https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-proti-drahe-vode-podepsalo-3215-lidi-byvaly-ministr-nemecek-ji-predal-mf
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petici proti drahé vodě podepsalo 3215 lidí, bývalý ministr Němeček ji předal ministrovi financí

23.9.2024 18:23 | PRAHA (ČTK)
kapka vody
Petici s názvem Stop drahé vodě podepsalo 3215 lidí, na ministerstvo financí ji v polovině září předal bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Petice poukazuje na nedostatky v regulaci vodárenského oboru v ČR, signatáři chtějí dát ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) najevo, že situace vadí tisícům lidí a požadují po úřadu změnu. Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že jeho zástupci o záměru předat petici dopředu nevěděli, vodárenství ale považují za extrémně regulovaný obor.
 
Petice vychází mimo jiné z výsledků analýzy konzultační společnosti Grant Thornton, jež srovnávala šest vodohospodářských firem. Podle Němečka analýza ukázala, že zisky vodárenské společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která dodává vodu více než 700 000 lidí, jsou nepřiměřené. "Připadá mi naprosto nepřijatelné, aby společnost měla obchodní marži dosahující téměř 40 procent, když se průměr v Česku pohybuje okolo deseti procent," uvedl Něměček.

Ministerstvo financí (MF) má přitom podle Němečka možnosti, jak monopoly regulovat, ale nevyužívá je. "Budeme se dále ptát, co s tím ministerstvo dělá a věříme, že petice 3215 lidí bude impulsem, aby ministerstvo začalo něco dělat," dodal Němeček.

Úřad na dotaz ČTK reagoval, že oblast vodárenství je extrémně regulovaným oborem a pravidla striktně omezují, jaké náklady lze považovat za ekonomicky oprávněné a přísně stanovuje také výši přiměřeného zisku. "Od roku 2022 je regulací rozdělen zisk za provozování a zisk za vlastnění bez možnosti převodu tohoto zisku mezi vlastníky a provozovateli. Ani jeden ze zisků na metr krychlový vody se nemůže meziročně zvýšit o více než sedm procent," uvedlo tiskové oddělení MF.

Mluvčí SmVaK Marek Síbrt už dříve řekl, že společnost pravidla regulace striktně dodržuje a petici chápe jako součást politické kampaně před volbami.

MF upozornilo, že obce v Moravskoslezském kraji se v minulosti rozhodly prodat vodárenský infrastrukturní majetek společnosti SmVaK, která je tedy jeho provozovatelem a zároveň vlastníkem. "Proto generuje zisk v obou těchto rolích zároveň. Generuje jej však v souladu se všemi pravidly regulace," doplnil úřad.

SmVaK letos za metr krychlový účtuje 132,75 Kč, loni to bylo 118,52 Kč. Průměrná cena vody v Česku byla loni asi 113 Kč za metr krychlový.

"Spočítali jsme, že kdyby SmVaK nastavoval marži v poloviční výši, tedy na české poměry stále vysoce nadprůměrné, mohla by voda pro odběratele zlevnit o 13 korun," sdělil David Kaszper, předseda spolku Férová voda, který vznikl na podporu petice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist