https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-proti-spalovani-odpadu-v-u.hradisti-podepsalo-3000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petici proti spalování odpadu v Uherském Hradišti podepsalo 3000 lidí

1.7.2020 14:47 | UHERSKÉ HRADIŠTĚ (ČTK)
Majitelé teplárny vyberou způsob její modernizace především na základě ekonomické výhodnosti, vlivu na životní prostředí a dostupnosti paliva, v potaz budou brát i dopravní zatížení v Mařaticích, místní části města. Ilustrační foto
Majitelé teplárny vyberou způsob její modernizace především na základě ekonomické výhodnosti, vlivu na životní prostředí a dostupnosti paliva, v potaz budou brát i dopravní zatížení v Mařaticích, místní části města. Ilustrační foto
Foto | Matej Šiculiak
Petici odmítající zvažované spalování komunálního odpadu v teplárně v Uherském Hradišti-Mařaticích podepsalo přes 3000 lidí. Platných podpisů podle petičního zákona je 2727, řekl Jakub Grós, předseda petičního výboru Čisté Hradiště. Se sběrem podpisů začali jeho členové před měsícem. Dnes odpoledne petici odevzdali starostovi pětadvacetitisícového města Stanislavu Blahovi (ODS). Město podle něj nepodpoří úpravy, které by zhoršily životní prostředí. Nyní teplárna spaluje uhlí.
 

"Peticí jsme podporovali čistou variantu, která nebude mít dopad na okolí a na zdraví obyvatel. To je plynofikace. Pak ty další varianty, je to například pálení komunálního odpadu nebo čistírenských kalů, případně to je bioplynová stanice, a tam, jak víme ze všech ostatních spaloven, je nedostatečná legislativa, hrozí zvýšené emise, hrozí hlavně zahoření nebo kritické situace," řekl Grós. Poblíž teplárny podle něj bydlí řada lidí, je tam i skautská klubovna. Oblast dlouhodobě sužuje prach ze skládky hnědého uhlí.

Podle Blahy je petice důkazem, že se lidé o život ve městě aktivně zajímají. "Rozhodnutí, jakým palivem nahradit spalování uhlí v teplárně, bude složité a každý názor by měl být zvážen, ať bude pro nebo proti kterékoliv z posuzovaných variant. O postupu výběru nejlepší varianty informujeme od začátku otevřeně a tak to také zůstane. V tuto chvíli město nepreferuje žádnou z variant," uvedl dnes Blaha.

Koncem loňského roku schválili zastupitelé města uzavření memoranda s firmou MVV Energie CZ, společníky teplárenské společnosti CTZ. Cílem je zamezení prašnosti skládky uhlí v okolí uhelné teplárny a snížení emisí z teplárny. Město má ve společnosti CTZ vlastnický podíl ve výši 49 procent.

Majitelé teplárny vyberou způsob její modernizace především na základě ekonomické výhodnosti, vlivu na životní prostředí a dostupnosti paliva, v potaz budou brát i dopravní zatížení v Mařaticích, místní části města. "Rozhodovat se budeme na základě toho, jak budou jednotlivé varianty výhodné pro město a naše občany. Kritérií je celá řada, přičemž dopad na životní prostředí a zdraví lidí jsou z těch nejdůležitějších," doplnil starosta.

Na Vysokém učení technickém v Brně nyní vzniká studie, která by měla vyhodnotit, čím bude nejvhodnější v teplárně v dalších desetiletích topit. Výsledky by měly být veřejnosti představeny letos. Definitivní rozhodnutí o technologickém řešení pak může padnout už v roce 2021.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.7.2020 17:36
Nejsem si jistý, zda veřejné odmítnutí likvidace komunálního odpadu spalováním s výrobou tepla a el. energie , je tím správným krokem.
Pokud neznáme detailní záměr projektu spalovny vč. EIA zprávy a již nyní křičíme, že ho nechceme , stavíme se do pozice ideologické a nikoli realistické.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.7.2020 07:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na odmítání spalování komunálního odpadu není VŮBEC NIC IDEOLOGICKÉHO... je to čistě racionální úvaha nad vhodností nového paliva...

Komunální odpad je potřeba minimalizovat a ne s ním krmit kotel... i když máte sebelepší čištění spalin, tak pořád jde do ovzduší spoustu škodlivých látek... navíc pak zůstane stejně ještě spousta popílku, který je superkarcinogenní a celkově toxický....

SPALOVÁNÍ KOMUNÁLNÍHO ODPADU JE UNIVERZÁLNÍ ZLO!

Podle mého by se měli rozhodovat mezi plynem nebo lépe bioplynem z biomasy nebo čistírenských kalů a z tohoto nechat vybrat odborníky co je nejbezpečnější a celkově nejvhodnější.

Zdraví máme jen jedno a planetu taky......
Odpovědět
JM

Jan Marján

2.7.2020 08:00 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Téměř všechny jiné technologie zpracovávání komunálního odpadu jsou několikanásobně energeticky náročnější a tím i škodlivější pro životní prostředí. Tím však nemám nic proti minimalizaci komunálního odpadu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.7.2020 10:02 Reaguje na Jan Marján
Komunální odpad nemá hlavně vznikat.. respektive nemá být titulován jako odpad a má se maximálně využívat.

A navíc nejde zdaleka jen o nějakou energetickou náročnost, ale je třeba každou takovou věc posuzovat multioborově (všechny vstupy a výstupy).
Odpovědět
li

4.7.2020 13:24 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Podívejte se kolik odpadu spalují země jako Dánsko,Německo,ale i Rakousko a Švýcarsko.Přijde Vám,že v těchto vyspělých státech jsou lidé nějak zaostalí,že spalují tolik?Odpad má vyšší výhřevnost než uhlí a podle mě je to nejlepší zpúsob likvidace nerecyklovatelného odpadu.Určitě lepší než ho zakopávat a nechat svému nosudu a dalším generacím.Taky jsem za to,aby odpad radši nevznikal,ale je to trochu sci-fi.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

5.7.2020 20:40
Pokud by ti lidi měli něco z toho, že tam bude ta spalovna. Tj levnější teplo a elektřinu, tak by pak neměli důvod protestovat. Takto se bojí, že díky té spalovně půjde do jejich ovzduší více emisí. Takže proti ní logicky protestují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist