https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-stocila-svuj-prvni-med-ze-dvou-ulu-na-strese-radnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň stočila svůj první med ze dvou úlů na střeše radnice

4.10.2020 00:18 | PLZEŇ (ČTK)
Městské prostředí je pro včely vhodné, protože díky městským parkům skýtá od jara do podzimu rozmanitost kvetoucích stromů, keřů a květin.
Městské prostředí je pro včely vhodné, protože díky městským parkům skýtá od jara do podzimu rozmanitost kvetoucích stromů, keřů a květin.
Plzeň stočila svůj první včelí med ze dvou úlů, které před rokem instalovala na střechu historické radnice na náměstí Republiky v centru města. Je ho asi 17 kilogramů a město jím naplnilo 60 skleněných nádobek. Dárkově zabalené skleničky budou sloužit pro prezentaci Plzně, sdělil primátor Martin Baxa (ODS).
 

Městské prostředí je pro včely vhodné, protože díky městským parkům skýtá od jara do podzimu rozmanitost kvetoucích stromů, keřů a květin. Historické centrum Plzně ohraničuje zelený prstenec několika parků. Městské včelaření je v posledních letech oblíbené. Úly instaloval už v roce 2013 na střeše radnice magistrát v Českých Budějovicích, úly na střechách městských budov jsou v Praze, Paříži, Londýně, Vídni, Berlíně, Frankfurtu, New Yorku a dalších městech.

"Těší mě, že i přes letošní počasí, které podle odborníků včelaření příliš nepřálo, a medu je tedy ve srovnání s jinými lety relativně málo, se podařilo z našich městských úlů med získat. Je to jistě i zásluhou našeho zkušeného včelaře, který se o včelstva pečlivě stará," řekl primátor.

Město plánovalo umístit úly na střechu radnice již delší dobu. Nejdřív ale bylo nutné instalovat vzduchotechniku v sále zastupitelstva v horním patře budovy, a omezit tak větrání okny. "Poté, co byla vzduchotechnika vybudována, umístili jsme loni v září střechu radnice včelí úly. Včelstva dodal a stará se o ně náš bývalý kolega, který je zkušeným včelařem. Včelaří už od svých osmnácti let a v současné době se kromě městských úlů stará o 40 vlastních," popsal ředitel magistrátního úřadu správních agend Petr Triner. Nevyloučil, že v budoucnu město úly s včelami rozšíří i na další své magistrátní budovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist