https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-protestech-rusi-srbsko-plany-na-tezbu-lithia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po protestech ruší Srbsko plány na těžbu lithia

17.12.2021 11:38 | BĚLEHRAD (ČTK)
Lithium, které se používá v bateriích pro auta s pohonem na elektřinu, je pokládáno za kov budoucnosti vzhledem k tomu, že svět přechází na obnovitelné zdroje energie.
Lithium, které se používá v bateriích pro auta s pohonem na elektřinu, je pokládáno za kov budoucnosti vzhledem k tomu, že svět přechází na obnovitelné zdroje energie.
Místní úřady na západě Srbska zrušily plán umožnit nadnárodní těžařské společnosti Rio Tinto provozovat důl, kde by se těžilo lithium. Stalo se tak poté, co protesty ochránců životního prostředí otřásly populistickým vedením země, napsala agentura AP.
 

Očekávalo se, že těžba začne v blízké budoucnosti, ale zastupitelstvo města Ložnica odhlasovalo zrušení regionálního plánu rozvoje, který těžbu lithia umožňoval. Hlasování v městské radě následovalo poté, co srbský prezident Aleksandar Vučić minulý týden vrátil parlamentu dva sporné zákony, které by podle ekologů usnadnily Rio Tinto zahájení těžby.

Za jejich zrušení se po celé zemi konaly demonstrace. Tisíce demonstrantů v Bělehradu a dalších městech tři víkendy po sobě blokovaly hlavní cesty a mosty na znamení odporu proti plánům těžby za 2,4 miliardy dolarů (asi 53,7 miliardy Kč). Z protestů se stal dosud největší problém pro Vučiče, který zemi vládne čím dál více jako autokrat, uvedla AP.

"Zda tu bude důl, to závisí na vůli lidí (na západě Srbska) a na studii o dopadech těžby na životní prostředí," uvedla premiérka Ana Brnabičová s tím, že tyto dvě podmínky klade prezident Vučić.

Společnost Rio Tinto uvedla, že během desetiletého působení v Srbsku fungovala v souladu se zákony a nejvyššími profesionálními standardy, aby zahájila "největší těžební investici v této části světa".

"Chápeme zájem občanů o vše, co se v souvislosti s projektem děje, a budeme nadále poskytovat informace o všech aspektech projektu, za který jsme odpovědní a na kterém se podílíme," dodalo prohlášení.

Přestože Rio Tinto ujišťovalo o respektování nejnovějších norem ochrany přírody, organizátoři víkendových protestů uváděli, že těžba lithia by mohla nenapravitelně poškodit řeky a zemědělskou půdu v regionu.

Po pozastavení plánů těžby Vučić počátkem týdne řekl, že "budeme muset hovořit jinak s Rio Tinto a dalšími" společnostmi.

Společnost během své 150 let dlouhé historie čelila obviněním, že se na místech těžby dopouští korupce, ničení životního prostředí a porušování lidských práv, napsala AP.

Lithium, které se používá v bateriích pro auta s pohonem na elektřinu, je pokládáno za kov budoucnosti vzhledem k tomu, že svět přechází na obnovitelné zdroje energie.

Vučić vzhledem k nedostatku elektřiny v Srbsku ignoroval výzvy Evropské unie k omezení emisí skleníkových plynů a přislíbil pokračovat a dokonce ještě rozšířit těžbu uhlí pro elektrárny. Ekologové se zlobí, že srbská vláda nereaguje dostatečně na rostoucí znečišťování v zemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 13:22
To je dobrý, takže tam zůstávají asi jen čínské těžební společnosto....dobrej nápad...
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.12.2021 13:35 Reaguje na Pavel Hanzl
A že zrovna vám leží tak na srdci těžební společnosti v zemi, kterou nemáte rád, čoveče neštastnej. Nechte je bejt. Navíc Vucic mluví o přepracování zákona pro všechny společnosti obecně a o vypracování EIA.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 16:45 Reaguje na Jarka O.
Já mám celé Srbsko v paži, ale sleduji, jak prosperuje snad nejvíc proruská země Evropy. My totiž ten náběh taky máme.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.12.2021 17:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Prosperuje tak, že kurz CZK/RSD se během pěti let prakticky nezměnil.

Z jiného pohledu, kovid - dokonce nabízeli možnost výběru vakcinace i pro nesrbské občany z pěti dostupných značek - od Pfizeru po Sputnik V , vy znalče balkánských poměrů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.12.2021 08:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Oni vás ještě víc. Ale zaspamoval jste me pořádně. Nevšiml jste si, že zde jsou zprávy, které mají souvislost s ochranou přírody, krajiny a zdraví, takže reci o orientaci si uchovejte pro jiný web. Rio tinto vlastní kobaltove doly v Kongu a kdo tam pracuje, snad víte. Kdyby konžská vláda byla schopná schválit zákon, o který se teď snaží Srbsko, zákaz dětské prace, zdanění v zemi a zákon o EIA, bylo by to na hodně gratulací. Proto si myslím je nutné Srbsku nebo jiným státům držet palce v boji za záchranu přírody a proti drzosti podobných firem, navíc známých, nic jiného za tím není, pane náběhu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist