https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-zajistila-105-aktivistu-kteri-pronikli-do-lomu-vrsany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie zajistila 105 aktivistů, kteří pronikli do lomu Vršany

5.9.2020 14:29 | POČERADY (ČTK)
Aktivisté a aktivistky pod rypadlem v dole Vršany.
Aktivisté a aktivistky pod rypadlem v dole Vršany.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jana Pravdová / Greenpeace
Policie zajistila všech 105 aktivistů, kteří dopoledne vnikli do důlního prostoru uhelného lomu Vršany u Mostu. ČTK to řekla policejní mluvčí Jana Slámová. V lomu zůstávají čtyři aktivistky, které ráno obsadily rypadlo.
 

Aktivisté chtěli vniknutím do lomu podle svého vyjádření nenásilně protestovat proti těžbě uhlí. Policisté je zadrželi, protože nereagovali na výzvy k opuštění prostoru. "Byli zajištěni pro pravděpodobné neuposlechnutí výzvy úřední osoby, čímž se dopustili přestupku," uvedla Slámová. Podle ní ověřují totožnost všech zadržených. "Pokud poskytnou součinnost a prokážou totožnost, nebudou omezeni na svobodě. Předvedeme jen osoby, které odmítnou prokázat totožnost. Na nejbližší služebně provedeme nezbytné úkony k ověření totožnosti," dodala.

Aktivisté se dnes vydali k zakládacímu bagru, který pracuje na rekultivaci lomu. "Až tyto nezodpovědné akce skončí, vyčíslíme způsobené škody," uvedla v tiskové zprávě Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která lom vlastní. Protestní akce se podle mluvčí stávají pro mladé aktivisty formou adrenalinové zábavy.

Aktivisté vyšli ráno z kempu u obce Okořín, který od čtvrtka organizuje hnutí Limity jsme my. Pochod kolem lomu Vršany byl nahlášený, přes stovku jeho účastníků se pak rozhodlo k "aktu nenásilné občanské neposlušnosti".

"Vybrali jsme si ho z toho důvodu, že tento důl plánuje ukončit těžbu teprve v roce 2052, což je pro nás extrémně pozdě," vysvětlil novinářům mluvčí klimakepmu Pavel Solanský.

Aktivisté požadují co nejrychlejší "konec fosilního byznysu a bezodkladné uzavření nejstarších a nejšpinavějších uhelných elektráren, jako jsou například Počerady a Chvaletice," uvedli v dnešní tiskové zprávě krátce po vpádu do lomu. Dále požadují spravedlivou transformaci uhelných regionů a přechod na demokraticky vlastněné obnovitelné zdroje energie.

Už brzy ráno obsadily rypadlo v lomu čtyři aktivistky. Skrývkový stroj byl v chodu. Těžební společnost Sev.en Energy musela zastavit těžbu a škodu bude vymáhat, řekla mluvčí firmy.

Jiných osm protiuhelných aktivistek a aktivistů obsadilo rypadlo v lomu ve středu ráno a opustilo ho v pátek. Šlo o jiné rypadlo, které je v technologické odstávce, nebylo tedy třeba přerušit těžbu.

O budoucnosti těžby uhlí jedná takzvaná uhelná komise, která se naposledy sešla v červnu v areálu elektrárny Prunéřov na Chomutovsku. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tehdy uvedl, že do konce letošního roku komise stanoví postup útlumu těžby. Komise se podle jejího člena Jana Rovenského (za Greenpeace) shodla na tom, že hlavním kritériem při útlumu elektráren by měly být jejich emise skleníkových plynů na jednotku vyrobené energie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

5.9.2020 18:38
Proč jsou v podobných článcích označeni jako "aktivisté", a ne jako vetřelci, pachatelé ?
Odpovědět
PK

Pavel Karel

5.9.2020 19:47 Reaguje na Josef Mozek
To Pepíkovi mozek nebere...
Odpovědět
PK

Pavel Karel

5.9.2020 20:00
Kdy budou zadrženi vrahové jako Tykač a s Křetínským, kteří vraždí svými spalinami obyvatele ČR?! Ročně jich předčasně umře několik tisíc a desítky tisíc mají trvalé následky jako novotvary, astma atd.
1) Každý život má také svoji národohospodářskou hodnotu (náklady na vzdělání, léčbu atd. + hodnota již nerealizované práce).
2) Nerostné suroviny jsou ve většině kapitalistických zemí státním nikoliv soukromým majetkem bez kontroly veřejnosti.
3) Udělovat emisní výjimky na elektrárny po své životnosti zkorumpovanými úředníky je hodno rozvojové země / kolonie...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.9.2020 20:48 Reaguje na Pavel Karel
Podejte TO a pak dejte vědět, jak jste dopadl.
Odpovědět
ig

6.9.2020 01:52 Reaguje na Pavel Karel
No jasně. Nemáte ani ponětí, co by se mělo s energetikou dělat, ale od ostatních vyžadujete okamžité razantní řešení :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2020 09:59 Reaguje na Pavel Karel
1. To se ovšem týká i obětí ekologických blokád obchvatů měst apod.

2. V demokratických státech s tržním systémem nikoli. Jen ve státech, které jsou zasaženy rakovinou socialismu v jakékoli podobně - od bolševismu přes nacismus až po ekologismus.

3. Problém je v tom, že všichni zúčastnění dobře vědí, že ty emisní limity byly na nátlak nejrůznějších odborně nekompetentních aktivistických organizací nastaveny nesmyslně nízko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2020 13:49 Reaguje na Jan Šimůnek
Nic nesmyslně nízko, když to splňují i nové čínské uhláky, tak ty naše 50 let stré vraky mají zavřít!!.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2020 15:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste to v té Číně měřil? Já bych tomu, co naměří lidé či instituce totalitního režimu, tedy moc nevěřil. I po zkušenostech, co se za komunistů "naměřilo" u nás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2020 10:02 Reaguje na Jan Šimůnek
V Číně to měří mezinárodní organizace.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

6.9.2020 18:31 Reaguje na Pavel Karel
Zhasněte, pokud někde v bytě svítíte (chodba, záchod, koupelna), vypněte počítač, a nezvyšujte těm vrahům, "jako Tykač a s Křetínským", ani jim nepomáhejte s tím, že "vraždí svými spalinami obyvatele ČR?! Ročně jich předčasně umře několik tisíc a desítky tisíc mají trvalé následky jako novotvary, astma atd.". Pak Vás třeba to rozčilení přejde a uleví se Vám.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

6.9.2020 18:33 Reaguje na Pavel Karel
Zhasněte, pokud někde v bytě svítíte (chodba, záchod, koupelna), vypněte počítač, a nezvyšujte těm vrahům, "jako Tykač a s Křetínským" zisky, ani jim nepomáhejte s tím, že "vraždí svými spalinami obyvatele ČR?! Ročně jich předčasně umře několik tisíc a desítky tisíc mají trvalé následky jako novotvary, astma atd.". Pak Vás třeba to rozčilení přejde a uleví se Vám.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2020 10:01
V demokratickém státě by mohl majitel (nejspíš rukama profesionální ochranky) ty aktivisty vypráskat či pohrozit jejich zastřelením. Třeba v USA.
Odpovědět

Jirka Černý

6.9.2020 11:11 Reaguje na Jan Šimůnek
V nedemokratickém státě by to šlo ještě podstatě snadněji. My ale máme aktivistán.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2020 17:26 Reaguje na Jirka Černý
Záleželo by na tom, pro koho ta nedemokracie je. Pokud by to byla nedemokracie ekologická, jakou chtějí vybudovat tihle aktivisté, tak by se majitel mohl bránit asi jako se mohli bránit lidé proti znárodňování. Nebo za nacistů Židé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2020 13:54
Je to dobrý, NuScale má už hotovou licenci na první SMR!!!!
Za jak dlouho rozjedou sériovou výrobu? Do roka nebo do dvou? Kdyby ouředník v babišistánu pohnul zádelí, tak se první bloky můžou u nás spouštět v roce třeba 2025, tj o 15 let dřív, než iluzorní mastodont v Dukovanech!

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/nuscale-prvni-spolecnosti-ktera-dokoncila-certifikaci-maleho-modularniho-reaktoru/
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2020 17:27 Reaguje na Pavel Hanzl
A už to někomu běželo bez nehody 30 let?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.9.2020 19:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Nu, jak vaše oblíbená ... moje taky:-) ... Drábová říkala, tak tyhle malé reaktory nejsou až taková novinka. Co bude zajímavé je cena a provozní náklady.

Já hlavně vidím zásadní průser bezpečnost, protože je mnohem snazší ... a levnější ... hlídat jednu velkou JE, než třeba 10 o stejném výkonu.

Jako je fajn, pokud tato možnost zde bude, resp. bude i na běžné komerční bázi, ale ta ekonomika je zatím ve hvězdách. Jedna věc je podobná instalace v nejrůznějších prdelích světa, kam by táhnout dráty bylo buď neskutečně drahé, nebo úplně nemožné, a kde se to samozřejmě bude vyplácet, a druhá třeba u nás s naší rozvodnou soustavou, kde je navíc všude kousek.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.9.2020 09:12 Reaguje na Svatá Prostoto
To, co píšete o té bezpečnosti, podepisuji všemi deseti. Pro teroristické organizace (nejen ekologické) je použité jaderné palivo docela atraktivní materiál.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2020 09:51 Reaguje na Svatá Prostoto
Celý systém je známý a používaný možná 50 let, zkušeosti (včetně havárií) jsou taky, takže v tom problém nevidím. Americký licenční systém je extrémně přísný a skutečně nikdo nebude hlídat (nejlépe se psem!!) 10 malých reaktorů.
Samozřejmě je důležitá cena provozní náklady, ale proti mastodontu JE by to mělo být výrazně nižší.
Hlavně my jiné možnosti ale moc nemáme, vítr z moře nemáme, do vodíku a fve jít nechceme a mastodonta stejně nepostavíme.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.9.2020 11:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm ... vy pomíjíte kde dosud ty reaktory jsou umístěny, někde na Kolymě nebo nukleárním Nautilu se to hlídá fakt o dost líp, než někde na poli u Strakonic. Zatím jsou tato zařízení buď armádní, nebo v opravdu extrémně odlehlých oblastech. Tohle je ale trochu jiný příběh.

Licenční systém s tím nemá co dělat, o strachu z toho, že to vylítne samo do luftu jsem nepsal.

Ten zbytek ... počkáme a uvidíme. Zatím jsou vše jen ryzí spekulace.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.9.2020 22:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Malé JE nejsou novinkou. Mnoho desetiletí jsou zdroji na lodích,
ponorkách atd. a až na malé výjimky ve vojenských a nebo státních
rukách. Jejich masivní využití bude narážet na možnost účinného
zabezpečení provozu a tak i možnosti zneužití. Nevím, které země
půjdou tou cestou, ale snad pouze ty totalitní s přísným režimem.
V "demokratických"zemích budou časem terčem teroristů a tak je
nevidím jako rozumné řešení. Jedna velká JE se dá lépe uhlídat,
než sto malých a to nehovořím o dostatku vyškoleného a zodpovědného
personálu. To vy ale v úvahu neberete a žijete si v tom svém světě
nenávisti k těm, kteří uvažují realisticky. Jsem zvědav, které
země mimo pokusů, půjdou cestou masivního využití těchto zdrojů.
Určitě to nebudou ty, které se potýkají s terorismem a rizikem
terorismu do budoucna. Raději budu žít vedle Dukovan, než u malé
JE bez náležité ochrany včetně jištění třeba před leteckým útokem
či výpadkem chlazení, jako tomu bylo v Černobylu či Fukušimě.
Myslím, že levné malé zdroje nebudou mít násobné jištění, neboť
by pak nebyly levné a tak nebudou ani nezranitelné. Vy se
upínáte k samým sporným zdrojům energie asi pouze proto, aby
jste mohl lidem stále oponovat a mít stále co psát. Trochu se
vždy zamyslete nad reálnými podmínkami a možností tam či onde.
Někde prostě to, jinde to, ale generalizovat jediný správný směr
je krátkozraké a řekl bych i hloupé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2020 10:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Přečtěte si něco o tom systému NuScale, celé je to velké jak dva autousy nad sebou s výkonem 50 - 60 MW, takže se to pohodlně vejde do silničního tunelu nebo jakékoliv díry a žádný teráč na to nemá.
Kdyby u nás chtěli teroristi zaútočit, během pár dní povraždí milión lidí a zničí půl infrastruktury státu s nákladem pár mega a se skupinou padesáti schopných lidí.

http://www.osel.cz/10930-jadro-vraci-uder-startup-nuscale-vyviji-prevratny-maly-reaktor.html
Odpovědět
MG

Milan G

7.9.2020 15:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak to že jste nás neupozornil na tohle? Tak významná věc a vy necháte bez komentáře? https://oenergetice.cz/nemecko/produkce-nemeckych-uhelnych-elektraren-behem-srpna-vzrostla-vyroba-oze-plynu-klesla , němci jedou...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2020 09:46 Reaguje na Milan G
Protože je to marginalita nulového významu. Pokud by se z toho měl stát trend, pak je to téma k zamyšlení.
Odpovědět
MG

Milan G

8.9.2020 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale to už bude trend, věřte. Blíží se zima.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2020 14:00
Všichni víme, že o kom se nepíše , jako by ani nebyl. (třeba Maďaři mají přísloví " O kom se v Pešti /Budapešť/ nepíše ,jako by ani nebyl)

Greenpeace jsou celosvětovou organizací a čas od času něco takového udělají. To bych jim nevyčítal , jejich jednání není motivováno úmyslem se obohatit /pachatel/ , ani převzít moc/komunisté,nacisté/ , ale upozornit na poškozování životního prostředí a veřejného zdraví.
Viděl bych to na pětistovku pro každého za přestupek a dál bych to neřešil.
Odpovědět

Jirka Černý

6.9.2020 14:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
U těch co nemají recidivu by se nad tím dalo uvažovat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2020 15:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud spáchali škodu, měli by ji nahradit. I s rozumnými úroky a poplatky za vymáhání.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist