https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-hleda-svedky-dubnoveho-postreleni-capa-bileho-v-pribore-na-novojicinsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie hledá svědky dubnového postřelení čápa bílého v Příboře na Novojičínsku

11.5.2023 18:32 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Policie hledá svědky dubnového postřelení čápa bílého v Příboře na Novojičínsku. Případ kriminalisté kvalifikovali jako týrání zvířat. Možná je ale i přísnější kvalifikace - pytláctví, řekla mluvčí novojičínské policie René Černohorský. Stav ptáka se v poslední době zlepšil. Létat už ale pravděpodobně nebude.
 

"Potvrdilo se, že se jednalo o střelné poranění. V těle ptáka se našel brok," uvedl mluvčí. Dodal, že policisté zatím nemají žádné svědky, kteří by k vyřešení případu a odhalení střelce mohli přispět. Přihlásit se mohou prostřednictvím linky 158.

Zraněný čáp je v péči Záchranné stanice Bartošovice. "Stav čápa se zlepšuje. Už má chuť do života. Sám přijímá potravu a není už tak apatický, jako byl před časem," uvedl vedoucí Záchranné stanice Bartošovice Petr Orel. Pták už podle něj pravděpodobně nikdy nebude létat. "O vypuštění do volné přírody se proto nedá vůbec uvažovat. I když zázraky se někdy dějí," řekl.

Čáp utrpěl velmi vážné zranění křídla. Podle ochránců přírody jde o tříštivou zlomeninu pažní kosti. Navíc od broků utrpěl vážná vnitřní poranění. Jeden brok dokonce zůstal v těle. Čáp hnízdil nedaleko příborské restaurace U Čápa. Kde ho také pracovníci záchranné stanice odchytili. Ještě téhož dne ho pak převezli k ošetření na veterinární kliniku v Ostravě-Porubě, kde absolvoval vyšetření a následně byl operován.

Čáp hnízdil u restaurace U Čápa. Jeho hnízdo on-line sleduje kamera a záznam je dostupný na internetu. Podle záznamů z posledních týdnů tam čáp už hnízdil se svou partnerkou. Postřelení podle ochránců přírody znamenalo rozbití páru, samice si už našla nového druha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

11.5.2023 19:01
Pochybuji o původu popisovaného zranění. Byl nelétající s přeraženým
křídlem odchycen u restaurace U Čápa v jejímž okolí je dálnice a hustá
zástavba, ve které žádný myslivec nestřílí. I kdyby, tak v takovém místě
by to bylo těžko utajitelné. Pěšky asi postřelený čáp "domů" nedošel
odněkud z polí izolovaných okolní zástavbou a dálnicí. Nedošlo ke
zranění jinak a nebyl brok pozůstatkem z tahu do Afriky, kde cestou
čelí lovcům? Pochybuji, že by ho postřelil nějaký místní myslivec,
protože každý lovec většinou ukončí trápení postřeleného ptáka a
nečeká, až pěšky z polí dojde do města jako důkaz jeho činu. To jen
tak, protože to tam trochu znám a myslím si, že zdrojů zranění tam
je dost na to, aby to nemuselo být zranění brokovnicí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.5.2023 13:02 Reaguje na Břetislav Machaček
No já to neviděl, ale veterinář nebude debil.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

13.5.2023 07:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Přesně ! Podle popisu se zraněním létat nemohl, takže musel být postřelen v místě. A ránu brokovnicí by asi nikdo v zástavbě neutajil. Spíš bych hádal na výkonnou vzduchovku-plynovku. Projektil jsme neviděli, takže ...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.5.2023 09:33 Reaguje na Petr Pekařík
To mě napadlo s tou vzduchovkou nějakého pitomce taky, ale
"svatý " boj proti myslivcům je rozpoután i díky polovičaté
informaci o "nějakém" broku událost návodně směruje na
myslivce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist