https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pirati-pripravili-plan-pro-lepsi-hospodareni-s-vodou-a-udrzitelne-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Piráti připravili plán pro lepší hospodaření s vodou a udržitelné zemědělství

18.6.2020 11:32 | PRAHA (ČTK)
Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Holomčíka je nutné otevřít možnosti využití meliorací k zadržování vody.
Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Holomčíka je nutné otevřít možnosti využití meliorací k zadržování vody.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Piráti připravili plán pro řešení hospodaření s vodou, udržitelné zemědělství, ekologičtější podobu obcí a měst či zjednodušení dotačních programů. Představili jej na tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny k problematice sucha. K některým zákonům, které by na schůzi měly být projednány, připravili pozměňovací návrhy.
 

Plán má čtyři pilíře. První z nich se týká kvalitní a dostupné pitné vody. Podle předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Dany Balcarové je nutné co nejdříve revidovat současné zdroje pitné vody a lépe nastavit ochranná pásma, protože hrozí, že voda bude, resp. v některých případech už je kontaminovaná pesticidy a chemikáliemi. Balcarová proto podá pozměňovací návrh k vládní novele vodního zákona.

Do konce roku by podle Balcarové měl být posílen poradní orgán, který by lidem pomohl s orientací v dotačních schématech. Dlouhodobě je pak potřeba přestat používat pitnou vodu tam, kde není její využití nutné. "Chceme, aby voda, která už použitá byla, byla znovu využitá. Třeba voda z mytí nádobí se dá použít ke splachování. Této vodě se říká šedá. Pozměňovací návrh kolegy Radka Holomčíka míří tímto směrem, aby zjednodušil využití šedé vody v domácnostech i úřadech," uvedla Balcarová.

Druhý pilíř se týká zadržování vody v krajině. Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Holomčíka je nutné otevřít možnosti využití meliorací k zadržování vody. Lesní hospodářství by mělo být prováděno přírodě bližším způsobem, uvedl. "Podílíme se na tvorbě novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, který by standardy měl posunout k realitě klimatické změny," doplnil Holomčík. V systému zemědělských dotací by podle něj měl být kladen důraz na podporu zemědělců, kteří hospodaří šetrně.

Třetí část plánu se zaměřuje na návrat zeleně a vody do měst a obcí například ve formě zelených střech, fasád, dešťových zahrádek nebo zachytávání dešťové vody a jejího využívání k zalévání veřejné zeleně. Z dlouhodobého hlediska je podle Pirátů potřeba se zaměřit na revitalizace toků uvnitř obcí i mimo ně, zpřírodnění toků a zvýšení jejich ekologické a estetické hodnoty.

Poslední pilíř se týká podpory lidí, kteří udržitelně hospodaří. Člen zemědělského výboru Jan Pošvář uvedl, že stát by měl zemědělcům a lesníkům pomoci, nikoli je zatěžovat nesmyslnou byrokracií, vedením bezúčelných evidencí a nesystémovými a nadbytečnými kontrolami. "Zpracováváme analýzu zbytečné byrokracie, která nepřispívá k lepšímu stavu krajiny, ochraně veřejného zdraví nebo ochraně zvířat před týráním. Připravujeme seznam zbytečných formulářů k odstranění," řekl poslanec.

Piráti znovu předloží návrh, aby stát poskytoval poradenství v oblasti rostlinolékařské. "Aby zemědělec mohl zjistit, že nepotřebuje aplikovat tolik postřiku, aby ochránil své plodiny a zachoval vysoké výnosy," řekl Pošvář. K podpoře lokálních zemědělců pak stát podle něj může pomoci skrze veřejné stravování. "Studentům, úředníkům, pacientům v nemocnicích nabídneme stravu z lokálních a ekologických surovin," dodal Pošvář.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.6.2020 19:41
Na Piráty slušný výkon, pouze pí Balcarová jako předsedkyně výboru pro ŽP by měla podávat podstatně větší a lepší výkony.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.6.2020 19:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Piráti jako jedni z mála (možná i jediní se STAN) navrhují věci, které by naší republice reálně prospěli...
Odpovědět
mr

19.6.2020 19:26 Reaguje na Slovan
Jenže jsou pro člověka se zdravým rozumem obojí NEVOLITELNÍ.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

21.6.2020 10:55 Reaguje na
ad ZDRAVÝ ROZUM: Ze stran, které mají šanci dostat se do sněmovny kromě pracovitých Pirátů už zbývají jen provaření dinosauři, kteří de facto ČR dostaly do současného zuboženého stavu (a mezi ně již lze počítat i ANOšéfa). Jak chorý tedy musí být mozek "mr"...
Odpovědět
Sl

Slovan

21.6.2020 13:23 Reaguje na
Pro mě jsou naopak nevolitelní SPD, KSČ(M) nebo Trikolora ;)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist