https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-odchovava-mladata-dvou-v-prirode-vyhubenych-druhu-jelenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo odchovává mláďata dvou v přírodě vyhubených druhů jelenů

30.4.2023 00:40 | OSTRAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada aktuálně odchovává mláďata dvou druhů jelenů, kteří už byli v přírodě vyhubeni. Mláďata přibyla ve výběhu jelenů milu i ve stádě siků vietnamských, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Ve výběhu jelenů milu přišla postupně na svět dvě mláďata. Starší je sameček, u mladšího chovatelé pohlaví zatím neznají. U siku vietnamských přibyli dva samci. "O všechna mláďata jejich matky příkladně pečují, žádné nebylo a není opuštěné. V obou případech se jedná o jeleny, kteří byli v přírodě již vyhubeni. Jelen milu před více než 100 lety, sika vietnamský v roce 1974. Jen díky tomu, že jsou chovy v zoologických zahradách a dalších chovných zařízeních úspěšné, nevymizela tato zvířata z naší planety úplně," uvedla mluvčí.

Připomněla, že několik dnů po narození nejsou malí kolouši ve výbězích zpravidla vidět. U většiny jelenovitých totiž zůstává mládě přikrčeno v trávě. Důvodem je pravděpodobně to, aby se takto ukrylo před predátory.

"Jeho matka se zdržuje opodál a pravidelně je přichází zkontrolovat a nakrmit. To platí i pro zástupce jelenovitých v naší přírodě, který se hojně vyskytuje často i v blízkosti lidských sídel – srnce obecného. V jarním období mohou lidé při procházce, kosení trávy a podobně narazit na schoulená mláďata srnců. V domnění, že jsou opuštěná, je seberou a předají do některé ze záchranných stanic. Ovšem ve většině případů se o opuštěná mláďata nejedná," řekla mluvčí.

Dodala, že mláďat nalezených ve volné přírodě by se lidé neměli dotýkat, ani v případě nepříznivého počasí. "Netýká se to jen kolouchů, ale také malých zajíčků, ježků a dalších savčích mláďat. Divoká zvířata se člověku vyhýbají, a proto i lidský pach na mláděti způsobí, že jej samice zpravidla opustí. Navíc odchov mláďat volně žijících zvířat člověkem je velmi obtížný a ne vždy úspěšný. Může tak dojít ke změnám v přirozeném chování zvířete, takže jej už většinou není možné vrátit zpátky do přírody," vysvětlila Nováková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

30.4.2023 06:14
Dětem by se měla, ve výuce ekologie, co nejvíce vysvětlovat zásada, že pokud uvidí mládě čehokoli, je třeba ho obejít a nevšímat si.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.4.2023 10:48
U toho jelena milu to ale není pravda. Byl sice z přírody vyhuben, ale dnes divoce žijí u jezera Dongting. Jejich počet se pohybuje kolem 200.

https://news.cgtn.com/news/2020-12-06/Ten-Milu-deer-relocate-to-Dongting-Lake-in-central-China-VZdLG09ihy/share_amp.html
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist