https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pobliz-reykjaviku-vybuchl-vulkan-islandane-jsou-nadseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poblíž Reykjavíku vybuchl po 800 letech vulkán, Islanďané jsou nadšení Aktualizováno

20.3.2021 14:31 | REYKJAVÍK (ČTK)
Na Islandu poblíž Reykjavíku vybuchl vulkán, v této oblasti jde o první erupci po 800 letech. Informoval o tom islandský meteorologický úřad. Sopečná činnost začala v pátek večer. V sobotu večer už podle úřadu polevuje a neměla by narušovat leteckou dopravu, napsala agentura AP. Vědci sopečnou erupci předpovídali. Nikdo neutrpěl zranění a místní obyvatelé jsou nadšení.
 

Mezinárodní letiště Keflavík uvedlo, že lety už se uskutečňují podle plánu. "Neexistuje žádné bezprostřední riziko pro leteckou dopravu," zdůraznil meteorologický úřad.

Výbuch podle úřadu nastal na poloostrově Reykjanes zhruba 30 kilometrů na jihozápad od metropole. Oblast je ohniskem sopečné a seismické aktivity, v minulých týdnech jí otřáslo až 40.000 výbuchů.

Islandská média nabízí obrázky noční oblohy ozářené jasně červenou barvou. Na místo se vydal vrtulník s vědeckou posádkou s cílem posoudit rozsah erupce. Dramatická podívaná místní obyvatele nadchla, a to včetně zpěvačky Björk, která na sociálních sítích dala najevo úlevu, že "se příroda projevuje". Má prý radost, že "to stále funguje". Jistá obyvatelka rybářského městečka Grindavík, ležícího asi osm kilometrů od erupce, agentuře Reuters řekla, že z okna vidí rudou záři na obloze. "Všichni nasedají do aut, aby se tam jeli podívat," dodala.

Úřady ovšem vyzvaly lidi, aby se k lávě nepřibližovali, zůstali v uzavřených prostorech a neotvírali okna.

První známky sopečné činnosti zaznamenala meteorologická stanice ve 22:40 SEČ. Erupci pak potvrdily satelitní snímky a webové kamery, uvedla stanice na svém webu. Na twitteru napsala, že seismografy ale zaznamenaly jen velmi malé turbulence. Islanďany v posledních týdnech neustále rušily desítky tisíc zemětřesení, z nichž některá dosáhla síly až 5,7 stupně.

Na jaře 2010 erupce sopky Eyjafjallajökull vyvrhla do atmosféry sopečný popel do výše několika kilometrů, což vedlo k ochromení letecké dopravy v Evropě. Podle britské BBC se neočekává, že by podobná situaci nastala i nyní.

Island leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe pomalu vzdalují rychlostí asi dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení. Zdrojem poslední vlny otřesů byla velká masa roztavené horniny známé jako magma, která se pohybovala asi kilometr pod povrchem poloostrova a snažila se prodrat na povrch.

Letecká doprava kvůli výbuchu sopky bývá narušena jen lokálně

V minulosti už sopečný popel několikrát zkomplikoval leteckou dopravu na různých místech světa. S výjimkou případu výbuchu sopky Eyjafjallajökull na jaře 2010, kdy mrak popela ochromil leteckou dopravu nad Evropou včetně České republiky, se to většinou týkalo jen jednotlivých letišť (kvůli výbuchu sopky poblíž Reykjavíku je zastavena letecká doprava na letišti Keflavík):

Velká erupce islandské sopky Eyjafjallajökull vyvrhla v roce 2010 do atmosféry sopečný popel do výše několika kilometrů, což vedlo k ochromení letecké dopravy v Evropě, omezení se dotkla i transatlantických letů.
Velká erupce islandské sopky Eyjafjallajökull vyvrhla v roce 2010 do atmosféry sopečný popel do výše několika kilometrů, což vedlo k ochromení letecké dopravy v Evropě, omezení se dotkla i transatlantických letů.

Výběr případů narušení letecké dopravy kvůli výbuchu sopky:

Listopad 2002 - Po erupci vulkánu Reventador v Ekvádoru byl vyhlášen výjimečný stav. Letiště v hlavním městě Quitu zůstalo několik dní uzavřené.

Březen 2005 - Sopka Mount St. Helens v americkém státu Washington vychrlila do vzduchu popel a páru, z přilehlých leteckých tras musela být odkloněna doprava.

Prosinec 2006 - Největší evropská sopka Etna dva týdny chrlila popel. Letiště v sicilském městě Catania kvůli tomu muselo být dvanáctkrát uzavřeno.

Březen 2009 - Po výbuchu vulkánu Mount Redoubt na Aljašce vystoupal mrak sopečného popela do výšky 20 kilometrů. Úřady kvůli němu uzavřely mezinárodní letiště v aljašské metropoli Anchorage.

Únor 2010 - Po výbuchu sopky na karibském ostrově Montserrat bylo uzavřeno letiště Point-a-Pitre na sousedním ostrově Guadeloupe. Několik letů z Evropy bylo přesměrováno na jiná karibská letiště.

Březen 2010 - Velká erupce islandské sopky Eyjafjallajökull vyvrhla do atmosféry sopečný popel do výše několika kilometrů, což vedlo k ochromení letecké dopravy v Evropě, omezení se dotkla i transatlantických letů. Od 15. do 21. dubna bylo odvoláno 100.000 letů, výluka zasáhla 29 procent celosvětové letecké dopravy; opatření se podle Mezinárodní asociace letišť (ACI) dotkla více než 300 letišť a postiženo bylo deset milionů cestujících.

Listopad 2011 - Chilská sopka Puyehue vychrlila do ovzduší mrak popela, kvůli němuž musely být odloženy nebo zrušeny desítky letů v Argentině a Uruguayi.

Listopad 2014 - Výbuch vulkánu Aso asi 1000 kilometrů jihozápadně od Tokia na ostrově Kjúšú si vyžádal zrušení desítek letů z nejbližšího města Kumamoto.

Červenec 2015 - Kvůli erupci sopky Mount Raung na východní Jávě musela národní letecká společnost Garuda Indonesia dočasně přerušit provoz na pěti svých letištích a zrušit všechny příslušné lety, mimo jiné z ostrova Bali.

Březen 2016 - Oblak černého dýmu z aljašské sopky Pavlof donutil leteckou společnost Alaska Airlines zrušit čtyři desítky vesměs vnitrostátních letů. Vulkán při erupci vychrlil dým a popel do výšky přes šest kilometrů a mrak se postupně rozšířil do vzdálenosti až 600 kilometrů od sopky.

Červen 2018 - Po výbuchu sopky Mount Agung na Bali muselo být zrušeno několik desítek letů na tento indonéský ostrov a z něj.

Červen 2018 - Jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe, guatemalská sopka Volcán de Fuego, vychrlila lávu a kouř, který pokryl okolí včetně části hlavního města Guatemaly vrstvou těžkého popela. Místní mezinárodní letiště muselo kvůli tomu dočasně přerušit provoz.

Prosinec 2018 - Kvůli erupci italské sopky Etna byl dočasně uzavřen letecký prostor nad mezinárodním letištěm v Katánii, které leží asi 60 kilometrů od Etny. Další dočasné uzavření tohoto letiště si vyžádal hustý kouř, stoupající do výše až jednoho kilometru, z další velké erupce Etny letos v únoru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

20.3.2021 13:13
Když naposledy na Islandu bouchla ta sopka s tím nevyslovitelným názvem, pomalu na celé Koulezemi nelétala letadla. Dá se podobný scénář očekávat i tentokrát?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.3.2021 15:42
Tak ještě 2 nebo 3další sopky by mohly bouchnout, opět přestanou létat letadla, tak na 1/2roku by nevadilo a bude i po oteplování zeměkoule = vidle do toho alarmistům.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.3.2021 07:16 Reaguje na smějící se bestie
Nojo , ale zvýší to emise CO2 - a sníží se teplota Země . Vlastně by s Island měl nakoupit větší množství emisních povolenek. Proč si je máme kupovat jen my malí producenti se zanedbatelným vlivem ! :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.3.2021 10:52
Zdá se, že se na Islandu aktivuje další sopka s názvem Herdubreid na které jsem zaznamenal vertikálně uspořádané otřesové kroužky, které jsou na černé otřesové tabulce, která se objeví při zadání na internetu: Recent earthquakes near active volcanoes a kliknutí na Herdubeid. Tato sopka, když jsem si jí vyhledal na letecké mapě má průměr kráteru zhruba 1600 metrů a na dně kráteru jsou zbytky ledu. Naposledy vybuchla před více jak 10 000 lety, takže klasický spící vulkanický obr s možným velkým výbuchem v budoucnosti. Zdá se, že na jihozápadě Islandu se tlak žhavého magmatu zmírnil, ale na severovýchodě Islandu je stále hodně natlakováno. Velký výbuch sopky Herdubreid by vyvolal velké vulkanické víceleté ochlazení a velký víceletý nedostatek základních potravin. Uvidíme jak se bude vulkanická situace na této sopce vyvíjet.

/převzato/
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

21.3.2021 17:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Doufám, že se toho ani jiného výbuchu velkého vulkánu nedožijeme. Klimaalarmisty, i s jejich přitakávači z řad vědců, by to úplně zdiskreditovalo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.3.2021 17:21 Reaguje na Jiří Daneš
Oni nařídí topit i v létě, aby vznikalo více CO2 a aby
se neochladilo v rozporu s teorií globálního oteplování.
Pokud bude studené léto, tak budu přitápět sám od sebe
a i ti klimaalarmisté. I taková léta bývala, že bylo
třeba zatopit a o koupání v rybnících nebylo řeči.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2021 06:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Žádné víceleté ochlazení nenastane, nebojte. Kdyby bouchly všechny velké sopky světa naráz, tak možná, ale proti čínským uhlákům je taková sopka je čurina.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

22.3.2021 09:08
Že by nás čekalo pro změnu propršené léto? Po výbuchu Ejafjatlaatd. bylo léto mokré a studené.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist