https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/panel-osn-zverejni-zpravu-o-fyzikalnich-dopadech-klimatickych-zmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Panel OSN zveřejní zprávu o fyzikálních dopadech klimatických změn

9.8.2021 07:50 | ŽENEVA (ČTK)
Za klíčový je považován zejména takzvaný uhlíkový rozpočet, který má předpovědět, jak velké množství emisí může být vypuštěno do atmosféry předtím, než teploty dosáhnou na hranici o 1,5 stupně Celsia vyšší oproti předindustriální úrovni.
Za klíčový je považován zejména takzvaný uhlíkový rozpočet, který má předpovědět, jak velké množství emisí může být vypuštěno do atmosféry předtím, než teploty dosáhnou na hranici o 1,5 stupně Celsia vyšší oproti předindustriální úrovni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vzestup hladiny oceánů, tání ledovců, vlny veder a stále ničivější požáry či povodně. O těchto fyzikálních dopadech bude pojednávat dlouho očekávaná zpráva, kterou dnes v Ženevě zveřejní členové Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), který působí při OSN. Dokument bude součástí celkové, již šesté hodnotící zprávy, kterou IPCC vydá v roce 2022. Další dvě části, o dopadech globálního oteplování na společnost a omezení produkce skleníkových plynů, vyjdou v následujícím roce.
 

Poslední hodnotící zpráva vyšla v roce 2014 a stala se vodítkem pro pařížskou dohodu o klimatu z roku 2015. Letošní report vychází kvůli pandemii později, než bylo plánováno. Odborníci jednají o finální podobě zprávy virtuálně od 26. července.

Očekává se ještě ostřejší varování ohledně rozsáhlých rizik vyplývajících z globálního oteplování. Od posledního posouzení dopadů klimatických změn se zvýšily průměrné teploty i produkce skleníkových plynů.

Za klíčový je považován zejména takzvaný uhlíkový rozpočet, který má předpovědět, jak velké množství emisí může být vypuštěno do atmosféry předtím, než teploty dosáhnou na hranici o 1,5 stupně Celsia vyšší oproti předindustriální úrovni. Překonání této hranice podle vědců spustí nezvratné změny po celém světě.

Odborníci obvykle uvádějí, že k zabránění katastrofy je třeba do roku 2030 omezit emise skleníkových plynů o polovinu a do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality. Aktualizovaný uhlíkový rozpočet by měl sloužit jako vodítko jednotlivým vládám, jejichž představitele v listopadu čeká klimatická konference OSN.

Klimatické změny už teď způsobují přírodní katastrofy po celém světě. Dnešní zpráva by měla ukázat, jak velkou roli hrály v událostech, jako byly požáry v Austrálii na přelomu let 2019 a 2020 nebo letošní smrtící vlny veder na západě Spojených států. Shrne také poznatky o předpovědích pomocí počítačových simulací, které by mohly pomoci se zvládáním extrémního počasí.

Zpráva bude na rozdíl od té z roku 2014 zahrnovat regionální podrobnosti, protože některé země už pociťují dopady globálního oteplování výrazněji než jiné. Panel zveřejní také on-line mapu, na které si uživatelé budou moci zobrazit požadovaný region a předpovědi, co jej čeká.

Dokument rovněž nabídne pět hypotetických scénářů zobrazujících vývoj klimatických změn v následujícím století v závislosti na tom, jak se lidstvu podaří omezit produkci skleníkových plynů. Poslední zpráva obsahovala čtyři možné vývoje, letošní predikce ale bude mnohem podrobnější.

IPCC od svého založení v roce 1988 vydal pět hodnotících zpráv, ve kterých shrnuje vědecké poznatky o klimatických změnách, jejich dopady, budoucí rizika a možná řešení problému. Panel se skládá z vládních představitelů 195 zemí, kteří zprávu vydávají za spolupráce s odborníky a akademiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

9.8.2021 08:49
,,Klimatické změny už teď způsobují přírodní katastrofy po celém světě,, ??
pár zaplavených domů a několik utopených lidí je katastrofa? osobní možná když se utopí někdo blízký ,ale z hlediska lidstva se nic neděje ,to se množí úspěšně dál,
růst požárů a mizení vegetace může způsobit velký problém ,ve stabilitě ekosystému, zatím se toho nikdo nebojí,
otázka je, kdyby nastala situace, která by vyhladila miliardy lidí, byla katastrofou nebo nebo záchranou pro lidskou rasu,
protože takové množství lidí které je na planetě dnes, je, při dnešním způsobu života ,neudržitelné
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.8.2021 09:55
A budou tam jenom negativa, nebo i pozitiva očekávaného oteplení a zvýšené koncentrace CO2?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.8.2021 13:17 Reaguje na Richard Vacek
asi to je úplně jedno, tenhle Titanik se nezastaví na místě a myslet si, že máme řešení tohodle je velmi naivní představa. Vemte si holínky, jedeme do bouře ale pozitiva jsou ta, že všude to nebude stejný. Evropa bude jiná, Amerika taky a Asie, Afrika. Podnebné pásy budou hrát roli, i když se občas může stírat. Mírné pásmo na tom nemusí být tak špatně a ještě něco, kupodivu někde bude spíš zima než teplo ono totiž Golfský proud je potvůrka a stále slábne...v Evropě může být i malá doba ledová. Už teď je teplotně léto jako v 80. letech.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.8.2021 18:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Obdobné strašení nemá ale oporu v paleoklimatologii. Tam byla teplá období obdobím hojnosti a vyrovnanějších teplot od rovníku po polární oblasti. Prostě ubylo extrémů. Mořské proudy byly slabší a i síla větrů poklesla (protože nebyl takový gradient teplot, který je hlavním motorem jejich pohybu).
Metody, kterými to zjišťujeme, používá právě Paleoklimatologie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Paleoclimatology
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 19:30 Reaguje na Richard Vacek
To je zase nedomyšlená (záměrná) polopravda. :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist