https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/penize-z-aukci-emisnich-povolenek-maji-resit-dopady-klimaticke-krize-zadaji-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peníze z aukcí emisních povolenek mají řešit dopady klimatické krize, žádají ekologické organizace

6.10.2023 01:30 | PRAHA (ČTK)
Komíny
Komíny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Peníze z prodeje emisních povolenek se mají podle ekologických a nevládních organizací využívat na řešení problémů, které přináší klimatická krize, nikoliv do státního rozpočtu. Požadavek na cílené využití prostředků poslaly organizace premiérovi Petru Fialovi (ODS) v otevřeném dopise. Peníze by se podle nich měly využívat na snižování spotřeby energií domácností, zadržování vody v krajině nebo například na spravedlivou transformaci české energetiky, dopravy a ekonomiky tak, aby směřovala k nulovým emisím skleníkových plynů.
 

Výnosy z aukcí povolenek by měly být podle odhadů 200 až 300 miliard korun do roku 2030. Podle evropské směrnice by se měly využívat na financování snižování emisí a boj se změnou klimatu. Podle ekologických organizací jsou tak příležitostí pro strategické investice do modernizace energetiky, zvyšování odolnosti proti zvyšování cen energií či adaptace krajiny na změnu klimatu.

O finance panuje spor mezi ministerstvy, resort financí chce ponechat prostředky ve státním rozpočtu, ministerstvo životního prostředí (MŽP) navrhuje, aby peníze šly do Státního fondu životního prostředí. Vyplývá to z návrhu novely zákona o obchodování s emisními povolenkami, kterou připravilo MŽP a připomínek k novele.

"Česko má k dispozici stovky miliard na pomoc domácnostem při snižování spotřeby energií i paliv stejně jako na zvýšení odolnosti naší krajiny i sociálních a zdravotních služeb proti přicházející klimatické krizi. Místo jejich jasného zacílení na priority ale vláda zvolila cestu zalepení rozpočtu. To opravdu nejsou strategické investice s vizí, o kterých mluvil v září premiér Petr Fiala," uvedl expert na energetiku a ekonomiku Hnutí Duha Ondřej Pašek.

Vláda podle aktivistů hledá stávající výdaje státního rozpočtu, které by se daly označit za klimatické a které by se tím pádem daly pokrýt z výnosů z prodeje povolenek. Proces navíc označují za netransparentní a požadují, aby vláda vedla otevřený dialog s veřejností.

"Klimatická změna představuje celospolečenskou výzvu. I proto by měla vláda otevřeně zapojovat občany do debaty, jak ji zvládnout a řešit. Účast veřejnosti může nejen zmenšit riziko zneužití finančních prostředků, ale především zvýšit pravděpodobnost, že budou investovány účelně," řekl ředitel české kanceláře Transparency International Ondřej Kopečný.

Využití výnosů z prodeje emisních povolenek by podle organizací mělo řídit MŽP. Část výnosů by se měla podle nich použít na řešení dopadů změn klimatu, přispět by měly i k prevenci problémů a řešení nových výzev v oblastech bydlení, vzdělávání, zdravotnictví a sociální péče, které se změnou klimatu souvisí.

Emisní povolenky nakupují elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny, například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu. Cena emisní povolenky kolísá, nyní se pohybuje okolo 85 eur (2075 korun). V únoru letošního roku překonala cena povolenky poprvé hranici 100 eur.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

6.10.2023 08:08
Peníze se nejdřív lidem skrz zdražování pomalu všeho povolenkami ukradou, potom se do těch peněz, s výslovným svolením Brusele, nechají strčit pařáty všelijací globální finanční spekulanti, kteří svými spekulacemi s povolenkami 2/3 těch peněz ukradou pro sebe, i Brusel si v tom svými pařáty uchvátí svůj vývar a zbylá almužna se zpět vrátí lidem v podobě dotací.
A podle zelených jim za to ještě lidi mají líbat ruce nebo co?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.10.2023 12:41 Reaguje na Radim Polášek
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2023 17:42 Reaguje na Radim Polášek
Nic. Stačí nevěřit dezolátům.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.10.2023 18:59
Dala by se z toho postavit jaderná elektrárna. Z toho budou mít užitek všichni a i na snížení CO2 dojde.
Ale je jasné, že existují skupiny, které si z koláče chtějí ukousnout co nejvíc a ty budou prosazovat bez ohledu na obecný zájem svou kapsu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2023 17:43 Reaguje na Richard Vacek
Babiš fakt neřídí úplně vše, nebojte se.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2023 17:45
Několikrát jsem četl, že plánovaný příjem 50 mld. z emisních povolenek stát do svého SR poslat nemůže. Proč? Tak kdo s tím má co dělat? To nikde nevysvětlili. Připomínám, že ten výnos je příjmem státu.
Odpovědět

Radek Čuda

9.10.2023 13:15
Primárně by se z toho výnosu měly hradit ty pekelné platby poplatků za obnovitelné zdroje, protože stav, kdy si v ceně elektřiny spotřebitelé platí jak poměrnou cenu emisních povolenek, tak tyto poplatky, je úchylarná non plus ultra.

Jenže to by pro to musela vláda něco udělat a ne lézt EK mezi půlky co to jen jde. Co je schopno si vyjednat, a klidně i vyhádat Polsko a co my ... to je fakt nebe a dudy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.10.2023 20:39 Reaguje na Radek Čuda
Naštěstí. Polsko se propadá do totality taky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist