https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ovzdusi-v-cesku-se-loni-zlepsilo-mzp-prida-penize-na-nove-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ovzduší v Česku se loni zlepšilo, MŽP přidá peníze na nové kotle

19.11.2020 11:53 | PRAHA (ČTK)
"Nejnovější data o znečištění ovzduší zahrnující i část letošního roku ukazují, že naše dotační programy zacílené na výměnu zastaralých domácích kotlů fungují. Proto v nich chceme pokračovat i nadále," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
"Nejnovější data o znečištění ovzduší zahrnující i část letošního roku ukazují, že naše dotační programy zacílené na výměnu zastaralých domácích kotlů fungují. Proto v nich chceme pokračovat i nadále," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
V Česku loni poklesly koncentrace znečišťujících látek a mělo nejlepší ovzduší za posledních 11 let. Přispěly k tomu dobré rozptylové podmínky či snížení emisí z energetických a průmyslových zdrojů. Data vycházejí z dokumentu Informace o vyhodnocení výsledků imisního monitoringu za rok 2019, kterou na základě verifikovaných dat vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), uvedlo ministerstvo životního prostředí (MŽp) V souvislosti se zprávou úřad uvedl, že do krajů pošle další stovky milionů korun na výměnu starých kotlů.
 

Podle ČHMÚ byly v roce 2019 naměřeny nejnižší imisní koncentrace znečišťujících látek za posledních 11 let s výjimkou přízemního ozonu, benzenu a kadmia. Podle odborníků za poklesem koncentrací jednotlivých látek stojí více především nižší množství emisí a příznivé meteorologické a rozptylové podmínky. Podle ústavu měla vliv i opatření pro zlepšení kvality ovzduší - například výměna kotlů, postupující obnova vozového parku či technické úpravy pro snížení emisí některých zdrojů.

"Nejnovější data o znečištění ovzduší zahrnující i část letošního roku ukazují, že naše dotační programy zacílené na výměnu zastaralých domácích kotlů fungují. Proto v nich chceme pokračovat i nadále. Úplně nově jsme se rozhodli, že z prostředků Operačního programu Životní prostředí pošleme krajům ještě dalších 600 milionů korun na projekty v zásobnících, takže lidé budou moci dotace okamžitě čerpat a kotle rychle měnit," uvedl ke zprávě ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

"Tyto peníze budou k výplatě na začátku příštího roku, bez čekání na nové zdroje financí. Dalších devět miliard totiž plánujeme nabídnout od roku 2021 na ekologické zdroje vytápění z nových finančních nástrojů Evropské unie, které bude Komise schvalovat v příštím roce," dodal ministr. Brabec také řekl, že z těchto peněz bude možné vyměnit dalších 100 000 zastaralých kotlů v domácnostech. Lidé musí odstavit staré kotle na uhlí a dřevo 1. a 2. emisní třídy do září 2022.

Proti roku 2018 se také, bez zahrnutí přízemního ozonu, zmenšilo území, kde byl překročen imisní limit alespoň pro jednu znečišťující látku, a to z 12,7 procenta na 8,4 procenta. Klesl také podíl obyvatel vystavených nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší. Zatímco loni to bylo 27,5 procenta obyvatel, předloni 36,3 procenta. ČHMÚ nicméně upozornil, že k překročení těchto limitů látek se závažnými dopady na lidské zdraví stále dochází na řadě lokalit v Česku.

"Tyto oblasti byly vymezeny z důvodu překročení imisních limitů benzo[a]pyrenu a suspendovaných částic PM10a PM2,5 (polétavý prach). Oblasti s překročením imisních limitů se zahrnutím přízemního ozonu pokrývaly v roce 2019 zhruba 77,1 procenta území ČR s asi 75,6 procenta obyvatel," uvedl na svém webu ČHMÚ.

Podle MŽP dosavadní měření za tři čtvrtiny roku 2020 vypadá pozitivně. Například ve srovnání s průměrem za posledních pět let byly v celé České republice koncentrace u částic prachu PM10 v průměru nižší o 24 procent a u částic prachu PM2,5 v průměru nižší o 30 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LV

Lubomír Vaculík

20.11.2020 12:43
Kotlikove dotace jsou nesmysl. Loni jsem kupoval nový kotel až po dotačním programu. S Dotacemi stál kotel 95 000Kč bez dotací 39 000. S tím že mi řekli že příští
rok (tj letos) se tenhle kotel už nedostane do programu. Takže jedině co dotace dělají je to že zvedají cenu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist