https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plosna-tezba-kurovcovych-stromu-hubi-vzacne-ptaky.nekde-se-ale-dari-nekacet-bezhlave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plošná těžba kůrovcových stromů hubí vzácné ptáky. Někde se ale daří nekácet bezhlavě

25.7.2019 09:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hnízdo orlů mořských v lese zničeném kůrovcem. Tyto stromy je potřeba pokácet až po té, co mláďata hnízdo opustí.
Hnízdo orlů mořských v lese zničeném kůrovcem. Tyto stromy je potřeba pokácet až po té, co mláďata hnízdo opustí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Filip Hruška / Česká společnost ornitologická
Kůrovcová kalamita v Kraji Vysočina s sebou přináší velký rozsah těžeb dříví. K masivním těžbám dochází prakticky plošně, bez ohledu na vegetační období a dobu hnízdění ptáků. Hnízdění řady chráněných druhů je tak ohroženo rušením, kácením a pády stromů. Ochránci přírody z Pobočky České společnosti ornitologické na Vysočině ve spolupráci s lesníky se ptákům snaží pomoci. A to celkem úspěšně. Informuje o tom ČSOP.
 

Ochránci přírody na Vysočině v roce 2019 zmapovali a sledovali přes 200 hnízdišť vybraných zvláště chráněných druhů ptáků, konkrétně orlů mořských, čápů černých, výrů velkých, jestřábů lesních, včelojedů lesních, ostřížů lesních, sýců rousných a kulíšků nejmenších. Jde tedy o druhy v celku vzácné, které v naší krajině nepotkáte často.

O přítomnosti dohledaných hnízd byli následně informování vlastníci lesů, nebo subjekty které v lesích hospodaří. S lesníky se pak podařilo domluvit konkrétní omezení lesnických prací, které by mohly hnízdění ptáků ohrozit. Ochránci ve spolupráci s profesionálními zoology již před tím připravili doporučení k ochraně hnízd vybraných druhů ptáků v lesích.

Mláďata orla mořského v hnízdě.
Mláďata orla mořského v hnízdě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Filip Hruška / Česká společnost ornitologická

Doporučení uvádí termíny a vzdálenosti od hnízd, ve kterých je nutné dodržovat omezení lesnických prací, aby ptáci na nich nebyli rušeni hlukem, ohroženi provozem techniky či pádem kácených stromů. Vybraná hnízdiště jsou dále průběžně kontrolována a zjištěné výsledky povedou k případnému upřesnění vydaného doporučení.

Projekt je příkladem dobré praxe, kdy společná spolupráce lesníků a ochránců přírody prokazatelně pomáhá ohroženým druhů ptáků vyhnízdit. Podle ochránců by bylo dobré, kdyby se tento přístup použil i v ostatních regionech v ČR.

I přes všechnu společnou snahu ochránců a lesníků, která pomohla cca 200 hnízdění, někdo záměrně pokácel jeden strom s hnízdem orlů mořských i s mláďaty, která zahynula. V daném regionu byli dále nalezeni další čtyři orli mořští, kteří uhynuli po pozření otrávené návnady.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MP

Miloš Paul

27.7.2019 20:40
Hezký článek. Jen jaksi pomíjí původní příčinu a chce řešit jen důsledky. Ekoteroristy nepotěšim. Jsem už 40 let tramp. Současnou katastrofu zavinili ekoblbci, co se na Šumavě vázali ke stromům, jen aby nebyly káceny po napadení kůrovcem. Od té doby jsme přišli o značnou část Šumavy, celé Jeseníky, Třebíčsko a další území. Pokud slyším, že dnes k zastavení kalamity je nutno kácecí fotbalového hřiště smrků každou minutu 24h denně, 365 dní v roce - což asi je zcela nereálné, tak viníku EPS páně Kužvarta bych to nechal s plnou parádou zaplatit.
Lék je jediný: vystřílet spárkatou a masivně sázet listnáče, obnovovat remízky a hlavně tůně na potocích. Až bude čolek zase vidět v kdejake kaluži pod stromy, bude po problému. Samozřejmě se zalesňování týká i Babisovych a Tomanovych velkolanu včetně zákazu bioslozek do paliv.
Pokud by ekologická obec skutečně chtěla přírodě pomoci, zaměří se proti používání půdy k jinému účelu, než potravinářskému.
A teď čekám, jak to schytam. Prosím o komentář ale jen od lidí, co alespoň jednou v životě spali v lese pod širákem.
Klídek v
Odpovědět
JJ

Josef Jakubů

28.7.2019 20:18 Reaguje na Miloš Paul
Současnou katastrofu v žádném případě nezavinili "ekoblbci", kteří se vázali na Šumavě ke stromům. Od odstavce: Lék je jediný, s Vámi plně souhlasím.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.7.2019 19:32
Celkem by mě zajímalo, kde jste se dostal k informaci, že "jsme přišli o celé Jeseníky"?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist