https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-vedcu-morsti-savci-dugongove-v-cine-prakticky-vyhynuli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle vědců mořští savci dugongové v Číně prakticky vyhynuli

25.8.2022 14:31 | PEKING (ČTK)
Moroň indický, neboli dugong
Moroň indický, neboli dugong
Mořský savec dugong již v Číně prakticky vyhynul. Ve své studii to uvádějí vědci z čínské akademie věd a Londýnské zoologické společnosti, podle nichž je důvodem zhoršení kvality přirozeného životního prostředí dugongů, lov a nárazy lodí.
 

Dugongové jsou vodní savci z řádu sirén příbuzní kapustňákům, mohou dorůstat délky až čtyř metrů, svým zavalitým tělem se podobají kytovcům. Patří mezi ohrožené druhy.

V jižních vodách Číny žili po staletí, od 70. let minulého století ale začaly jejich počty razantně klesat. V roce 1988 čínské úřady prohlásily dugonga za živočicha, na nějž se vztahuje nejvyšší stupeň ochrany. Od roku 2008 nicméně nejsou o přítomnosti dugongů v Číně žádné vědecky doložené záznamy, píše list The Guardian.

Experti ve své nejnovější studii nyní prohlásili dugongy v Číně za "funkčně vyhynulé". O funkčním vyhynutí se mluví, pokud existuje malé množství zástupců daného druhu, kteří ale nejsou schopni vyprodukovat životaschopnou populaci.

"Naše nová studie předkládá důkazy o ztrátě dalšího charismatického vodního savce v Číně - bohužel opět v důsledku neudržitelné lidské činnosti," uvedl Samuel Turvey z Londýnské zoologické společnosti, který je spoluautorem studie.

Podle zpravodajského serveru BBC News autoři založili studii mimo jiné na rozhovorech se 788 lidmi žijícími v pobřežních oblastech, kde se dříve dugongové vyskytovali. Obyvatelé těchto míst v průměru odpovídali, že neviděli dugonga 23 let. Jen tři lidé řekli, že v posledních pěti letech tohoto savce spatřili.

Malá populace dugongů žije stále například v Tichém či Indickém oceánu. Býložraví dugongové jsou zvlášť závislí na mořských řasách, které trpí znečištěním vody. I když jsou snahy o obnovu mořských řas v Číně prioritou, proces je zdlouhavý. Nová studie je "připomínkou toho, že k vyhynutí může dojít, než jsou přijata efektivní opatření na ochranu příslušného druhu", uvedl Turvey.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

25.8.2022 15:14
To mne nepřekvapuje, čínští komunisté jdou za ziskem přes mrtvoly. Je to pár let co otrávili řeku Amur, rusové jim pronajímají celé oblasti na Sibiři, na kterých po pronájmu nezbyde nic jen kamení, čmoud co leží nad jejich velkoměsty je pravidlo. Jejich politika je sama o sobě špína.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

25.8.2022 19:26 Reaguje na orb slavík
A proto náš milovaný soudruh prezident Miloš Zeman tolik obdivuje Pekingské a. Moskevské císaře. Jinak manželka nafotila dudonga v Marsa Alam v Egyptě v květnu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

25.8.2022 21:14
No to je ale ochechule....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist