Podle ochránců zvířat se u nás chovají přerostlá a polámaná rychlokuřata
V České republice se ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso a naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Jsou vyšlechtěna tak, aby dorostla co nejrychleji a do co největších objemů svalstva s vynaložením minimálních nákladů. Podle listu The Economist v roce 1957 vážilo 56 dní staré kuře necelé kilo, v roce 2005 se váha stejně starých kuřat pohybovala kolem čtyř kilogramů.
„Šlechtění udělalo z kuřat naprosté mrzáky. Z malého roztomilého kuřátka se kvůli přešlechtění stane během pěti týdnů více jak dvoukilové monstrum, které sotva unese vlastní tělo. Pod náporem svalstva se jim lámou nohy, a mnohdy pak nezvládnou ani dojít k potravě a umírají hladem nebo žízní. Jde o systémové týrání zvířat, před kterým už nemůžeme zavírat oči,“ popisuje chovy kuřat vedoucí kampaně Rychlokuřata Radim Trojan z OBRAZu.
Jinde v Evropě už se podmínky chovu mění k lepšímu. Obchodní řetězce a další firmy přijímají tzv. European Chicken Commitment (ECC), který stanovuje vyšší standardy pro chov kuřat. Jde zejména o závazek využívat výhradně plemena, která rostou pomaleji a mají přirozenější vývoj. V České republice se k vyšším evropským standardům zatím žádný řetězec nezavázal.
„Ve Francii, Německu nebo třeba i Polsku supermarkety přestávají podporovat utrpení rychlokuřat a zavazují se k vyššímu standardu. Je na čase, aby tento krok následovali i zdejší obchodníci. Jsou to právě řetězce, které mají sílu ukončit toto obludné týrání zvířat tím, že začnou nový standard vyžadovat od svých dodavatelů. Vždyť právě závazek řetězců před čtyřmi roky vytvořil podmínky pro ukončení klecových chovů slepic. Teď je třeba znovu konat,“ komentuje situaci Trojan.
Možnost vyjádřit nesouhlas se špatnými životními podmínkami ve velkochovech mají lidé na webových stránkách kampaně www.rychlokurata.cz. Na webu si mohou prohlédnout fotografie z českých chovů a dozvědět se více o podmínkách, které ve velkochovech panují.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (57)
Richard Vacek
28.7.2022 07:19Producent drůbežího má ekonomický zájem na tom, aby se jeho kuřata měla co nejlépe, protože potom dobře přibírají na váze.
Zbyněk Šeděnka
28.7.2022 09:47 Reaguje na Richard VacekMarcela Jezberová
28.7.2022 16:23 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaJiří Novák
28.7.2022 20:23 Reaguje na Marcela JezberováNa druhou stranu nemáte pravdu v tom, že se zemědělci ve velkochovech dobře starají.
Jednak během chovu pochcípou minimálně desítky až nižší stovky kuřat na ušlapání, nebo hlady, protože se nedostanou ke žrádlu.
Dále po vyskladnění zůstávají v halách desítky až nižší stovky kuřat, která mají nedostatečnou váhu, protože se nedostala ke žrádlu tak často. Tato kuřata se pak prodávají po 20 korunách soukromníkům na dokrmení. Z takového kuřete se dá na dvoře dochovat pořádný dospělý brojler s kvalitním masem.
Dále jsou u kuřat hojné zlomeniny kostí, to však nepřičítám nadměrné váze (jakápak nadměrná váha u podměrečných kuřat?) ale hovadskému zacházení ze strany velkochovatelů. Prostě to cpou do přepravek jak kusy hadru, takže polámaná křídla a nohy u brojlerů jsou naprosto běžná věc.
A co je asi největší týrání zvířat (nevím jestli je to v článku vůbec zmíněno) jsou otlaky na nohách. To je skoro ve sto procentech. Vyhnilé díry zespoda na běháku plné hoven a pilin.
Radim Polášek
30.7.2022 13:40 Reaguje na Jiří NovákPodívejte se , jak to vypadá v přírodě, tam se leckde u spousty ptačích druhů dospelosti nedožije 50 , někdy třeba 80 - 90 % vylíhlých mláďat. Pokud je přírodní výběr příliš tvrdě nasazen.
Běžný dochov drůbeže, kuřat na venkově byl vždycky minimálně s několika procenty úhynu. Výjimkou nebylo ani 50 % a víc, když se něco nepovedlo.
Ve velkochovech je dobré číslo jedno až nižší jednotky procent ztrát. Jedno procento je 10 z tisíce nebo 100 z desetitisíce. Z desetitisícového chovu kuřat 1 % znamená zhruba, že každý den v průměru uhyne jedno kuře. Proti přírodě, kde ty ztráty jsou až o 2 - 3 řády vyšší.
To lámání křídel a kostí obsluhou je podle mne blbost, takovým poškozením kuřat si drůbežárna výrazně snižuje kvalitu produktu a tím výrazně snižuje i zisk. Takové chování se potom můžen vyskytnou pouze jako exces, který by měl mít za následek okamžitý vyhazov tohoto pracovníka. Případně bych se nijak nedivil, kdyby vyšlo najevo, že takové poškození má na svědomí nějaký aktivista, který se tam vloudil jak o nějaký brigádník a chce za každou cenu získat nějaké pseudoargumenty, aby ten chov mohl zničit.
Jinak přirozeně ve velkochovech se dá vždycky něco zlepšovat. Snižovat úhyny a produkci kuřat, která nestihla vyrůst. Posuzovat ale, co konkrétně v tom velkochovu je špatně, na to musí být odborník a ne nevzdělaný frustrovaný aktivista.
Jiří Novák
31.7.2022 16:53 Reaguje na Radim PolášekJinak pokud jste někdy v drůbežárně byl, nedej bože brigádničil, tak víte, co za frustrovasná hovada tam pracují a jak se ke zvířatům chovají. Ale ruku na srdce, třeba v prasečáku to není lepší.
Souhlasím, že posuzovat velkochovy by měl odborník. Což je v tomto případě veterinář. Ale co má říkat veterinář buranům, co tam jsou zaměstnaní? Ti sice nemají mnohdy ani střední školu, ale rozumějí všemu "nejvíc". Tož tak. To bych je za každé zraněné kuře musel přetáhnout násadou od lopaty a pak by to třeba pochopili.
Radim Polášek
30.7.2022 13:22 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaCož je sice z hlediska konečného výsledku téměř totéž, to kuře je nemobilní nebo málo mobilní. Má Má bolesti a má špatný přístup k potravě, proto se jeho růst zpomaluje. A maso je často méně kvalitní. Kdysi jsem tyto brojlerová kuřata pěstoval, pro vlastní spotřebu, tak s tím mám určité zkušenosti.
A jejich robustní vzrůst - i tady aktivisti nestydatě a bezohledně lžou. Ty kuřata se nezvětšila 4x. Jsou možná větší 4x vzhledem k nemasným polozakrslým slepicím vyšlechtěným pouze k produkci vajec. Ale tito masní brojleři jsou produkováni jako hybrid F1 z vybraných vyšlechtěných MASNÝCH a VELKÝCH plemen. Jako takoví mají vzrůst po svých rodičích plus je tam ten efekt za prvé optimální kombinace dvou silně osvalených masných plemen,jejichž zkřížení produkuje ještě osvalenější křížence. Plus je tam ten efekt F1, který způsobí, že jejich intenzita zpracování potravy a následně růstu je ještě intenzívnější než u původních výchozích masných plemen.
Jiří Novák
31.7.2022 17:01 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
2.8.2022 09:07 Reaguje na Jiří NovákAnyr
28.7.2022 10:04 Reaguje na Richard Vacek"Poškozené a jinak nevyhovující produkty/výrobky", v tomto případě kuřata, samozřejmě nejsou prodávána jasko "kuřecí stehna mražená" nebo "kuřecí paličky chlazené", ale, v tomto případě znetvořená, zmrzačená kuřata, jsou zpracována do zcela jiných produktů. Ty se doma cpeš "hezkým výběrem". :)
Nu a navíc, pokud tomu výběru říkáš, že je to lahodné, tak si zkus někdy koupit kuře od nějaké babči z vesnice, co lítá venku, cpe se žížalama, hmyzem a oďobává salát a kapustu na záhonech, když se mu zadaří. Myslím, že změníš názor.
Navíc, celý masný/živočišný průmysl je prostě zvěrstvo a jinak to ani být nemůže, když jsou lidé lakomí, nenažraní a zlí.
Ach jo.
Richard Vacek
28.7.2022 14:14 Reaguje na AnyrA ta vyběhaná kuřata ze zahrady a na žížalách? Těch bývalo z vajec zhruba polovina (kohoutci) a než se s těmi opeřenými vránami dělat k obědu, tak jsem je rozdával.
Jiří Novák
28.7.2022 20:27 Reaguje na Richard VacekRadim Polášek
30.7.2022 13:45 Reaguje na Jiří NovákMáte li vyproduvat levné maso pro širokou spotřebu i těch chudších a s co nejnižším vynaložením přírodních zdrojů, krmiva a času, tudíž s co nejnižší ekologicko u stopou, vychází maso z těch masných brojlerů z velkoprodukce jako ekologicky nejvýhodnější.
Jiří Novák
31.7.2022 17:02 Reaguje na Radim PolášekJarek Schindler
1.8.2022 20:22 Reaguje na Jiří NovákRadim Polášek
2.8.2022 08:46 Reaguje na Jarek SchindlerV minulosti opravdu většina lidí měla maso jen v neděli nebo málokdy. Ať už byli tak chudí, že to prostě jinak nešlo. Pokud na to maso vůbec měli. Nebo byli bohabojní a snažili se dodržovat přikázání boží, či spíše církve o skromnosti. Ostatně postní dny, kterých bylo například ve středověku občas až velké množství v roce byly údajně mimo jiné i proto, aby lidi v průměru jedli zdravěji.
Ostatně v dřívější době, kdo na střídmost v jídle kašlal, s tehdejší neznalostí zdravé výživy, obrovským infekčním tlakem choroboplodných zárodků kvůli mizerné hygieně, s používáním třeba toxických léků, pudrů, líčidel, mastí třeba s obsahem arsenu, olova a dalších toxických látek se vyššího věku nedožil a konec jeho života často byl dost stastiplný.
radim buffalo tobias
29.7.2022 11:26 Reaguje na Richard Vacekmeluzína
28.7.2022 08:02Tyhle technologie výroby masa totiž nemají nic společného se zemědělstvím a chovem zvířat.
Jarek Schindler
1.8.2022 20:27 Reaguje na meluzínameluzína
2.8.2022 11:33 Reaguje na Jarek SchindlerJen mě pokaždé překvapí lidi, kterým nevadí a obhajují výrobu masa, ve které jsou zvířata nemocná a trpí. Týrání není jen podvýživa, v těhle továrnách jsou zvířata týraný nedostatkem prostoru a udržováním při bolestivém životě. Brojler, který je špinavý, opelichaný, nechodící, s proleženinami a zlomeninami není zdravé zvíře na dvoře, a není fertig ani v hale - jen je jich tam stejných hodně a bere se to jako standart. Ano, pro tento způsob výroby masa je tohle normální, ale je to v pořádku pro zvíře a naše svědomí? Proč jsou v reklamě krásná žlutá kuřátka na zelené travičce a ne snímky z těchto hal, když jsou tovární kuřata fertig?
Můj názor je, že je potřeba tyhle způsoby výroby živého masa změnit a zlepšit welfare zvířat, a jsem ráda za každou fotku která se zveřejní, a za každou diskuzi, která se kolem toho vede. I kdyby se jen jediný člověk nad tím zamyslel a řekl si, že by se to mohlo a mělo dělat jinak.
Radim Polášek
3.8.2022 10:21 Reaguje na meluzínaBřetislav Machaček
28.7.2022 08:50zatravněném pozemku s potokem a stromy. Vychovat tam kuře k jídlu trvá půl roku a kdo nejedl nikdy domácí drůbež, tak se bude divit tuhosti masa.
Ekonomiku domácího chovu nechci ani srovnávat s velkochovy a tak se ptám
odpůrců velkochovů, kde chtějí vychovat ty kvanta kuřat pro miliardy
obyvatel planety a o kolik více potravy ty kuřata zkonzumují? V teple,
suchu a s minimem pohybu je jejich energetický výdej minimální a vše co
získají z potravy uloží do svaloviny. Křehkost kostí může být zaviněna
špatnou výživou, genetickou vadou, či nemocí. To se stává i u kuřat
chovaných EKO a BIO a navíc hrozí přenos nemocí od volně žijících ptáků. Kdo zažil drůbeží chřipku, tak může posoudit možnost tomu předejít ve velkochovech a nebo u drůbeže chované volně na dvoře. Návrat zpět je
výplodem naivních snílků postrádajících praktické zkušenosti a vidím
to, jak se o to pokoušejí sami. Nosnice mají v dřevěných boudičkách ve kterých jim v zimě mrzne a oni se diví, že pak půl roku nesnášejí
vejce. Výběhy jako dlaň jsou udusané, bez trávy jako mlato , oni tomu
říkají BIOchov a krmí je stejnými směskami jako velkochovy. To už
překousnu drůbežárnu, než podobné týrání drůbeže.
Doporučuji kritikům velkochovů se vžít do situace slepic v podobných
BIOchovech naivních nadšenců často "zachraňujících" vynesené nosnice z
drůbežáren. Kamarád podlehl nápadu EKO manželky a přivezl před léty
ty vysloužilé nosnice. Půl roku trvalo, než se opeřily, které po celou
dobu ve venkovním výběhu posedávaly v hloučku a třepaly se zimou. Vajec
se dočkali po tři čtvrtě roce neefektivního krmení a po půl roce
mizerné snůšky už měly nosnice více jak dva roky a tudíž nebyly na
snůšku, ale na dožití. Postupně jimi krmil psa a pak už poučen koupil
mladé zdravé nosnice. Pochopila to i jeho EKO manželka a už nikdy by
si domů nepřinesli na dožití vynesené nosnice. Co nepochopili je to,
že v té ohradě bez trávy v bahně a trusu je to opět pouze týrání a
nikoliv BIOchov, jako třeba ten můj s přirozenou potravou a nikoliv
to krmení průmyslově vyráběnými směsmi stejnými jako v drůbežárnách.
Zbyněk Šeděnka
28.7.2022 09:51 Reaguje na Břetislav MachačekPetr Pekařík
30.7.2022 06:58 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaRadim Polášek
30.7.2022 14:12 Reaguje na Petr PekaříkKdyby je nechali běhat, tak by si s nimi mohli dovolit manipulovat mnohem tvrději a kosti těch kuřat by to vydržely. Jenže to by vyrůstaly třeba o třetinu, polovinu pomalej i a o to by to maso bylo dražší. Neboli na trhu velmi obtížně prodejné.
Anyr
28.7.2022 09:58 Reaguje na Břetislav Machačekhttps://en.wikipedia.org/wiki/Plant-based_diet
Břetislav Machaček
29.7.2022 08:23 Reaguje na Anyrmaso jako moji předci, protože to dělají i blízcí příbuzní
lidí lidoopi. Pouze vegáni a vegetariáni jsou asi potomky
oslů a nebo jiných spásačů travičky. Vaše náboženství
odmítající jíst maso je vaše věc, pokud ji nevnucujete
jiným, ale u mne nepadá na úrodnou půdu už pouze kvůli
tomu, jak mi to maso chutná. Na uzeném si pochutnával
celý život(zabíjeli 3 prasata ročně) můj děda a dožil
se ve zdraví téměř 90 let. No a kamarádka vegánka trpí
kvantem nemocí a cpe se kily umělých doplňků stravy.
Nevím, kdo ty statistiky sestavuje a koho se ptají
co jedí. Mne a nikoho z okolí nikdy nikdo neoslovil
v žádné anketě a ani jiné statistice. Na to se
asi pečlivě vybírají ti "správní" respondenti, aby
anketa vyšla podle zadání.
Petr Pekařík
30.7.2022 07:01 Reaguje na AnyrRadim Polášek
30.7.2022 14:06 Reaguje na Břetislav MachačekKurník mám nevytápěný v baráku, takže za běžného zimního počasí je tam tak + 5 st C a za sibiřských mrazů tak - 6 st C, nosit začínají tak v březnu a končí v listopadu a během této doby každá slepice snese vždy 2 vajíčka za 3 až 4 dny. Jinak životnost slepic je tak 5 let. Po 5 letech už snášejí vajíčka podle mne s cca poloviční intenzitou, na dožití je tak do 10 let.
Ovšem kde se snaží jim v zimě topit a svícením prodlužovat den, aby kladly i přes zimu, budou mít asi životnost výrazně nižší.
Je ale fakt, že ty vykladené slepice jsem většinou bral z podestýlkového chovu a vždy jsem přidával ke stávajícím slepicím, takže asi měly nějaké návyky a se učily od jiných. Nyní mám ten chov přerušený, takže nyní by se slepice musely učit vlastními zkušenostmi.
Břetislav Machaček
31.7.2022 14:53 Reaguje na Radim Polášekjak prodloužit život vyřazeným nosnicím z velkochovů. Ty
měsíce, co normální nosnice snášejí vejce a ty "zachráněné"
se dávají do pořádku při dopeření a aklimatizaci žerou
obě skupiny stejně, ale pouze ty klasické se vajíčky zaplatí. Efektivita nosnic v domácím chovu je maximálně
do tří let a pak je to charita a domov důchodců pro ty
slepice. Ano ony občas i něco snesou, ale při ceně
zrní je to ta zmíněná charita, že je necháváte dožít.
Prvý rok života nosnice je nejefektivnější, druhý taky,
ale ve třetím roce se je třeba postarat o obnovu hejna.
Nikomu nezakazuji nechávat slepice dožít, ale já se
řídím i ekonomickým výsledkem chovu, který u šesti
slepic mám takový, že prodaná vejce(po 4 Kč) mi zaplatí
krmivo, nákup nosnic atd. a vejce pro svoji spotřebu mám grátis. Zkuste si to spočítat a zjistíte, co má efekt a
co je pouze soucit a dožívaní slepic. V tom jsem stále
vesničan, který vidí domácí zvíře jako užitkového tvora
a nikoliv jako tvora , kterého nechám bez užitku dožít.
Břetislav Machaček
31.7.2022 15:03 Reaguje na Břetislav Machačekz velkochovu u někoho na dvoře, tak to považuji za
týrání zvířat.
Radim Polášek
2.8.2022 09:25 Reaguje na Břetislav MachačekCo se týká přepeřování slepic, je to záležitost asi 2 - 3 týdnů. A když se slepice chovají v přírodním cyklu, nepřitápí se jim přes zimu neprodlužuje den umělým osvětlením ve snaze přinutit je snášet i za chladného podzimního a zimního počasí, slepice si sama nastaví přirozeným způsobem dobu přepeření někdy na podzim těsně před chladnějším počasím. Jen málokdy se stane, že to nějak špatně vyjde a potom slepice jde třeba venku do minusových teplot bez peří. Tam se zasáhnout musí, protože pro slepici to je obrovská tepelná zátěž a než by jí vyrostlo nové peří, asi by onemocněla a uhynula.
Ekonomiku chovu bych spíš počítal u brojlerů na maso. ale i tam si člověk , který je chová pro svou vlastní potřebu, musí uvědomit, že nikdy nedosáhne ekonomiky velkochovu. A že když chce člověk vysloveně jen levné maso, obvykle vyjde lépe, kdyby si ta kuřata kupoval v supermarketu než když si je odchová. Levněji to vyjde jen tehdy, když do toho odchovu může zahrnout vlastní zdroje, které by jinak zůstávaly nevyužity. Třeba zbytky jídla nebo to, co si ta zvířata najdou na zahradě.
DAG
28.7.2022 08:56Podle mě je to teda argumentačně dost slabé.
Ano můžeme se bavit o tom, že by mohli mít více prostoru popřípadě, proč nejsou dostatečně opeřeni. Zvyšování kvality života kuřat má určitě význam i na kvalitu masa. Nicméně jsou v této zemi miliony lidí, kteří chtějí kuřecí maso za 70 kč/kg. Takže za mě velkochovy a průmyslové chování kuřat ano.
Marcela Jezberová
28.7.2022 16:31 Reaguje na DAGJiří Novák
28.7.2022 20:45 Reaguje na DAGNebo mám opravdové, vyzrálé maso ze dvora, s výživnou a chuťovou hodnotou, ale to mi nevyroste za 35 dní a nebude to stát pár korun.
Radim Polášek
30.7.2022 14:20 Reaguje na Jiří NovákA stejné to bude s kuřaty. Drobný chovatel vykrmí brojlerové kuře na 4 kila, protože to je jeho přirozená dospělá velikost křížence masných plemen. Ale ve velkochovu produkují úplně stejná kuřata 1,5 kilová, dvoukilová, protože do takové velikosti stejná kuřata ze stejného krmiva vyprodukují víc masa než kuřata nad ty 2 - 3 kila.
Jiří Novák
31.7.2022 17:05 Reaguje na Radim PolášekBrojler jde udělat s přehledem desetikilovej. Akorát to trvá.
Radim Polášek
2.8.2022 09:27 Reaguje na Jiří NovákMarcela Jezberová
1.8.2022 12:30 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
2.8.2022 09:00 Reaguje na Marcela JezberováSnad akorát výkrm jednoho čuníka na venkově ve venkovském hospodářství byl výhodnější do těch 200 kilo, protože za prvé tam bylo ideální časové období od jara do zimy pro výkrm a od konce léta se čuníkovi, který byl větší a sežral tak víc, zkrmovaly pro delší skladování nevhodné zbytky sklizní. Třeba příliš malé brambory, nekvalitní zbytky obilí atd.
Milan Milan
28.7.2022 08:58Viktor Šedivý
28.7.2022 14:06Jojo, stále ještě se máme příliš dobře a (myslíme si, že) můžeme věnovat energii řešení virtuálních problémů.
Zdeněk Kučera
28.7.2022 15:23Alice D
1.8.2022 19:16 Reaguje na Zdeněk KučeraMarcela Jezberová
28.7.2022 15:59Zbyněk Šeděnka
28.7.2022 16:29 Reaguje na Marcela JezberováMarcela Jezberová
28.7.2022 16:36 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaZbyněk Šeděnka
28.7.2022 17:20 Reaguje na Marcela JezberováRadim Polášek
30.7.2022 13:08První byla kampaň proti chovu kožešinových zvířet v ČR, která v České republice odrovnala toto odvětví a připravila o živobytí pracovníky, jen aby se trh uvolnil pro zahraniční společnosti a zisk, který toto odvětví přinášelo České republice, se přestěhoval do jiných států. Viz aféra s cca 15 milióny utracených dánských norků za covidu.
Další zářez bylo odstřelení klecové produkce vajec a pod tlakerm těchto aktivistů nucený přechod na podestýlkovou produkci vajec, která je dražší, méně efektivní, vejce jsou méně vyrovnaná a méně kvalitní a slepice v tomto systému produkce z části trpí v produkčním hejnu mnohem víc než v klecích.
A teď je další zářez, run na české producenty kuřecího masa. Které bude mít jediný výsledek, prodražení dalšího českého produktu, likvidace českých producentů a upřednostnění dovozu zahraničního kuřecího masa.
Jsem zvědav, kdy se konečně lidi probudí, zvednou se a odkážou tyto škoditele lidské společnosti do patřičných mezí!