https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-doosan-doda-turbosoustroji-britske-spalovne-v-shepshedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský Doosan dodá turbosoustrojí britské spalovně v Shepshedu

1.4.2021 11:05 | PLZEŇ (ČTK)
"Půjde o jednu z energeticky nejefektivnějších instalací na světě," uvedl mediální zástupce Doosanu. Ilustrační foto
"Půjde o jednu z energeticky nejefektivnějších instalací na světě," uvedl mediální zástupce Doosanu. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plzeňský Doosan Škoda Power dodá ještě letos turbogenerátor o výkonu 42 MW pro budovanou spalovnu komunálního odpadu Energy Recovery Facility Newhurst ve městě Shepshed v britském hrabství Leicestershire. Zařízení poptala Hitachi Zosen Inova, švýcarská pobočka jedné z největších japonských průmyslových a strojírenských firem. Má být zprovozněno v říjnu 2022. ČTK to řekl Ondřej Činčura, mediální zástupce plzeňského Doosanu, jehož turbíny pracují téměř ve všech zemích světa. Hodnotu zakázky neuvedl.
 

"V minulosti jsme s Doosan Škoda Power spolupracovali na jiných projektech spaloven odpadů a s jejich prací jsme byli spokojeni. Hitachi Zosen Inova se proto rozhodla v této spolupráci pokračovat poté, co se Doosan zavázal ke splnění všech technických požadavků projektu Newhurst," řekl manažer projektu Thomas Fick.

Provoz s vysokou účinností má podle plánu každoročně zpracovat až 350 000 tun nerecyklovatelného komunálního odpadu, z něhož se vyrobí elektřina až pro 80 000 domácností. "Půjde o jednu z energeticky nejefektivnějších instalací na světě," řekl Činčura.

Dodání hlavních dílů je plánováno na letošní listopad. Po dokončení montáže potrubí a elektrické části začnou inženýři s testy. První pára by měla být do soustrojí přivedena v říjnu 2022, do ostrého provozu naběhne celé zařízení o rok později na jaře.

Spalovna Newhurst v Shepshedu bude strategicky umístěná u dálnice M1 v regionu East Midlands. Na jižním okraji Shepshedu je unikátní 9,5hektarové druhohorní naleziště Newhurst Quarry, jediné svého druhu v Británii.

Hitachi Zosen Inova, která dodá na klíč celou budovu a technologii, je globální společnost působící v oblasti výroby energie z odpadu a plynu. Byla založená v roce 1933 jako firma Von Roll, později Von Roll Inova. Od roku 2010 je součástí Hitachi Zosen Corp.

Plzeňský Doosan podepsal už v srpnu kontrakt na dodávku turbosoustrojí o výkonu 77 MW pro chystanou spalovnu komunálního odpadu v obci Lostock Gralam nedaleko Manchesteru. Podnik ze skupiny Doosan Group má více než stoletou tradici výroby parních turbín. Produkuje a dodává turbíny s výkonem tři až 1200 megawattů. Využívají je paroplynové, uhelné, jaderné, kogenerační a solární elektrárny i spalovny biomasy. Firma s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín má roční tržby mezi šesti až osmi miliardami korun.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.4.2021 11:25
Nějak ta recyklace v U.K. nefunguje ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2021 11:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Provoz s vysokou účinností má podle plánu každoročně zpracovat až 350 000 tun nerecyklovatelného komunálního odpadu, z něhož se vyrobí elektřina až pro 80 000 domácností. "Půjde o jednu z energeticky nejefektivnějších instalací na světě," řekl Činčura."

Z topho přece jasně vidíte, že funguje.
Problém je, že těch odpadů je až neskutečné množství a recyklace i likvidace prostě nestíhá nikde na světě.
Odpovědět
li

1.4.2021 22:02 Reaguje na Pavel Hanzl
No ale vidíte,že se spaluje všude ve vyspělých zemích a je to účinné a efektivní-ale u nás spalování kritizujete,a Kašpar tuplem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 10:48 Reaguje na
Odpady jsou skutečně fatální problém. Především v tom, že jich exponenciálně přibývá ještě daleko rychleji, než přibývá lidí.
Spalování samozřejmě problém je (produkuje nejen CO2), ale pokud produkuje teplo a elektřinu, ušetří se uhlí nebo ropa. Takže to je mírné, ale jednoznačné plus.

Řešení vidím na straně výrobce, kdy by určité skupiny výrobků musely mít shodné chemické složení, samostatně by se sbíraly a pak by se daleko jednodušeji recyklovaly.

Příklad:
PET lahve plus kanystry, sáčky, pytle atd. atd. atd. by byly z jednoho materiálu, výrazně označeném na samotném výrobku a šly by do výkupu a do jednoho kontejneru. Tím by výrobce získal poměrně velmi čistou surovinu pro další výrobu petek, sáčků, kanystrů atd. atd.

Plastové díly automobilů by byly zase jiná kategorie a jinak by se recyklovaly atd. atd., co se nedá zařadit vůbec, energeticky spálit.

Já vím, působí to naivně a nebude to tak jednoduché, ale vidím to jako cestu správným směrem.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.4.2021 17:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě teď jste se probudil a obsah snu jste hodil do klábosnice.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist