https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavel-chce-lanskou-oboru-vice-otevrit-lidem-a-propojit-ji-s-peci-o-krivoklatsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavel chce Lánskou oboru více otevřít lidem a propojit ji s péčí o Křivoklátsko

18.10.2023 10:21 (ČTK)
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Prezident Petr Pavel chce Lánskou oboru více otevřít lidem. S odborníky, včetně ředitelů národních parků, mluvil také o propojení péče o oboru s péčí o případný navazující Národní park Křivoklátsko. K debatě se připojil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V tiskové zprávě to oznámila prezidentská kancelář. Podle prezidenta stojí křivoklátská příroda za ochranu v národním parku. Proti vytvoření parku protestují obce na Křivoklátsku.
 

Pavel se včera na několikahodinové vycházce seznamoval s oborou v Lánech. V tamním zámku je letní sídlo českých prezidentů a přilehlou oboru spravuje Hrad. Podle prezidentské kanceláře by Pavel rád oboru více zpřístupnil veřejnosti.

Podle prezidenta nabízí obora příležitost pro ochranu i podporu biodiverzity, tedy různorodosti života, v různých ekosystémech. Rád by viděl spontánní a samovolný vývoj lesa, kde budou v klidu žít vzácné živočišné i rostlinné druhy. "Chci nejen moderovat potřebnou diskusi, ale sám i jít příkladem, kde to je možné," sdělil.

Při odpolední diskusi s odborníky na životní prostředí Pavel probíral také vznik Národního parku Křivoklátsko a návaznost péče o lánskou oboru na přilehlé Křivoklátsko. "Příroda Křivoklátska a její hodnoty za ochranu v národním parku stojí a dobře zvolený postup v Lánské oboře k tomu může také přispět," uvedl prezident.

Proti vzniku křivoklátského parku se staví Svazek obcí Křivoklátska, který spojuje celkem 28 obcí. Členové svazku upozorňují, že Křivoklátsko je kulturní krajinou, kterou stovky let vytvářeli především lesníci a lesní hospodáři. Tamější příroda tak podle obcí není výsledkem samovolných přírodních procesů. Ministerstvo životního prostředí argumentuje tím, že nový národní park by měl chránit část Křivoklátska, kde je nebývale pestrý a k tomu největší lesní komplex ve vnitrozemí Česka s velkou rozmanitostí přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

18.10.2023 14:00
jsem rád , že nový Pan prezident nastavil jinou laťku než když tam ještě kradla a drancovala ta partička ožralce
Odpovědět
sv

sv

18.10.2023 14:53 Reaguje na Robert Jirman
Nastavit stejnou laťku jako čučkař snad ani není fyzicky možné. No možná by to nějaký zkušený bezdomovec zvládnul.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.10.2023 19:27 Reaguje na Robert Jirman
Což takový návrh na vzdání se práva veta? To je nastavení laťky jako hrom a balancuje na hraně vlastizrady.
Odpovědět
JH

JH

18.10.2023 19:36 Reaguje na pavel peregrin
Na hraně vlastizrady byl hlavně zeman, když podkuřoval pochybným režimům z východu. Nějaké právo veta je proti tomu moucha.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.10.2023 10:13 Reaguje na JH
Tak se doučte právo.
Odpovědět
JH

JH

19.10.2023 10:28 Reaguje na pavel peregrin
Na zemanovy levárny nemusím být právník, na to stačí zdravý rozum. Současný prezident je proti němu Ježíšek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.10.2023 20:11
Ta zpráva vypadá na dezinfo, protože zatím papaláši zakázali dříve povolený vstup do obory panu prezidentovi Zemanovi. Zatím jen porušují sliby. Otevřít lidem - asi ne všem. Propojování péče s Křivoklátskem je zbytečnost nebo zvětšování prostoru pro vyvolené.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist