https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-predlozilo-dalsi-navrh-dohody-k-turowu-pro-cesko-je-neprijatelny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko předložilo další návrh dohody k Turówu, pro Česko je podle ministerstva nepřijatelný Aktualizováno

16.11.2021 15:25 | PRAHA (ČTK)
Česko dostalo další polský návrh dohody o hnědouhelném dolu Turów. Pro českou stranu je nepřijatelný, sdělila dnes na twitteru mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. Podle mluvčí je třeba návrh projednat se zástupci stran budoucí vlády. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) pak ČTK sdělil, že současný návrh jde mimo původně nastavené parametry dohody.
 

Roubíčková uvedla, že nový návrh není přijatelný jak pro současné vedení ministerstva životního prostředí, tak ani pro ministerstvo zahraničí a zástupce Libereckého kraje, kteří se na jednání o dohodě také podílejí. "Vzhledem k politické situaci bude muset být obdržený návrh na straně ČR projednán se zástupci stran nově se formující vlády, teprve poté bude moci ČR činit další kroky," uvedla mluvčí.

"V tuto chvíli přetrvávají rozpory, které tam byly," sdělila ČTK později Roubíčková. Podotkla, že se týkají i problematiky výpovědi smlouvy, konkrétnější však být nechtěla.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta uvedl, že současný polský návrh je mimo parametry nastavené od počátku petošního vyjednávání. "Ten nový návrh, který polská strana poslala, je mimo rozměr úvodní dohody o tom, že budeme jednat, protože dohoda je pro obě dvě strany lepší než pokračování soudních sporů," řekl ČTK Půta. "A my se domníváme, že by to mimo rozměr té úvodní dohody být nemělo, protože pro region je taková věc prostě nepředstavitelná," zdůraznil hejtman bez dalších podrobností.

"Momentálně nechceme mluvit o žádných podrobnostech návrhu," citovala mluvčího polského ministerstva životního prostředí Aleksandra Brzozku agentura PAP. "Domluvili jsme se s našimi českými partnery, že budeme mluvit spolu, a ne přes média," dodal. Polská strana podle něho chápe, že končící česká vláda musí věci ohledně Turówa konzultovat se zástupci budoucí vládní koalice.

O smlouvě, která má řešit fungování polského dolu Turów u česko-polské hranice, jeho dopady na české obce a kompenzaci škod, začaly obě země jednat v červnu. Počátkem října byla jednání přerušena právě kvůli odlišnému názoru obou stran na dobu trvání dohody. Pro Česko není podle dřívějších vyjádření dotčených úřadů přijatelné, že polská strana přišla s požadavkem možnosti výpovědi vzájemné smlouvy po dvou letech, přestože těžba má podle stávajícího povolení pokračovat dalších 23 let. Jednání bylo obnoveno 5. listopadu, kdy do Prahy přijela nová polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová. Minulý týden podle ministerstva životního prostředí pokračovala jednání telefonicky.

Hnědouhelný důl Turów u hranice s Českem zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Rozšíření těžby loni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Obyvatelé z pohraničí se obávají nejen ztráty vody, ale i hluku a prachu

Bilaterální dohoda by měla vést ke stažení žaloby, kterou ČR na Polsko kvůli dolu Turów a jeho rozšíření podala k Soudnímu dvoru EU. V květnu soud předběžně nařídil pozastavit těžbu v dole Turów, a to až do rozhodnutí o stížnosti České republiky. Polská vláda odmítá přerušení těžby, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země. Polsko podalo návrh na zrušení květnového rozhodnutí o pozastavení těžby.

Soudci v Lucemburku minulé úterý vyslechli argumenty obou stran, konečný verdikt ve sporu by měli vydat do poloviny příštího roku. Unijní soud Polsku 20. září uložil pokutu půl milionu eur (asi 12,6 milionu Kč) za každý den pokračování těžby. Evropská komise minulý týden Polsko vyzvala k zaplacení dluhu. Varšava platit odmítá.

Polský generální prokurátor se také obrátil na ústavní soud, aby zpochybnil pokutu, kterou Polsku uložil Soudní dvůr Evropské unie kvůli pokračující těžbě v dolu Turów. V pondělí o tom informoval server Onet.pl s odvoláním na prokuraturu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 16:37
Já osobně bych viděl tu dohodu takto:
bohužel, nemůžeme důl hned uzavřít, elektrárna nám dělá asi 7% spotřeby elektřiny celého Polska.
Tak začínáme vytěžené prostory pokrývat fve panely, jak budou výkony nabíhat, o tolik budeme méně těžit uhlí. Dejme tomu, že do 10. let budeme výkonově na úrovni té současné uhelné elektrárny, tak ji zavřeme. čus.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.11.2021 18:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokrývat panely je hezká věc. Nicméně:
Jde o vodu a to panely neovlivní.
Výkon je naprosto nevhodná míra. Panely produkují ee přes den a jen v létě. V noci a zimě skoro nic. Uhlí porád.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.11.2021 19:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
Musíte si zvykat, že pan Hanzl má šoustlé nápady.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 21:19 Reaguje na Jiří Svoboda
Pomocí šoustých nápadů mají Němčouři jen z FVE asi 40 TWh ročně, což je polovina spotřeby celé ČR.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.11.2021 01:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Jééé a vy demagog stále srovnáváte výrobu v Německu a spotřebu v ČR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 09:21 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ani tohle nejste schopen pochopit?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.11.2021 17:36 Reaguje na Pavel Hanzl
To, že srovnáváte hrušky s jablky chápu na rozdíl od vás zcela jasně.

V Německu ovšem hrubá spotřeba elektřiny v roce 2019 činila 567,6 TWh, tak že přirovnávat výrobu z FVE v Německu se spotřebou elektřiny v ČR je demagogie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 19:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je o výkonu fve, většina ropáčků si pořád myslí, že fve je dobrá jen k nabíjení mobilu.
To číslo znamená, kolik už mají Němci výkonu ve fve. To znamená, že bychom tohle mohli mít taky, i když to není v tomhle objemu úplně nutné.

Prostě to je cesta , která skutečně vede správným směrem a je reálná, Německo není výrazně slunečnější země.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.11.2021 20:01 Reaguje na Pavel Hanzl
To číslo znamená, kolik el. energie ročně vyrobí při instalovaném výkonu cca 56 GW.
Dále to znamená, že při takovém obrovském instalovaném výkonu to Německu pokryje cca 7% spotřeby el. energie.

Máte v tom guláš...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 10:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pokud bychom to samé instalovali u nás (a místa máme dost, finance by dodala z velké části EU),tak nám to bude dělat přes 60% spotřeby. A my potřebujeme nahradit jen 40%.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.11.2021 10:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Teoreticky ano, prakticky to je mnohem složitější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 21:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pokud se nebude těžit na té lomové stěně směrem k nám, můžou řešit vodu zcela nezávislým způsobem.
Panely se budou dimenzovat tak, že vyrábí i vodík a dodávají pak proud 24/7 normálně.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.11.2021 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste demagog, používáte fouly. Víte dobře, že výroba vodíku má mnoho problémů.
Nejvyšší je účinnost přeměny EE z panelů na EE do sítě asi 20 %, tj. panelů musí být asi 10x více, vzhledem k celkové spotřebě a to v v létě, kdežto skladování na zimu je už naprostý nesmysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 09:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jistě, výkon Slunce je u nás asi 1kWp na 1m2, běžné panely mají 20 - 25% účinnost. 1kWp instalovaného výkonu dá 3kWh denně, jako celoroční průměr, dělá to 1MWh ročně, jako velmi hrubý a dost pesimický odhad.

Zkuste si odahdnout plochu naprosto totálně zdevastované země po těžbě uhlí. Vsadím gatě, že by to dalo daleko víc energie, než současná elektrárna.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.11.2021 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
I zelení už ví, že po dolech lomech a vojenských cvičištích není totálně zdevastovaná země ale poslední útočiště dnes těch nejvzácnějších druhů rostlin a živočichů. Zdevastovaná krajina jsou monokultury všude kam se podíváte-abychom nechcípi hladem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 10:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Uhelný lom je něco jiného. Tam není ornice, ale hlušina. Vojenský prostor je rozsekaný, ale ornice je tam dost a některé organismy vyžadují stálé překopávání (dřív to dělala mohutná stáda velkých kopytníků).
Odpovědět

17.11.2021 08:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro vodu není problém ani 1000m podloží směrem do česka. Řešit vodu nezávislým způsobem chtějí i poláci. Česky řešeno, udělejte si to jak chcete sami, my vám nic platit nebudeme.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 14:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže bez jen tak budou pšonci těžit dál a dál, a to až do té doby, než dodávaný výkon FVE nebude úplně stejný, jako má ta hnědouhelná obluda. No to je pro ty chudáky okolo fakt úžasné řešení.

To jim tam běžte navrhnout:-)))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist