https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-bobrich-teritorii-na-sumave-stoupa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet bobřích teritorií na Šumavě stoupá

21.4.2020 00:26 | VIMPERK (ČTK)
Bobr evropský se momentálně nejvíce vyskytuje v okolí lipenské přehrady nebo Strážného. / Ilustrační foto
Bobr evropský se momentálně nejvíce vyskytuje v okolí lipenské přehrady nebo Strážného. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet teritorií, kde na Šumavě žijí bobři, roste. Podle aktuálního monitoringu jde o 83 lokalit. Před pěti lety byl počet bobřích teriitorií na území šumavského národního parku poloviční. Neznamená to však, že by se stejným způsobem zvýšil i počet bobrů evropských. Řekl to Jan Mokrý ze správy šumavského národního parku.
 

Při monitoringu před pěti lety vycházelo v průměru na jedno teritorium přibližně pět bobrů. Nyní bude zřejmě číslo nižší. "Je to hlavně kvůli tomu, že se zvýšila konkurence mezi bobry," uvedl Mokrý. V jednom teritoriu se nyní pravděpodobně těžko uživí takový počet těchto hlodavců. "Výskyt se liší. V každém teritoriu jich může žít rozdílný počet," uvedl Mokrý.

Bobr evropský se momentálně nejvíce vyskytuje v okolí lipenské přehrady nebo Strážného. Jsou to oblasti s nižší nadmořskou výškou. Mokrý však uvedl, že kvůli velké konkurenci mezi bobry se zvířata posunula i do polohy kolem 1000 metrů nad mořem. Zřejmě tak jsou třeba v okolí Březníku u Modravy na Klatovsku. "Ale populace tam bude výrazně slabší, jelikož podmínky pro přežití jsou tam náročnější," uvedl Mokrý.

Bobr je býložravec a přes léto se živí většinou rostlinami na loukách nebo ve vodě. Ale v chladnějších měsících výrazně více konzumuje stromy. Preferuje hlavně vrby, olše a osiky. A těchto druhů je vyšších polohách méně, proto tam populace bobra není tak početná.

Bobr evropský je rozšířený na severní polokouli na říčních a lužních nivách. Do Česka se po svém přechodném vyhubení na přelomu 18. a 19. století začal vracet migrací z Rakouska ve druhé polovině osmdesátých let 20. století.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan  Knap

Jan Knap

21.4.2020 12:21
Začal se vracet migrací a díky vysazování ochránci kteří je dovážely z Polska a Litvy. Petrův Zdar
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.4.2020 07:43
Bobrův zdar!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist