https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organizace-plan-na-delbu-evropskych-penez-nezohlednil-vyssi-klimaticke-cile
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plán na dělbu evropských peněz nezohlednil vyšší klimatické cíle, míní ekologické organizace Aktualizováno

30.8.2021 13:44 | PRAHA (ČTK)
"Proměna evropské energetiky i změna klimatu postupují rychleji, než česká vláda přemýšlí. Pokud chceme držet krok se špičkovými evropskými ekonomikami, budeme muset hledat další prostředky pro investice do čistých zdrojů energie a cesty, jak ještě více snižovat vysokou energetickou náročnost našich budov i průmyslu," dodal Ondřej Pašek, expert na dotace v energetice, který působí v Hnutí Duha.
"Proměna evropské energetiky i změna klimatu postupují rychleji, než česká vláda přemýšlí. Pokud chceme držet krok se špičkovými evropskými ekonomikami, budeme muset hledat další prostředky pro investice do čistých zdrojů energie a cesty, jak ještě více snižovat vysokou energetickou náročnost našich budov i průmyslu," dodal Ondřej Pašek, expert na dotace v energetice, který působí v Hnutí Duha.
Nezisková organizace Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) a Hnutí Duha kritizují Dohodu o partnerství, podle níž má být pro Česko rozděleno 550 miliard korun z evropských fondů přes operační programy pro období 2021 - 2027. Dokument je zastaralý a nezohledňuje vyšší evropské cíle ohledně snižování emisí, sdělily dnes ČTK. Podle hlavního ekonoma investiční skupiny Natland Petra Bartoně není nastavení programů ideální, některá tvrzení organizací však označil za zavádějící. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) sdělilo, že návrh vznikl ve spolupráci zodpovědných resortů a dalších organizací.
 

Zástupci Hnutí Duha a CDE uvedli, že na podporu obnovitelných zdrojů energie a úspor energie je v Operačním programu Životní prostředí 19,2 miliardy korun a v Operačním programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost 19,7 miliardy korun. Peníze podle nich vycházejí ze současných cílů národního klimaticko - energetického plánu a nebudou stačit. "Ani s prostředky Národního plánu obnovy a Modernizačního fondu tak Česká republika nevyčlenila dostatek prostředků, aby mohla financovat dosažení nových klimatických cílů," uvedly organizace.

Kritici v souvislosti s tím odkázali například na v červenci zveřejněný balík klimatických návrhů Evropské komise. Zmínili návrhy na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů do roku 2030 ze současných 30 procent na 40 procent či na výrazné omezení spotřeby energií a zároveň na zvyšování energetické účinnosti. O návrzích komise budou debatovat členské státy a Evropský parlament. Hnutí Duha a CDE ve zprávě připomněly také nový cíl EU, podle něhož by se měly do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990 místo dřívějšího plánovaného poklesu o 40 procent. Dohoda o partnerství ale podle organizací s navyšováním cíle nepočítá.

Jako další problém vidí skutečnost, že jsou operační programy "úzce rozděleny" mezi ministerstva.

Mluvčí MMR Vilém Frček ČTK v reakci napsal, že návrh dohody vzniká od roku 2018 v úzké spolupráci s resorty zodpovědnými za přípravu programů a zapojilo se široké spektrum partnerů, včetně neziskového sektoru. "Tento dokument byl partnerům opakovaně předložen ke konzultacím; zapojili jsme také veřejnost v rámci veřejné konzultace," sdělil Frček. Doplnil, že k úpravy jsou voleny tak, aby návrh reflektoval trendy Evropské zelené dohody a prošel standardním připomínkovým řízením. "Nyní pokračuje hodnocení vlivu na životní prostředí a poté bude návrh předložen vládě ke schválení pro účely zahájení oficiálního posouzení ze strany Evropské komise," dodal.

Bartoň ČTK napsal, že cokoliv, čeho lze dosáhnout z evropských peněz, jsou drobnosti proti velikosti investic, které jsou potřeba ze soukromého sektoru. "A právě těmto investorům česká vláda hází klacky pod nohy, téměř až ostentativně," uvedl. "V den, kdy Evropská komise oznamovala svůj plán Fit for 55, česká vláda nechala v Parlamentu prohlasovat zákon, který ještě hlouběji ničí investorské prostředí pro investice do obnovitelných zdrojů. Jde o další porušení slibů, a tak dnes investoři české vládě nevěří, a toto politické riziko nám prodražuje energetickou změnu mnohem více, než nedostatečné čerpání z evropských fondů," sdělil.

Bartoň upozornil, že velké množství peněz je vyčleněno k dosažení klimatických cílů nepřímou cestou. Podle něj CDE a Hnutí Duha započítaly především opatření na straně nabídky energií, stejně silně ale mohou působit opatření na straně poptávky. Nevidí také oporu v tvrzení, že výsledky zhorší chybějící postup při koordinaci klimatických programů mezi ministerstvy. Ta podle něj často vede k prostojům a blokacím.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.8.2021 17:23
A co tahle kdyby ty ekologický organizace, začaly dělat nejdřív něco pro ekologii zadarmo a předvedly nám ty svoje nápady v praxi !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2021 20:47 Reaguje na smějící se bestie
To dělají už od začátku své existence, je to jejich hlavní náplň práce.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.8.2021 06:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Brontosaurus kdysi ano. Dnes těžko !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 08:35 Reaguje na smějící se bestie
Nevíte, co se v téhle "bublině" děje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2021 20:50
"Pokud chceme držet krok se špičkovými evropskými ekonomikami".... ten člověk je skutečný komik - eskamotér!!!
Se špičkovými ekonomikami jsme mohli držet krok naposled před rokem 1948 a doháněli jsme je po gigantickém bolševickém propadu celá 90. léta.
Ale dnes?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.8.2021 06:55
Peníze nerostou na stromech. Pokud cenné zdroje promrháme na nesmyslné projekty, zchudneme všichni.
Kdyby na počátku průmyslové revoluce přišli "zelení" s odsířením elektráren, tak žádná průmyslová revoluce neproběhne a dál jsme lezli po stromech.
A naopak když se dnes podíváme zpět, tak vidíme jak zarputile bojovali proti jaderným elektrárnám. A kolik vlaků uhlí díky našim jaderkám mohlo zůstat v zemi, kolik CO2 nebylo díky nim vypuštěno.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.8.2021 07:24 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 08:34 Reaguje na Richard Vacek
Proti dostavbě temelína nebojovali nějací "zelení", což je silně pochybný termín, ale úzká skupina ovlivněná tehdy velmi módním trendem nebezpečnosti JE. Po Černobylu se tomu ovšem nedá divit, problémy s CO2 tehdy dokázané ještě nebyly.
Mí známí z ekol. organizací byli prakticky všichni pro dostavbu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist