https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plan-nakladani-s-odpady-v-jihomoravskem-kraji-zavisi-na-brnenske-spalovne-mini-opozice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plán nakládání s odpady v Jihomoravském kraji závisí na brněnské spalovně, míní opozice

29.4.2024 01:00 | BRNO (ČTK)
Foto | BíláVrána / Wikimeda Commons
Zastupitelé Jihomoravského kraje na svém posledním zasedání schválili aktualizaci plánu odpadového hospodářství s výhledem do roku 2035. Dokument musí být v souladu se strategií České republiky, počítá například s navýšením recyklace komunálních odpadů na 65 procent. Opoziční zastupitelé upozornili na to, že splnění cílů Jihomoravského kraje je závislé na rozvoji brněnské spalovny.
 

Změny reagují na schválenou aktualizaci národního plánu a obnáší veškeré cíle novelizovaných evropských směrnic a novou legislativu pro nakládání s odpady. Kraji dokument ukládá od roku 2030 například zákaz skládkování využitelných a recyklovatelných odpadů nebo recyklování 70 procent obalových odpadů. Od roku 2035 počítá s omezením skládkování komunálních odpadů na deset procent.

Aktualizace nadále počítá s podporou energetického využití směsného komunálního odpadu na území Jihomoravského kraje. Odpad z regionu energeticky zpracovává brněnská spalovna, ve které město plánovalo postavit třetí kotel. Brněnští radní nicméně koncem loňského roku udělili městské firmě SAKO koncernový pokyn ukončit léta chystaný projekt Odpadové hospodářství Brno II (OHB II), jehož cílem byla výstavba třetí spalovací linky.

"Závazky pro kraj, jako snížení skládkování, souvisí s tím, zda odpad budeme umět spálit. Zatím pořád nemáme žádné informace o tom, jak to s kotlem bude, což je pro kraj extrémně tíživá situace," uvedl na jednání opoziční zastupitel a starosta Židlochovic na Brněnsku Jan Vitula (Spolu pro Moravu).

Krajský úřad již dříve uvedl, že bez třetího kotle bude muset zajistit zpracování jiným způsobem až 138 000 tun komunálního odpadu ročně vyprodukovaného na území Jihomoravského kraje. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vnímá téma spalovny jako důležité. "S městem to řešíme. Přizvali nás začátkem května na prezentaci studie, která posuzuje tři varianty rozvoje. Nicméně jako kraj nejsme původci odpadu a nárokovat si nemůžeme nic," řekl hejtman.

"Společnost SAKO nyní posuzuje možné varianty technického řešení nového kotle K1, a to zejména s ohledem na potřeby Brna v oblasti odpadového hospodářství a energetiky. Zohledňuje ekonomické a finanční aspekty, dopravní zátěž i celkové environmentální dopady. Termín pro dokončení zpracovávané analýzy, na jejímž základě by měla být doporučena aktualizace původního záměru tzv. třetího kotle, je do 30. června," sdělil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Dodal, že v mezičase magistrát komunikuje nejen se zpracovateli, ale také s dotčenými subjekty jako je Jihomoravský kraj či jednotlivé obce.

Brněnská spalovna nyní provozuje dvě linky, K2 a K3, které spalují odpad a vyrábí z něj teplo a elektřinu. Roční kapacita kotlů s životností do roku 2035 je 240.000 tun. Třetí kotel by ji zvýšil na 352 000 tun. Město na něj má schválenou dotaci 2,85 miliardy korun od ministerstva životního prostředí. O dalším vývoji musí kvůli dotaci rozhodnout do konce června.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

29.4.2024 07:35
No měli by tu spalovcnu prosadit a postavit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.4.2024 07:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Omlouvám se za 3x.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.4.2024 08:53 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je skandované přání:-)

Raději to pošleme po vodě pryč, příroda ví nejlíp, jak s plasty naložit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2024 11:22 Reaguje na Karel Zvářal
Ono v Brně rádi přehánějí. Často vidí středobod pupku vlastního břicha.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.4.2024 07:35
No měli by tu spalovcnu prosadit a postavit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.4.2024 07:35
No měli by tu spalovcnu prosadit a postavit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.4.2024 09:18
Témata o energetice a nyní i z Brna a odmlčel se nejpilnější diskutér z Brna. Ví někdo proč? Každopádně pokud je nemocen, tak přeji brzké uzdravení. Ono to už tak bývá, že diskuse pokračuje i bez toho, kdo ji doslova zahltil
svými příspěvky a doporučuji všem brzdit, protože i bez nich tomu tak bude.
No a k tématu? Víte kdybych si dnes mohl vybrat 10 ha spalovnu a nebo 280 ha
gigafaktory za humny, tak souhlasím se spalovnou. Každopádně si už vybrat nemohu a spíše nám přidají ke gigafaktory další obslužné továrny a sklady.
Dokonale čistý chemický provoz jakým baterkárna bude, je vždy do prvé
havárie. Pak se bude každý vymlouvat, proč se tak stalo a kdo to zavinil.
Těžké kovy použité v bateriích a elektrolyty nejsou jogurt a mléko se
kterými si příroda poradí a o to tu jde taky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist