https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-zpracuje-adaptacni-strategii-proti-suchu-a-povodnim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj zpracuje adaptační strategii proti suchu a povodním

11.2.2021 01:52 | DOMAŽLICE (ČTK)
Koncept komplexního řešení sucha a povodní vznikl v západních zemích, v ČR jsou v něm nejdále Pardubický kraj, ale i Moravskoslezský a Liberecký kraj.
Koncept komplexního řešení sucha a povodní vznikl v západních zemích, v ČR jsou v něm nejdále Pardubický kraj, ale i Moravskoslezský a Liberecký kraj.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | pxhere
Plzeňský kraj zpracuje do jednoho až 1,5 roku Regionální strategii adaptačních opatření (ReSAO). Má zevrubně zmapovat celý region a říci, co by bylo nejlepší v budoucích desetiletích v krajině změnit a napravit, aby to přineslo největší přínos pro zadržování vody v krajině a pro lepší zabraňování povodním, uvedl na lednovém jednání správního výboru Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) náměstek hejtmana Josef Bernard.
 

Koncept komplexního řešení sucha a povodní vznikl v západních zemích, v ČR jsou v něm nejdále Pardubický kraj, ale i Moravskoslezský a Liberecký kraj. Strategie, která má být vysoutěžená do dvou měsíců, přijde podle Bernarda zhruba na dva miliony korun. "Stanovujeme kvalifikační požadavky, termín plnění a rozsah díla," řekl.

ReSAO rozdělí kraj do 20 až 25 menších prioritních území, třeba tři krát tři kilometry, kde detailně rozpracuje adaptační opatření, tedy stavby. "Třeba se vrátí narovnaný a zabetonovaný vodní tok do historické podoby a vznikne tam přírodní niva k zachycení vody v krajině," uvedl Bernard. Strategie řekne, co by šlo udělat nejrychleji a co je realizovatelné.

Půjde o multikriteriální analýzu. Každou prioritní oblast bude hodnotit 97 ukazatelů. Kraj chce využívat hlavně obce, ale i odborníky, majitele pozemků, zemědělce i projektové manažery. Opatření, která ze strategie vyplynou, by se měla ve střednědobém horizontu realizovat a teprve za desítky let začnou přinášet efekty v krajině.

"V poslední době je hodně nápadů na centrální i lokální úrovni. Lidé chtějí na svých pozemcích budovat tůně, vnímají dopady klimatických změn," řekla Eva Volfová, odborná konzultantka a soudní znalkyně v oboru ochrany přírody. Podle ní je krajská úroveň velmi příhodná k propojení koncepcí státu s praktickými potřebami obcí. "Strategie půjde do detailů a bude stát na datech. Budeme mít perfektní platformu k diskusi s vodohospodáři a zemědělci o jejich problémech," uvedla. Má řešit problémy s erozí, půdním suchem, klimatem. Pomůže také při získávání dotací z operačního programu Životní prostředí, který nově požaduje, aby podporované akce zapadaly do širší, například krajské koncepce.

Předseda SMOPK Rudolf Salvetr doporučil, aby strategie posbírala dobré příklady akcí z obcí. "Začínáme vytvářet zásobník dobrých příkladů, protože spousta věcí už je udělána," řekla Volfová. Podle Bernarda je ale důležité udělat koncept celého území, aby měla opatření co největší efekt.

Starosta města Blovice Robert Zelenka například uvedl, že město už dříve zadalo studii Zelenomodrá infrastruktura, na níž spolupracuje s krajinnou architektkou Klárou Salzmann. Vytváří například park v bývalé cihelně a s pozemkovým úřadem vybudovalo nové polní cesty a suchý poldr, který z nich odvádí srážkové vody.

Jakub Rataj z krajského odboru životního prostředí uvedl, že v únoru začnou regionální televize natáčet a poté vysílat 40 krátkých videopořadů ke vzdělávání a informování veřejnosti.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

11.2.2021 11:06
Pořad mi nejde na rozum jak naši předkove vubec mohli přežit.Vždyt neměli žadne komise,ekology,strategicke plany,vědce.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.2.2021 15:58 Reaguje na karel krasensky
Snad ani nepřežili, Vládní agentura pro přežití předků zatím výzkum ještě neuzavřela, ale je toho názoru, že je nepravděpodobné, aby předkové bez příslušných vědeckých institucí mohli přežít. My, tedy současná populace, jsme museli odněkud určitě spadnout, třeba z Měsíce, nebo z Marsu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

11.2.2021 11:56
Slušný tunel na státní peníze. Přitom nejjednodušší a nejúčinnější řešení by bylo za nastavených podmínek vrátit na pole víceleté pícniny, jenže na tom by se asi nikdo nenapakoval.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.2.2021 16:02 Reaguje na pavel peregrin
Slušný, Spíše sprostý tunel, na státní peníze z kapes občanů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist