https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-parlament-schvalil-zmenu-pravidel-ohledne-vetrnych-elektrarnach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský parlament schválil změnu pravidel ohledně větrných elektráren

10.2.2023 00:42 | VARŠAVA (ČTK)
Novela stanoví minimální vzdálenost větrné turbíny od obytných budov na 700 metrů.
Novela stanoví minimální vzdálenost větrné turbíny od obytných budov na 700 metrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polští poslanci přijali návrh novely zákona o investicích do větrných elektrárnách. Předloha nyní zamíří do Senátu, uvedla zpravodajská televize TVN 24. Zmírnění jedněch z nejpřísnějších předpisů v Evropě ohledně větrných elektráren patří mezi milníky, jejichž dosažením Brusel podmiňuje uvolnění miliard eur pro Polsko z fondů Evropské unie, upozornila agentura Reuters. Upozornila, že v Sejmu neprošel liberálnější vládní návrh, jehož cílem bylo více než zdvojnásobit stávající výkon větrných elektráren.
 

Pro předlohu hlasovalo 214 poslanců, 27 bylo proti a 209 se zdrželo, uvedla TVN 24. Novela stanoví minimální vzdálenost větrné turbíny od obytných budov na 700 metrů. Nové turbíny budou moci být postaveny jen na základě místního územního plánu a vyhodnocení vlivu na životní prostředí, resp. vlivu hluku na okolí a zdraví obyvatel.

Novela ale ruší zákaz stavby budov v okolí existujících větrných elektráren. Počítá také s tím, že investor nabídne přinejmenším desetinu výkonu elektrárny obyvatelům obce, v jejímž katastru větrná farma stojí.

Stávající zákon, prosazený v roce 2016 vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), účinně blokoval investice do této oblasti tím, že zakazoval budovat větrné elektrárny do vzdálenosti desetinásobku výšky stožáru spolu s nejvýše postaveným listem vrtule od obytné budovy či přírodní rezervace.

Vláda loni předložila návrh na radikální snížení této minimální vzdálenosti, s cílem zdvojnásobit stávající kapacitu větrných elektráren. Ale vládnoucí většina návrh zákona upravila a minimální vzdálenost stanovila na 700 metrů. To podle investorů odrazuje plánované investice.

Podle Polského sdružení pro větrnou energii (PSEW), které sdružuje asi 150 investorů, pozměňovací návrh sníží potenciální investice do větrných elektráren na pevnině o 60 až 70 procent, čímž je účinně odradí.

Vládní návrh původně počítal s tím, že investoři by do roku 2030 mohli zajistit dalších 12.500 megawattů větrné energie, což by více než zdvojnásobilo současný výkon.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

10.2.2023 07:41
Poláci mají větrného, baltského pobřeží asi stejně, ja Němci na obou stranách. Takže při rozumném využití by z toho mohli pokrýt skutečně podstatnou část roční spotřeby celého státu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.2.2023 09:41
V SRN je zákonem povolený odstup vrtulí od obydlí tuším 1,6 nebo 1,8 km, nějak tak. Proti přiblížení, které politici několikrát nakousli, Němci silně protestovali, a zatím se ten odstup nezkrátil, i když možná mám zastaralé informace. Polákům asi německý příklad radši nikdo nevyzradil, 700 metrů od obydlí je výsměch, na to opravdu pozor.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.2.2023 10:07 Reaguje na Jarka O.
V Německu to má každý stát jinak, nejpřísnější je to v Bavorsku, kde platí stejné pravidla 10H jako doteď v Polsku. Od zavedení pravidla se tam taky prakticky žádné větrníky nestaví, takže tlak na Bavorsko je stejný jako na Polsko, aby toto pravidlo zrušilo na úkor místních obyvatel, kteří proti tomu pochopitelně protestují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2023 11:50 Reaguje na Emil Novák
Přitom se ty vrtule i při dobrém výkonu točí pomalu a žádné zvuky (snad ani infra) nevydávají.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.2.2023 11:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám připadají obvodové rychlosti lopatek kolem 300 km/h jako že se "točí pomalu"? A tvrzení "žádné zvuky (snad ani infra) nevydávají" je čistá lež, Hanzle.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.2.2023 11:59 Reaguje na Emil Novák
Jak Hanzl začne svoje "snad" tak tu máme klasickou jeho dojmologii :-).

Teď tu začne trollit příspěvky nesouvisející s tématem, apod. :-).
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.2.2023 12:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
Klasický Hanzlův otvírák. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2023 13:14 Reaguje na Emil Novák
Vy jste fak kouzelní mašlonci, připadáte mi jako supi mrchožrouti, kteří celý den číhají na Ekolistu, aby se na mě mohli vrhnout a zdupat mě jak potkana cha cha.
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.2.2023 14:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Není třeba, nabíháte si na vidle ochotně sám ;-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2023 13:12 Reaguje na Emil Novák
Jezdím na kole ještě rychleji a žádné zvuky (kromě pištění hrůzou) nevydávaám.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.2.2023 13:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Rychleji než 300 km/h? Světový rekord je 280, tak to jste kabrňák.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2023 14:19 Reaguje na Emil Novák
To vám došlo až teď?
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.2.2023 18:02 Reaguje na Emil Novák
Politici nemají v SRN myslím šanci se změnami pravidel, ale někdo jiný jinde si jejich zelené nápady odskáče.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist