https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podnikum-v-energeticky-narocnych-odvetvich-chce-mzp-vyplatit-1-64-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podnikům v energeticky náročných odvětvích chce MŽP vyplatit 1,64 miliardy korun

9.5.2023 01:08 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Průmyslovým subjektům v energeticky náročných odvětvích chce ministerstvo životního prostředí za loňský rok vyplatit kompenzace ve výši 1,64 miliardy korun. Peníze jsou určeny podnikům za účelem předejít takzvanému úniku uhlíku. Úřad návrh nařízení vlády vložil do meziresortního připomínkového řízení.
 

Kompenzace je možné vyplácet v situaci, kdy náklady na elektřinu průmyslovým subjektům vzrostou vlivem rostoucí ceny emisních povolenek natolik, že se výroba z Evropské unie přesune do zemí, které kladou menší důraz na snižování emisí, vysvětlilo ministerstvo v důvodové zprávě. "Celosvětově emise skleníkových plynů v dotčeném odvětví tedy nebudou klesat, ale naopak vzrostou," poznamenalo.

Podle nařízení vlády z roku 2020, které způsob kompenzací stanovuje, se týkají například odvětví výroby kožených oděvů, výroby a hutního zpracování hliníku, výroby buničiny, papíru a lepenky, surového železa, oceli a feroslitin, rafinovaných ropných produktů či výroby a hutního zpracování mědi.

Cena emisních povolenek v evropském systému ETS v únoru letošního roku poprvé překonala hranici 100 eur (2374 korun) za tunu. Emisní povolenky si v současnosti kupují uhelné elektrárny, ocelárny, cementárny a další průmyslové podniky včetně například cukrovarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.5.2023 05:39
Dobře. Podpora pracovních míst je důležitá. Jen doufám, že to nebude kompenzace za spalování uhlí. Uhlíkově náročný provoz jsou třeba Tušimice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2023 07:03 Reaguje na Katka Pazderů
Bohužel, je to kompenzace za spalování uhlí, ovšem důležitý je vývoj. Pokud ty fabriky pracují na přechodu na čistší paliva, má to význam, pokud si jen vytváří zisk je to k ničemu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.5.2023 12:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak vypadá to čištší palivo?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2023 20:15 Reaguje na Jiří Svoboda
Plyn, jádro, OZE. Dle stupně čistoty.
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.5.2023 20:52 Reaguje na Katka Pazderů
"Dobře"?
Co je na tom dobrého, proboha?
Nejprve zatížím zdroje energie nesmyslnými restrikcemi a poplatky - a potom některým z postižených podniků část peněz milostivě vrátím?!?!

Nebylo by náhodou podstatně jednodušší, levnější a průhlednější ... docela prostě zrušit uhlíkové odpustky?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2023 10:39 Reaguje na Viktor Šedivý
Není to složité. Ti, kteří mají možnost se zbavit uhlí a přejít na čistší energii, jsou povolenkami motivovaní (fungujeje to) a ti, kteří tu možnost nemají, jsou částečně dotovaní, aby mohli konkurovat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.5.2023 09:48
Pokud to dobře chápu, tak penězovod povede nějak takto: Firmy budou nakupovat emisní povolenky na které jim dáme peníze. Pokud jim peníze nedáme, přesunou se jinam, kde povolenky nakupovat nebudou muset.
Nejsou v tom případě emisní povolenky jen jiným způsobem, jak z nás vytáhnout více peněz? A komu ty peníze za emisní povolenky vlastně posíláme? Pokud je povinnost si je kupovat, tak to musí být pro někoho zlatý důl je nabízet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2023 20:19 Reaguje na Richard Vacek
Příjem z prodeje emisních povolenek je příjem státu. Fabriky nejsou nachystané okamžitě utéci do nějaké bordelářské země jen porto, se ji, nepatrně zvýší náklad. Ty povolenky jsou k tomu, aby normálně počítající fiermní manažer zjistil, že se mu vyplatí investovat do čistších postupů, prostě nic převratného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist