdražování všech profesí a řemesel potřebných k dotovaným činnostem, konkrétně u rybníků stavební práce, inženýrská činnost, stavební dozor... Vše je mnohem dražší než by bylo pokud by se to realizovalo normálně (= bez dotací). Příjemce dotace (většinou bohatý člověk, obec, neziskovka...) získá z daní všech (i největších chudáků) peníze za které realizuje něco, co by se normálně pořídilo levněji. O tyto dotace musí stoupnout daně a nebo se musí stát zadlužit (a potom platit úroky). Momentálně stavím dva rybníky bez dotací takže to mám z první ruky.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.4.2023 22:01 Reaguje na Dalibor Motl
Možná se tím obohacují někteří na úkor jiných, ale díky těmhle dotacím se zvýší schopnost krajiny zadržovat vodu více než kdyby tyhle dotace nebyly, ne?

Které pobídky k lepšímu zadržování vody v krajině považujete za účinnější než tyhle dotace?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.4.2023 01:03 Reaguje na Majka Kletečková
Snad žádné pobídky. Pokud má stát nadbytek peněz, tak prostě snížit daně a lidé vědí nejlépe, jak své peníze využít.
A naopak - za katastrofálního rozpočtu není stát v situaci, aby rozdával na všechny strany.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

27.4.2023 16:53 Reaguje na Majka Kletečková
Neplatil bych nic. Opravdu nic. Pokud se tím nedovedete popasovat, tak to už je lepší platba za zadržené jednotky vody formou veřejné dražby. Například: stát chce zadržet nějaký objem vody v půdě, mokřadu nebo MVN. Takže řekne: náš plán je tolik a tolik kubických metrů vody v těch a těch opatřeních (humus v půdě, obnova mokřadů, MVN) a vy (zemědělci, ochranáři, lesáci, vodohospodáři...) nám nabídněte za kolik by jste to dovedli realizovat. Potom si vybere nejlevnější nabídky ve stanovených kategoriích a u těch si "službu" zakoupí (nebo nezakoupí). To alespoň povede k podpoře nejefektivnějších opatření namísto cpaní peněz do neefektivity. Srovnatelná vodní nádrž u dotovaného projektu je asi o 30% dražší než pokud ji realizuji bez dotace. Rozdíl je v projektování. Projektují se opravdu drahá řešení bez ohledu na nějakou "efektivitu". Stát, kraj nebo EU to pak platí z našich peněz a ještě nám to prodražuje materiál a služby.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.4.2023 21:50 Reaguje na Dalibor Motl
Dík za odpověď.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.4.2023 01:10 Reaguje na Dalibor Motl
Pokud znáte neefektivní projekty, tak s tím něco dělejte.
Ale více méně píšete o nekvalitní kontrole státních zakázek /tak lze i dotací podpořený projekt vnímat).
Takže asi bude lepší tlačit na řádnou kontrolu vynaložených financí, než na tu uvedenou dražbu.
Protože i tam, když dám nízkou cenu, mohu být v konečném výsledku dražší, než ten, kdo dal vyšší nabídku, ale práci odvede kvalitně.
Nejnižší nabídka je cesta k nekvalitní práci.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

28.4.2023 13:42 Reaguje na Pavel Jeřábek
Veškeré dotované projekty jsou neefektivní alokace zdrojů. Nemám jinou moc, než volit politiky, kteří omezují dotace. Netvrdím to jenom já. Přečtěte si zprávu NKÚ. Kontroly jsou podle jejich závěru formální. Kontroluje se splnění kritérií ale nesleduje se dosažení původního cíle dotace.
https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/dotace-na-genderove-audity:-vydane-penize-ke-snizeni-rozdilu-v-postaveni-zen-a-muzu-na-trhu-prace-prilis-neposlouzily-id13061/
https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/podpora-zpracovani-zemedelskych-produktu:-stat-dotoval-predevsim-velke-firmy-s-az-stamilionovymi-zisky-id12942/ stačí zadat do vyhledávače NKÚ + dotace. Se závěry NKÚ se na základě svých poznatků můžu plně ztotožnit.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

28.4.2023 21:57 Reaguje na Pavel Jeřábek
1*
Odpovědět
PB

Petr Brok

27.4.2023 08:27 Reaguje na Dalibor Motl
Mám stejné zkušenosti.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.4.2023 13:09 Reaguje na Dalibor Motl
Psal jsem jasně: nevyužívaného hospodářsky. Pokud jde o hospodářský rybník tak dotace jen například úpravu boční laguny bez ryb pro obojživelníky.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.4.2023 01:03 Reaguje na Richard Vacek
To záleží na tom, kolik máte peněz na opravu.
Ale pokud ten malý rybníček není určen pro chov ryb, ale aby plnil vodohospodářské funkce v krajině pro celou společnost, tak ten příspěvek od státu je celkem rozumný.
Ve své - stejně si s tím rybníčkem, tůní nemůžete dělat co chcete, ale musíte žádat stát o povolení zásahů.
Odpovědět
PM

Petr Miňovský

27.4.2023 07:06
Dobrý den, myšlenka určitě dobrá ale realizace na komunální úrovni vázne. S obnovou rybníka v Hostouni o. Kladno jsem začal v roce 2014 a to stavební povolení atd. není to rybník je to tuňka cca 2000 m2, dnes jsem ve stadiu řízení o přestupku, zákaz užívání vodní plochy atd. Nikdo nehledí na biotop a to vše bez jediné koruny ze státního vše na své náklady. Tak už nelžete nic tady nefunguje. Iniciativa lidí o nápravě minulého je zcela mrhání. Miňovský
Odpovědět
va

vaber

27.4.2023 08:37
co to je opravený rybníček?
zarostlý a zabahněný ,je to nejlepší pro vodní život i pro zadržení vody,
nejhorší je vyčistěný s urovnanými břehy ,posekanými rotační sekačkou a kolem vysázená bidla, podepřená třemi kůly a přesně na to jdou dotace,
když chci zasadit vrbu stačí píchnout proutek do vlhké země ,ale to dnes nikdo nedělá, raději stromek za tisíce ,
viděl někdo vrby u ,,nově opravených,, rybníčků
tak rozhodují úředníci, co do krajiny chodí tak na procházky a hledají jen na hospody, kde by se nacpali
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.4.2023 01:15 Reaguje na vaber
Není pravda, že zarostlý a zabahněný rybníček je to nejlepší pro vodní život.
Někdy naopak ve vodě ubyde tlením organické hmoty kyslík, a voda je téměř pro mnoho organismů neobyvatelná.
Odpovědět
va

vaber

29.4.2023 08:23 Reaguje na Pavel Jeřábek
tak to jsi četl v nějakých strašidelných pohádkách pro děti nebo to napsal nějaký významný odborník,
jen v přírodě se to nikde nenajde,to by musely všechny tůňky a zabahněné rybníčky dávno vychcípat
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist