https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pestitelu-vinne-revy-ve-zlinskem-kraji-ubylo-rozloha-vinic-se-ale-zvetsila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pěstitelů vinné révy ve Zlínském kraji ubylo, rozloha vinic se ale zvětšila

2.5.2021 00:40 | ZLÍN (ČTK)
Vinice v České republice podle statistiků zaujímají plochu 18 099 hektarů, z toho 459 hektarů připadá na Zlínský kraj, což je při hodnotě zhruba 2,5 procenta druhý nejvyšší podíl mezi kraji.
Vinice v České republice podle statistiků zaujímají plochu 18 099 hektarů, z toho 459 hektarů připadá na Zlínský kraj, což je při hodnotě zhruba 2,5 procenta druhý nejvyšší podíl mezi kraji.
Ve Zlínském kraji za pět let ubylo pěstitelů vinné révy, rozloha vinic se ale zvětšila. Více než třetina vinic v kraji je starých od deseti do 29 let, tedy v plné plodnosti. Nejvíce zastoupenými odrůdami je Ryzlink rýnský a Müller Thurgau. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) mezi pěstiteli vinné révy, kteří byli v červenci 2020 evidovaní v Registru vinic. Výsledky průzkumu, který se koná jednou za pět let, zveřejnil ČSÚ letos.
 

Vinice v České republice podle statistiků zaujímají plochu 18 099 hektarů, z toho 459 hektarů připadá na Zlínský kraj, což je při hodnotě zhruba 2,5 procenta druhý nejvyšší podíl mezi kraji. Nejvíce vinohradů je v Jihomoravském kraji, a to 16 957 hektarů, což činí 93,7 procenta vinic v České republice. Ze 16 541 tuzemských pěstitelů jich ve Zlínském kraji bylo 404, což je mezi kraji opět druhé nejvyšší číslo. Nejvíce je jich na jižní Moravě, a to 15 972.

Ve srovnání s rokem 2015 se počet pěstitelů vinné révy v České republice snížil o 1675, tedy o 9,2 procenta. Rozloha vinic se za pět let rozšířila o 411 hektarů, to je o 2,3 procenta. Obdobně se situace vyvíjela i ve Zlínském kraji, kde za pět let ubylo 32, tedy 7,3 procenta, pěstitelů a rozloha vinic se zvětšila o 117 hektarů, což je 34,1 procenta.

Téměř 37,8 procenta vinic ve Zlínském kraji byla vysazena před deseti až 29 lety, jde tedy o vinice v plné plodnosti. Výsadby starší 30 let tvoří 34,9 procenta, výsadby staré od tří do devíti let pak 15 procent a nové výsadby do dvou let tvoří 12,3 procenta. Například společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž vysadila v roce 2019 novou vinici ve Velehradě na Uherskohradišťsku, která zabírá plochu zhruba 5,5 hektaru. Plodit by měla začít příští rok.

Většina vinic v kraji, téměř 68,1 procenta, jsou bílé odrůdy révy vinné, které rostou na 313 hektarech. Z nich zabírá největší plochu Ryzlink rýnský vysazený na 17,8 procenta plochy s bílými odrůdami a Müller Thurgau vysazený na 16,4 procenta plochy s bílými odrůdami.

Vinice s modrými odrůdami rostou na 101 hektarech v kraji. Z toho na ploše 27,9 procenta pěstují vinaři odrůdu Frankovka a na 23 procentech Zweigeltrebe.

Evropská unie povoluje od roku 2016 zvyšování rozlohy tuzemských moštových vinic, jejichž hrozny slouží pro výrobu vína, o jedno procento. Vinaři, kteří povolení v konkrétním roce dostanou, jej nemusí využít v roce získání povolení, ale mohou výsadbu rozložit až do tří let. Výsadbu vinic sleduje a povoluje Ústřední kontrolní a zkušebního ústav zemědělský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.5.2021 14:37
generační obměna?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.5.2021 14:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Je to pouze ekonomika a je zákonitá u všeho lidského podnikání.
Velký vlastník má více možností jak využít techniku, investice,
není odkázán na vlastní práci, zdraví a čas. Naivní představy
o minifarmách a minivinařstvích byly pouze přechodnou epizodou
toho mezi obdobím velkých družstev v minulosti a velkých podniků
nyní. škoda té ztráty 30.let ve slepé ideologické uličce. Stejně
dopadly obchůdky v kočárkárnách a jiné zoufalé pokusy podnikat.
škoda zmarněných ideálů i životů naivních lidí, kteří uvěřili
někomu, kdo už chystal půdu cizím obchodním řetězcům tím, že
rozbil stávající podniky typu Pramen, Budoucnost, Jednota atd.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.5.2021 15:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Vidím to úplně stejně. Naletěli jsme a bohužel to trvá.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.5.2021 15:09 Reaguje na Jiří Daneš
Ještě bych dodal, že vybrat Rosatom pro 5. reaktor v Dukovanech, tak by nám ruské komando 29155 v čele s velitelem vyhodilo do vzduchu Pražský hrad, nejlépe v době,kdy tam bude Zeman. Ono to nesouvisí, ale nějak musím být přesvědčování, že žijeme v nejlepší možné době s nejlepšími přátely.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist