https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plynovod-tap-mezi-azerbajdzanem-do-italii-zahajil-komercni-provoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plynovod TAP mezi Ázerbájdžánem a Itálií zahájil komerční provoz

20.11.2020 11:22 | MILÁN (ČTK)
Plynovod spojuje pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu s Itálií. Vede přes Turecko, Řecko, Albánii a Jaderským mořem do jižní Itálie. Ilustační foto
Plynovod spojuje pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu s Itálií. Vede přes Turecko, Řecko, Albánii a Jaderským mořem do jižní Itálie. Ilustační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plynovod Trans Adriatic Pipeline (TAP), který přivádí plyn z Ázerbájdžánu do Itálie, zahájil po více než čtyřech letech od startu stavebních prací komerční provoz. Oznámilo to konsorcium majitelů plynovodu. Projekt je důležitou součástí plánu EU na zajištění energetické bezpečnosti a diverzifikace zdrojů.
 

TAP uvedl, že začal nabízet kapacitu na trase dlouhé 878 kilometrů. Odpor místních a ekologických skupin způsobil zpoždění stavby plynovodu za 4,5 miliardy eur (119 miliard Kč), první plyn by ale měl začít plynovodem téct ještě do konce letošního roku. Roční kapacita TAP je deset miliard metrů krychlových plynu, v případě zájmu je možné ji až zdvojnásobit.

Plynovod TAP je posledním úsekem plánovaného jižního koridoru, jehož cílem je spojit země EU se zdroji zemního plynu ve střední Asii a snížit závislost na dodávkách z Ruska. Náklady na celý projekt jižního plynového koridoru mají činit 40 miliard USD (892,6 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

"Poskytuje čtvrtý koridor pro dovoz plynu plynovodem do EU, zvyšuje diverzifikaci a energetickou bezpečnost," poznamenal k TAP ředitel výzkumu konzultační firmy Wood Mackenzie Murray Douglas.

Plynovod spojuje pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu s Itálií. Vede přes Turecko, Řecko, Albánii a Jaderským mořem do jižní Itálie. Má se napojit na plynovod Transanatolian Pipeline (TANAP). Akcionáři TAP jsou ropná skupina BP, italská firma Snam, ázerbájdžánská SOCAR, belgická Fluxys, španělská Enagás a švýcarská Axpo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

GP

Galipoli Petr

20.11.2020 11:48
„Plynovod TAP mezi Ázerbájdžánem do Itálií..." Je to vůbec česky? A v titulku? Co nějaká kontrola?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist