https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/paleni-v-ohnistich-extremne-znecistuje-ovzdusi-potvrdilo-mereni-na-jihu-moravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pálení rostlinného odpadu extrémně znečišťuje ovzduší, potvrdilo měření na jihu Moravy

11.2.2022 03:53 | BRNO (ČTK)
"Výsledky monitoringu dokládají, že dopad tohoto spalování na kvalitu ovzduší je skutečně extrémní a je potřeba preferovat jiné způsoby likvidace těchto rostlinných materiálů, tedy například jejich kompostování nebo odvoz na sběrná střediska odpadů," uvedl uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.
"Výsledky monitoringu dokládají, že dopad tohoto spalování na kvalitu ovzduší je skutečně extrémní a je potřeba preferovat jiné způsoby likvidace těchto rostlinných materiálů, tedy například jejich kompostování nebo odvoz na sběrná střediska odpadů," uvedl uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.
Pálení rostlinného odpadu v otevřených ohništích extrémně znečišťuje ovzduší. Potvrdilo to měření, které si objednal Jihomoravský kraj. Průměrné hodnoty byly u některých látek během pálení vyšší až 350násobně, uvedla mluvčí kraje Alena Knotková. Kraj na základě výsledků zpracuje pro obce metodickou pomůcku, jak spalování odpadních rostlinných materiálů regulovat.
 

Měření loni na podzim uskutečnilo Centrum dopravního výzkumu. Uskutečnilo se v katastru Lažánek na Brněnsku, a to v dostatečné vzdálenosti od obytné zástavby a za požárního dozoru. Spočívalo v založení kontrolovaného ohniště a spalování různých typů suchého rostlinného materiálu – trávy, listí, dřeva a směsi. Ve vzdálenosti několika metrů od ohniště odborníci umístili měřicí přístroje, které v krátkých intervalech monitorovaly kvalitu ovzduší v daném místě a čase.

"Měření probíhalo v blízkosti ohniště a simulovalo tak dýchací zónu ´topiče´, avšak vzhledem k naměřeným hodnotám lze předpokládat, že i v širším okolí, kam se vznikající znečišťující látky postupně rozptylují, mohou být koncentrace velmi výrazně zvýšené. Zvláště pak v obdobích, které jsou stanoveny jako takzvané pálicí dny a je tak toto spalování prováděno masově," uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Odborníci naměřené hodnoty srovnali s hodnotami ze stanic imisního monitoringu v Brně, a to s průměrnými naměřenými hodnotami s pětiletým průměrem ze stanic za období let 2016 až 2020 a maximální naměřené hodnoty s absolutně maximální pozorovanou hodinovou koncentrací za stejné období. Zjistili, že průměrné hodnoty byly u některých látek až 350násobně vyšší během pálení, kdy u maximálních hodnot byl rozdíl i více než stonásobný. V případě karcinogenní složky benzo[a]pyrenu byly naměřené průměrné hodnoty 28násobně vyšší, než je maximum za pětileté období z brněnských stanic imisního monitoringu.

"Výsledky měření ukázaly na extrémní nárůst koncentrací řady znečišťujících látek. Zjistili jsme hodnoty, které byly v některých případech i několikasetnásobně vyšší, než jsou běžně pozorované hodnoty na stanicích imisního monitoringu. I krátkodobé vystavení člověka takto vysokým koncentracím má nežádoucí vliv na jeho zdraví. Ještě vyšší koncentrace znečištění lze očekávat v případě, že není pálen dokonale suchý rostlinný materiál a vlastní pálení je prováděno nedokonale s nízkým přístupem vzduchu a při nízké spalovací teplotě," uvedl Dubec.

Zákon o ochraně ovzduší ukládá, že spalovat v ohništích lze výhradně suché rostlinné materiály a současně umožňuje obecně závaznou vyhláškou stanovit omezení podmínky nebo úplný zákaz spalování odpadního rostlinného materiálu. Toto je však v plné kompetenci měst a obcí. "Výsledky monitoringu dokládají, že dopad tohoto spalování na kvalitu ovzduší je skutečně extrémní a je potřeba preferovat jiné způsoby likvidace těchto rostlinných materiálů, tedy například jejich kompostování nebo odvoz na sběrná střediska odpadů. Krajský úřad zpracuje pro obce metodickou pomůcku, jak spalování odpadních rostlinných materiálů regulovat a zlepšit tak kvalitu ovzduší na jejich území," doplnil Dubec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.2.2022 05:44
Vy v Jihomoravském kraji máte "pálící dny"? Ještě tak chápu Dým bramborové nati, ale pálit biomasu, abych ji uklidila?
Odpovědět
DA

DAG

11.2.2022 08:25 Reaguje na Katka Pazderů
U Vás nepálíte větve? Ostříháte větve jabloní, hrušek, lísek a šup na oheň.
Moje babička pořád něco pálila. Škoda, že nečetla tuhle studii mohla se dožít víc jak 89 let ;)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.2.2022 09:20 Reaguje na DAG
První krok, k zákazu " pálení čarodejnic " !
Odpovědět
DA

DAG

11.2.2022 13:18 Reaguje na smějící se bestie
Taky se docela divím, že s tím ještě nikdo nepřišel.
Asi ochranáří nechodí ven v noci :)
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.2.2022 09:37 Reaguje na DAG
Nepálíme. Po vyschnutí je spálíme v kotli na biomasu o ohřejeme se za zimních večerů.
Odpovědět
DA

DAG

11.2.2022 09:51 Reaguje na Katka Pazderů
No zpracování větví do kamen je strašná časová pakárna. Lidi na dědině mají lepší práce dost.
U nás někdo listí pálí. Mě neirituje a nechávám ho ležet :) U nás jsou sice skoro půl hektarové zahrady, ale když máte tři obrovské ořechy, tak ten kompost zabere místa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 07:46 Reaguje na DAG
Hlavně ořechové listí špatně kompostuje, musí se nechat vyschout a pak tam leží stejně přes rok.
Ale pořád lepší, než pálit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.2.2022 09:54 Reaguje na Katka Pazderů
Vy sušíte i větvičky růží a s ostny jimi topíte
v zimě? Tak to smekám, protože to je jediné, co
u mne končí v tkzv. spalovacím sudu, což je sud
s roštem místo dna a s odklápěcím víkem. Tam je
nechám měsíce sušit a při optimálních tlakových
podmínkách je za pár minut proměním v popel. Ale
cpát je do krbu určitě nebudu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.2.2022 10:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Když to vespod trochu přidusíte, tak místo popela vznikne dřevěné uhlí - to je super do záhonů, vřele doporučuju
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.2.2022 14:55 Reaguje na Jakub Graňák
To dělám po nažhavení dřeva utěsněním víka
a po pár minutách to uhasím vodou.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.2.2022 09:39 Reaguje na DAG
A pokud je to stařena, tak tu zahrabeme do kompostu.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

11.2.2022 10:50 Reaguje na Katka Pazderů
stařina x stařena? :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.2.2022 14:01 Reaguje na Dalibor Motl
Obojí:-)))
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2022 16:00 Reaguje na DAG
A co takhle to nadrtit a použít jako mulč třeba pod rhododendrony?
Odpovědět
DA

DAG

14.2.2022 11:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když já nemám rododendrony😂 teď vážně. Drtič plus spotřeba drtiče ma tak obrovskou uhlíkovu stopu, že pro mě neni přijatelný tento způsob transformace větví.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

11.2.2022 08:34
Takže by bylo záhodno zejména okamžitě zakázat řízené vypalování jako "ochranářský management" viz https://www.casopis.ochranaprirody.cz/pece-o-prirodu-a-krajinu/rizene-vypalovani-jako-efektivni-ochranarsky-management/ nebo https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/legalizace-vypalovani-porostu-v-cr a hned potom "zakleknout" na trampy a akce s opékáním vuřtů.
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.2.2022 08:51
Proboha co to je za výzkum? Kdyby to mělo mít nějakou hodnotu, tak by se muselo měřič jednak v nějaké časové ose, jednak v nějakých vzdálenostech, rozptylových podmínkách vzdálenosti.....Ale to že kolem ohniště je zvýšený kouř, no to snad pchopí každý i bez přístrojů???
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.2.2022 08:53
To je jasné překvapení! Mě by nenapadlo, že pálení bio odpadu na domácích topeništích a ohništích by mohlo být címkoliv škodlivé a je správné, že tento nový poznatek bude zabudován do metodik o spalování pro obyvatelstvo a také do školních osnov. Tak odhákneme ne pro uhlí(bio), mokrá tráva(bio), plast(bio ale skládkovat),jádro(abio), plyn(ruský)...mohlo by se v elektrárnách topit papírem?
Odpovědět
Hu

Hunter

11.2.2022 09:19
Zase další kravina o ničem. Ale tak hlavně že byl spotřebován grant nebo jiné financování.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.2.2022 09:21 Reaguje na Hunter
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.2.2022 09:48 Reaguje na Hunter
1*
Odpovědět
sv

sv

11.2.2022 10:03
Jiným slovy tu evidentní skutečnost, že ty tradiční bio postupy nejsou šetrnější k životnímu prostředí než glyfosát (nebo spíše jsou mnohem horší), musí bio fanatikům vtlouct do hlavy výzkum.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.2.2022 10:54
Smad vyjde obecní vyhláška, aby osoby v blízkosti ohniště stály od něj proti větru a nezdržovaly se v kouři. Už naše maminky neviděly rády, když jsme se zvenku vraceli nasáklí kouřem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.2.2022 15:03
Pálit listí, trávu a klestí je kravina, protože vše zetlí v kompostu.
Kritizovat táboráky a opékáni buřtu je už debilita, když každý den hoří
sklady, továrny, skládky a v nich horší sajrajty, než klestí. Ať měří tam
a neuklidňují okolní obyvatele, že si sice mají zavřít okna, ale jinak je
to v NORMĚ ! Když tam vidím přiotrávené hasiče v maskách, tak o tom silně
pochybuji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 07:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Oheň na táborák musí být dobře vyschlé, pokud je syrové, čadí a obtěžuje okolí.
V tom je dost podstatný rozdíl.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2022 16:05
Je zajímavé, že se tady pranýřuje pouze pálení rostlinného odpadu. Mám tomu rozumět tak, že pálení "živočišného odpadu" je v pohodě. Myslím tím, když se demonstrativně pálí sloní kly nebo nosorožčí rohy. Že by tohle Matce přírodě nevadilo?
Odpovědět
As

Ascar

11.2.2022 17:41
To je zajimave co se clovek dočte.Takze tovarny ,auta nebo čarodejnice nevadi ovzdusi ale paleni par minut nejakeho bio odpadu vadi ? Nebo co takove čisticky si maji treba pomyslet kdyz se lije v litrech žiravin(krtek,wc cističe) do kanalu a i kdyz to cisticky vycisti stejne mirkocastice ve vode zustavaji a ten bordel co cističky odeberou z vody usuší a následne rozprasují rozmetadly na pole po domluve se zemedelci.To je taky podle meho pro prirodu škodlive a to svete divse jeste je horsi jak nejaky ohynek .Co pak Matka priroda asi rika na to kdyz nekde hori skladka pneumatik , bordel na skladkach kdyz jim neco blafne .To co to svinstvo vyplavi do ovzdusi zdaleka nedozenou lidi co pali rostlinej odpad .A kvuli par vetvim jezdit autem po meste do zberneho dvora se nejen ze neoplati ale zaroven se mine benzin ktery jak vime je po spaleni z vejfuku tez zdravi skodlivý i kdyz to je v norme podle technickejch meřitek.
Odpovědět
Vladimír Kožíšek

Vladimír Kožíšek

12.2.2022 00:04
Toto už je trochu moc. Kdo by hádal, že pár metrů od ohně bude koncentrace kouře vysoká? Úžasný objev. Ještě. že se toho nedožil můj děda, se kterým jsme po práci na poli pálívali bioodpad a tak jsme si opékali brambory. Kdyby to věděl, tak neumře v osmdesáti ale ještě mnohem dřív před pobytem v komunistickém koncentráku u Jáchymova.
Ukončeme raději svou existenci úplně, to bude jediné správné z hlediska ekologie. Vydáním vyhlášky a pod pohrůžkou obřích pokut samozřejmě.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

16.2.2022 17:22
Každý vinař, zahrádkář, chatař, zemědělec, turista, tremp, milovník uzeného, duchovní na faře, opékači brambor na podzim, ekologové při menagementu rostlin, nyní budou povinni vyzvednout svoje ohniště do dle úředního vzorce vypočítané výše nad terénem, aby se uplatnil rozptyl emisí do vzdálenosti vlečky, nejméně za hranici se sousedním státem.

Vidím, že grant splnil svůj účel a pan radní Dubec má o věci v hlavě jasno.
Dříve stačilo varovat v jarních měsících osoby, že mají takový postup hlásit, a že mají dbát svojí bezpečnosti kvůli hrozícímu nadýchání se zplodin.
V USA je způsob varování osob před nebezpečími dotažen do dokonalosti. Pro tento případ mají i vypracované check-listy. Ovšem někdy se to vymkne :
https://youtu.be/rMqV3K1xk3o

Ale když vrána blbec klove, i orla udolá. (apačské přísloví)
<rl>

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 07:44
Pokud na zahradě veškerý bioodpad kompostuji a silnější haluze nechám vyschnout do příštího roku, dá se na nich grilovat, opékat, nebo jen používat jako důvod k setkání s přáteli.
Kouří to zcela minimálně, popel a uhlíky jdou do kompostu, nemusím ani pálit grilovací uhlí. Nic neekologického na tom skutečně nevidím. Možná metrosexuálům už vadí i vůně hořícího dřeva.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist