https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsti-tezari-uhli-podepsali-dohodu-o-ukonceni-produkce-do-roku-2049
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polští těžaři uhlí podepsali dohodu o ukončení produkce do roku 2049

29.4.2021 00:55 | VARŠAVA (ČTK)
Plán počítá s tím, že dopady na horníky ulehčí dotace. Ty ale zároveň budou těžkým břemenem pro státní rozpočet a mohly by být v rozporu s předpisy Evropské unie pro dotace útlumových odvětví. Dohodu musí schválit Evropská komise,
Plán počítá s tím, že dopady na horníky ulehčí dotace. Ty ale zároveň budou těžkým břemenem pro státní rozpočet a mohly by být v rozporu s předpisy Evropské unie pro dotace útlumových odvětví. Dohodu musí schválit Evropská komise,
Polští těžaři uhlí podepsali s vládou dohodu o postupném utlumování produkce do roku 2049. Smlouvu ve slezských Katovicích, které jsou uhelným srdcem země, podepsali podle agentury PAP představitelé vlády a odborů. Mocný polský těžební průmysl tak vůbec poprvé souhlasil s ukončením vlastní existence, napsala agentura AP.
 

Plán počítá s tím, že dopady na horníky ulehčí dotace. Ty ale zároveň budou těžkým břemenem pro státní rozpočet a mohly by být v rozporu s předpisy Evropské unie pro dotace útlumových odvětví. Dohodu musí schválit Evropská komise, závěrečný podpis se čeká v květnu.

Těžba uhlí zažívá útlum ve velké části světa. Lidem se nelíbí její dopady na životní prostředí a alternativy obnovitelných energií v poslední době zlevňují. Polsko stále pokrývá spotřebu elektřiny ze 70 procent spalováním uhlí, ale obyvatelstvo už se nechce dál smiřovat s téměř nejhorší kvalitou ovzduší v Evropě. Polsko vlastní vytěžené uhlí navíc už ani všechno nevyužije, protože ho levněji dováží z Ruska a z dalších zemí.

Podle mnohých analytiků je schválený časový horizont konce uhlí v Polsku příliš dlouhý. "Nebude možné udržet těžbu černého uhlí tak dlouho," citovala AP Martu Anczewskou, která se v environmentální organizací WWF ve Varšavě zabývá energetikou. "Plán se změní kvůli ekonomickým a klimatickým podmínkám," dodala Anczewská.

Horníci podle dohody budou mít právo být přeloženi z uzavřených dolů do ještě fungujících, nebo získají nárok na předčasný důchod ve výši 80 procent své mzdy. Ti, kteří se rozhodnou hornictví opustit, budou mít nárok na odstupné ve výši 120 000 zlotých (asi 685 000 Kč). Dohoda počítá i s investicí přes 16 miliard zlotých (téměř 90 miliard Kč) do čistější těžební technologie.

V České republice uhelná komise loni v prosinci doporučila ukončit využívání uhlí v roce 2038. Vládu termín odklonu od uhlí ale rozděluje. Pro dřívější odklon v roce 2033 jsou ministři za sociální demokracii. Pro bližší datum se na prosincovém zasedání Uhelné komise vyslovil i jeden z jejích předsedů a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a rok 2033 navrhuje i ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (za ANO). Na výrobě elektřiny v ČR mělo předloni ze 40 procent podíl hnědé uhlí následované jadernými elektrárnami s podílem zhruba 35 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 06:43
Ta fotka se asi velmi líbí panu Vinklerovi, je na ní krajina naprosto nedotčená devastujícím vlivem OZE.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2021 08:10
je to nesmysl, těžba uhlí je ekonomický propadák a skončit mělo včera....stojí za tím emisní povolenky, s kterými se i spekuluje na trhu, tedy cena na trhu výrazně stoupá....s něčím takovým může souhlasit jen dement.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.4.2021 12:42
Těžaři zřejmě podlehli vyvíjenému tlaku. Snad ty doly rozumně zakonzervují, aby se mohla těžba obnovit s co nejmenšími náklady....Mnohem dříve než v r. 2049 totiž bude zřejmé, že to bez uhlí nepůjde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 13:04 Reaguje na Josef Mozek
Už dnes se denně prokazuje, že to bez uhlí jde. To přece zrušila snad už polovina evropský zemí a ostatní se na to chystají.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.4.2021 13:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Přijetí nějakého fantas plánu není důkazem, že to jde. Jestliže jsou státy, které uhlí nespalují, nejspíše k nim proudí elektřina ze států, kde uhelné elektrárny jsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 13:34 Reaguje na Josef Mozek
Omyl. Celkový objem spalování uhlí v Evropě, která je prakticky jedním obvodem, se stále dost rychle snižuje.
I u nás, kde je OZE marginální položkou.
Z toho jasně vyplývá, že podpora uhelné elektřiny v době kdy nesvítí a nefučí je stále nižší, i když stále funguje. A dál to bude klesat, jde se do špičkových paroplynů, které budou plynule přecházet na zelený vodík.
Tady bychom měli šanci, kdyby.....
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.4.2021 13:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Podíl uhlí se uměle snižuje, horko těžko se to nahrazuje OZE , viz téměř black out v Evropě pár měsíců zpět. Klima je v Evropě stále chladnější . viz letošní zima, chladná jara, i léto nic moc..... důkaz toho, že nenápadně a pozvolna nastupuje doba ledová. A mnoho lidí ještě uhlím topí a jiné možnosti nemají.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.4.2021 13:59 Reaguje na Josef Mozek
To vaše tvrzení, že se stále ochlazuje je jaksi lživé. :-)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.4.2021 14:08 Reaguje na Petr Eliáš
Kdysi jsem v dubnu chodil v tričku, poslední roky převážně ve svetru.... a fakt nelžu....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 16:19 Reaguje na Josef Mozek
Nelžete. Jen je vám o 20 let víc a vzpomínáte si na jedno jaro, kdy bylo dva dny na tričko.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.4.2021 16:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Pořád žadate po jiných odkazy, taky byste mohl nějaký na ty objemy spalovaneho uhlí poslat. Zelený vodik? Kde to mají? Paroplyn? Jestli se pamatuji že školy, tak ten se vyrábí z uhlí a ano, mel by byt o neco efektivnější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 16:16 Reaguje na Jarka O.
Dost zajímavých informací se dočtete na webu oenergetice.cz, mají tam moderní postupy i statistiky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.4.2021 20:36 Reaguje na Pavel Hanzl
http://www.hybrid.cz/nemecka-paroplynova-elektrarna-ma-ucinnost-85
Tak paroplyn z plynu, dobre. Ale bude to drahota. Podle vypoctu 1 prispivajiciho z diskuze pod tím odkazem je JE 2x levnější než paroplynova elektrárna od siemens na plyn z baltu. To je čr furt tak bohatá?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2021 08:50 Reaguje na Jarka O.
Ceny se rychle mění, ale jádro je technologicky nejsložitější a nejnebezpečnější a tím nikdy nemůže být levné. Jediná možnost jsou sériově vyráběné SMR.

A právě paroplyny mají obrovskou budoucnost, protože se palivo dá převést postupně na zelený vodík.
Odpovědět
MG

Milan G

29.4.2021 18:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Halóóó já mám dotaz, co to je špičkový paroplyn? Jaký je rozdíl mezi špičkovým paroplynem a normálním paroplynem? Jaké emise má špičkový paroplyn? A kdy budou přecházet na bublající zelený vodík?

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2021 08:53 Reaguje na Milan G
Paroplyn je už z principu špičkový zdroj, protože dokáže vykrývat špičky v odběru, umí rychle měnit výkon. To uhlák nebo fve, ve, jádro atd. neumí.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.4.2021 19:35 Reaguje na Josef Mozek
Žijete u toho dolu? Já když vyjdu na nějaký kopec, tak na ten smrad vidím celkem krásně a znám lidi, kterým to vezme na 99% vodu. Děkujeme, ale bez vody a lesů být tedy nechceme!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 13:42
Horníky bych zaměstnal na budování OZE, jsou to chlapi práce a smontovat park fve panelů pro ně nemůže být problém. A taky je tam dost elektrikářů a jiných profesí, na nějaké důchody za 80% dnes není doba.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.4.2021 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Uděláme z nich slunickare??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 16:17 Reaguje na Jarka O.
Ne. Montéry. To je daleko prospěšnější činnost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.4.2021 11:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Na vás je hezké, jak umíte poradit každému:-))).

Ale nejsem si jist, zda to tady soudruzi z PLR čtou;-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2021 08:53 Reaguje na Svatá Prostoto
Oni to ví i beze mě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist