https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-proti-rozsireni-dukovan-v-rakousku-podepsalo-60-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petici proti rozšíření Dukovan v Rakousku podepsalo 60.000 lidí

29.9.2016 07:39 | VÍDEŇ (ČTK)
Elektrárna Dukovany má celkový instalovaný výkon 2040 MW. Při plném provozu pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku
Elektrárna Dukovany má celkový instalovaný výkon 2040 MW. Při plném provozu pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku
Foto | Swobodin / Flickr
Více než 60 000 podpisů sesbírali rakouští aktivisté během uplynulých tří týdnů pod petici protestující proti plánované stavbě nového jaderného bloku české elektrárny v Dukovanech. Peticí lidé vyjádřili podporu zemské vládě Dolních Rakous, která zaujala negativní stanovisko k plánu energetické společnosti ČEZ na rozšíření elektrárny, informovala agentura APA.
 

Pod rakouskou petici proti rozšíření dukovanské elektrárny, která je vzdálená asi 30 kilometrů od česko-rakouské hranice, se podepsalo celkem 63 680 lidí. Podle dolnorakouské rady pro životní prostředí Stephana Pernkopfa je to jasný signál, "abychom na Česko zatlačili" a aby "Evropa změnila svou energetickou politiku".

"Plány na rozšíření (elektrárny) je třeba co nejostřeji odmítnout, neboť jaderná energie představuje nezvladatelné bezpečnostní riziko," uvedl dále Pernkopf s tím, že očekává od české strany jasné odpovědi na pochyby, které Dolní Rakousy vyjádřily.

Českým úřadům chce Pernkopf předat i samotnou petici. O schůzku už prý v této souvislosti požádal také českého ministra životního prostředí Richarda Brabce. "Česko musí plány na rozšíření (elektrárny) přehodnotit a zahájit změnu energetické politiky," dodal rada pro životní prostředí.

Pernkopf dnes rovněž připomněl, že se grémium zástupců jednotlivých spolkových zemí pro otázky životního prostředí před časem jednomyslně usneslo na tom, že by spolková vláda měla usilovat o zastavení vyplácení prostředků z regionálních fondů EU těm zemím, které dál sázejí na jadernou energii. Kancléře Christiana Kerna dnes vyzval, aby v tomto smyslu začal jednat.

Pernkopf dlouhodobě vystupuje proti výstavbě nových reaktorů v Česku. Před časem zadal vídeňské univerzitě vypracování studie, která má zkoumat riziko zemětřesení v okolí Dukovan. Oblast, v níž elektrárna leží, je totiž podle něj "známa svou seizmickou aktivitou".

Elektrárna Dukovany má celkový instalovaný výkon 2040 MW. Při plném provozu pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TN

Týna N

29.9.2016 11:11
Ti Rakušané už nevědí, co by vymysleli. Každá země má právo se svobodně rozhodnout, jakým způsobem bude získávat elektrickou energii. Nehledě na to, že jaderná energetika je velice ceněná u států, které bojují s emisemi uhlíků a snaží se je snižovat. V Česku nejsou takové podmínky, abychom mohli ve větším využívat např. energii vody nebo větru, jádro je pro nás nejoptimálnějším zdrojem elektřiny. Tito aktivisté by si měli rovněž sáhnout do svědomí, z jakých zdrojů používají elektřinu oni a zda si dokážou vystačit s alternativními zdroji, když zbrojí proti jaderným elektrárnám? Doufám, že nový blok se začne v Dukovanech stavět brzy, už teď jsme v časové tísni. Držela bych se v něm technologie, se kterou umíme zacházet a osvědčila se, tedy VVER.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.9.2016 12:27
petice občanů rakouska není nic, čím by se měla zabývat vláda čr, pro rakouskou ngo pak může být partnerem vláda rakouská zemská nebo spolková nebo česká ngo. pro zemskou vládu OÖ pak je partnerem kraj, pan rada Pernkopf nechť se baví s hejtmanem Haškem nebo Zimolou. má-li někdo mandát mluvit s českou vládou, je to spolková vláda.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist