https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-evropskych-studii-je-cr-dulezitym-znecistovatelem-rtuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle evropských studií je ČR důležitým znečišťovatelem rtutí

27.9.2018 00:15 (ČTK)
Spalováním hnědého uhlí se Česká republika řadí mezi důležité znečišťovatele jedovatou rtutí. / Ilustrační foto
Spalováním hnědého uhlí se Česká republika řadí mezi důležité znečišťovatele jedovatou rtutí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Spalováním hnědého uhlí se Česká republika řadí mezi důležité znečišťovatele jedovatou rtutí. V Evropské unii zaujímá čtvrté místo v oblasti emisí rtuti z výroby energie, výrazně více znečišťují Německo a Polsko. Vyplývá to ze studie Evropské agentury pro životní prostředí. Ve včerejší tiskové zprávě to včera uvedly ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace ČR.
 

Díky novým evropským limitům pro znečištění z uhelných elektráren ale podle studie klesnou roční emise v EU z 15,5 tuny v roce 2013 na méně než devět tun po roce 2021, kdy mají být limity splněny. Pokud by všechny státy aplikovaly maximální standardy, emise by klesly až na 2,5 tun za rok, píše se ve studii.

Ekologové požadují, aby stát zamezil udělování výjimek z nového evropského limitu a donutil provozovatele uhelných elektráren k jeho splnění, nebo k odstavení elektrárny. Podle nich je v případně rozumného rozvoje obnovitelných zdrojů možné bez ohrožení stability sítě a dodávek elektřiny zavřít uhelné elektrárny s výjimkou tepláren do roku 2030.

"Kvůli masivnímu pálení hnědého uhlí není rtuť jen ve vzduchu, v půdě a vodě u nás, ale Česko se - jako jediný vnitrozemský stát - umístilo v desítce hlavních znečišťovatelů Baltského moře. Rtuť se pak Čechům v nebezpečnější formě vrací na stůl v mořských rybách," poznamenal Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí Duha.

Podle Lukáše Hrábka z Greenpeace musí být omezování rtuti pro ČR prioritou. "Už nyní je zakázané ji používat v nových teploměrech a postupně mizí i z osvětlení. Není žádný důvod, proč by měly na vypouštění rtuti do životního prostředí dostávat výjimku uhelné elektrárny, zvlášť když existují technologie, které její množství dokážou drasticky snížit," uvedl.

Expert v oblasti ekologických a zdravotních rizik Miroslav Šuta poznamenal, že rtuť a její sloučeniny poškozují zejména nervový a srdečně-cévní systém, nejcitlivější k jejich působení jsou malé děti. Toxické látky přetrvávají v životním prostředí a jsou schopny putovat na dlouhé vzdálenosti, uvedl.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

27.9.2018 12:29
Rtuť v životním prostředí je svinstvo, o tom žádná. Bohužel se s tím spláchly i teploměry (a to i pro laboratorní použití), které jsou zatím v některých aplikacích těžko nahraditelné. Naštěstí to má řešení: rtuťové teploměry lze bez problémů nakupovat v Rusku, je to sice dražší kvůli dopravě a clu, ale jinak ok, kvalita bývá dobrá. Donedávna to šlo kupovat i z Turecka, ale teď s tím eshopy mají nějaký problém - asi zákaz.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist